Hyppää sisältöön

Tuloveroalen lisäksi kokoomus korottaisi matkakuluvähennystä ja keventäisi sähkön verotusta talvella hintojen nousun korvaamiseksi

Kokoomusjohtaja Petteri Orpo perustelee tuloveroalea sillä, että kevennys osuisi todennäköisesti suhdannepoliittisesti oikeaan ajankohtaan, jos talous ajautuu taantumaan ensi talvena.

Antti Häkkänen (vas.) ja Petteri Orpo ottivat valokuvaa Bomarsundin linnassa Ahvenanmaalla eilen tiistaina. Kuva: Roni Rekomaa / Lehtikuva

Oppositiopuolue kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo listasi Ylen haastattelussa keinoja, joilla puolue korvaisi hintojen nousua kansalaisille.

Kokoomusjohtaja korvaisi hintojen nousua laskemalla ansiotulojen ja eläketulon verotusta ensi vuoden alusta. Eri yhteyksissä kokoomus on puhunut miljardin euron tuloveroalesta. Tuloveroale olisi tarkoitus kohdistaa kaikkiin tuloluokkiin.

– Silloin jokaiselle ihmiselle jäisi hieman enemmän rahaa käteen heidän omista tuloistaan. Se olisi nopein tapa, oikeudenmukainen tapa ja luultavasti se osuisi suhdannepoliittisesti oikeaan saumaan, koska kaikkien ennusteiden mukaan talous on, valitettavaa kyllä, taantumassa alkuvuoden aikana.

Lisäksi kokoomus kasvattaisi verotuksen työmatkakulujen vähennystä. Listalla on myös polttoaineiden sekoitevelvoitteen lieventäminen. Silloin bensiinin ja dieselin hinta laskisi.

Niin ikään puolue alentaisi sähkön verotusta määräaikaisesti talvikauden ajaksi tai kulutuspiikkien aikana.

Porrastus ansiosidonnaiseen työttömyysturvaan yhä esillä

Kokoomuksen puolue- ja eduskuntaryhmän johto jatkaa keskiviikkona kesäkokoustaan Maarianhaminassa.

Petteri Orpo väläytti jälleen myös leikkaustarpeen valtion menoihin talouden tasapainottamiseksi.

Kokoomus haluaisi porrastaa ansiosidonnaisen työttömyysturvan niin, että siitä syntyisi säästöjä valtiolle. Orpo luottaa, että muutos lisäisi myös työllisyyttä ja halua työn vastaanottamiseen.

Porrastaminen tarkoittaa sitä, että ansiosidonnainen turva pienenisi sitä mukaa kuin työttömyys pitenee.

Orpo luottaa Turkin hyväksyvän Suomen pikaisesti Naton jäseneksi

Kokouspuheessaan Ahvenanmaalla Petteri Orpo otti kantaa myös turvallisuuspolitiikkaan.

Kokoomusjohtaja varoitti Venäjän arvaamattomuudesta. Siksi Venäjän jonkinlaiseen aggressioon, vihamieliseen toimintaan pitäisi varautua myös Ahvenanmaan osalta.

Orpo on luottavainen sen suhteen, että Suomen Nato-jäsenyyden viimeiset vahvistukset Nato-maista tulevat pikaisesti, jopa Turkista.

– Kun muut toimivat päättäväisesti, myös paine jäljellä olevia kohtaan kasvaa, Orpo arvioi.

Voit keskustella kokoomuksen tavoitteista torstaihin 18.8.2022 kello 23 asti. Napauta jutun jälkeen keskustele-painiketta.

Katso lisää:

Kokoomus arvostelee hallitusta vanhuspalvelujen kriisistä – välikysymys vanhus- ja terveyspalveluista