Hyppää sisältöön

Ilman sähköä ei synny kakkuja eikä muuntajia, kirjakauppaankin lankeaisi pimeys – yrityksissä sähkön säännöstelyyn ei uskota: "Äärimmäinen keino"

Harva yritys pystyy toimimaan enää ilman sähköä. Vaikka sähkökatkokset ja sähkön hinnannousu huolettavat yrittäjiä, moni uskoo, että suunniteltuihin sähkökatkoksiin ei Suomessa tarvitse turvautua.

nainen kakku kädessä kahvilassa.
Leipomokahvilan yrittäjä Sandra-Elena Nestorova Sweet Vaasasta arvelee, että ilman sähköä kahvila voisi sinnitellä auki tunnin, pari.

Julkisuudessa väläytellyt mahdolliset sähkökatkokset ja sähkön säännöstely olisivat yrityksille katastrofaalisia, arvioi Rannikko-Pohjanmaan yrittäjien toimitusjohtaja Hippi Hovi.

Yritystoiminta on tänä päivänä enemmän tai vähemmän riippuvaista sähköstä.

Muun muassa erikoismuuntajia valmistavan Hitachi Energy Finlandin toimitusjohtaja Matti Vaattovaara toteaa, että sähkön loppuessa heidän tuotantonsa pysähtyy välittömästi.

– Jos ei ole sähköä, ei ole myöskään tuotantoa siltä ajalta.

Konserni työllistää 90 maassa vähän alle 40 000 ihmistä. Suomessa yhtiöllä on yli 550 työntekijää, joista suurin osa työskentelee Vaasassa.

Vaattovaara pitää kuitenkin epätodennäköisenä, että Suomessa tulisi sähkökatkoksia saati sähkön säännöstelyä.

– On aika äärimmäinen keino, että sähkökatkoksia lähdettäisiin kierrättämään. Ensin lähtevät varavoimalaitokset käyntiin.

Lue seuraavaksi: Kuinka paljon maksaa sähkö Pleikkariin tai kännykän lataukseen? Näin asiantuntijat vastasivat lukijoiden lähettämiinne kysymyksiin

Sähkökatkokset olisivat joka tapauksessa ongelmallisia yhtiölle, jonka kaikki koneet ja laitteet toimivat sähköllä.

– Yksittäisistä katkoksista toki selvitään. Lähinnä olisi tärkeää, että niistä saataisiin ennakkotietoa muutama vuorokausi etukäteen, jotta toiminta pystytään suunnittelemaan katkoksen ajalle, Vaattovaara sanoo.

Wärtsilä pystyisi hätätapauksessa tuottamaan omat sähkönsä

Konepajakonserni Wärtsilän tuotannosta, tuotantolaitoksista ja hankinnasta vastaava Vesa Riihimäki kertoo, että he tarvitsevat sähköä käytännössä kaikkeen toimintaan toimistojen ilmanvaihdosta ja valaistuksesta tuotannon koneistuskeskuksiin ja logisitiikan automaatioon.

Yhtiö työllistää Suomessa noin 3700 ihmistä ja maailmanlaajuisesti noin 18 000.

Riihimäen mukaan Wärtsilä kuitenkin tuottaa vuositasolla enemmän sähköä kuin kuluttaa, vaikka he joutuvatkin hetkittäin ostamaan sähköä verkosta.

Vaasan Vaskiluotoon rakennetun Wärtsilän uusi teknologiakeskuksen avajaisia vietettiin kesäkuussa. Sataman läheisyyteen nousseessa keskuksessa toimivat konttori, logistiikka, tuotekehitys ja tuotanto. Kuva: Yle/Filip Stén

Yhtiön uusi teknologiakeskus STH Vaasan Vaskiluodossa on nimittäin suunniteltu myös tuottamaan sähköä.

– Kaikki asiakastoimituksilla ja tuotekehitystuotteilla suoritetut moottorien koeajot tuottavat sähköä. Se hyödynnetään omassa toiminnassa ja ylijäämä myydään sähköverkkoon.

Riihimäki arvioi, että hätätapauksessa he pystyvät olemaan sähköntuotannossa omavaraisia.

Itse tuotettu sähkö riittäisi tehtaiden tuotantoon ja teknologiakeskuksen toimistoon, mutta muille toimitiloille ja alihankintaketjulle sähköjen katkeaminen aiheuttaisi vaikeuksia.

Kassakoneet toimisivat kirjakaupassa muutaman tunnin

Suomalaisen kirjakaupan liikepaikkapäällikkö Ari Hokkanen toteaa, että sähkökatkoksiin on hyvin vaikea varautua.

– Ilman sähköä meidän toimintamme lakkaa muutamassa tunnissa. Kyllä se on ihan elintärkeää.

Mitä enemmän pääsemme ennakolta varautumaan siihen ja tiedottamaan myös asiakkaille sekä henkilökunnalle, sitä helpompaa siihen on reagoida.

Ari Hokkanen

Hokkanen kertoo, että sähkökatkon aikana kirjakaupan kassakoneet toimisivat jonkin aikaa varapattereiden avulla. Osa valaistuksesta kuitenkin pimenisi.

– Toimimme aika paljon kauppakeskuksissa. Voi olla, että niissä menisi ovet kiinni jo turvallisuudenkin näkökulmasta.

Myös Hokkanen painottaa sähkökatkoksissa ennakoimista.

– Mitä enemmän pääsemme ennakolta varautumaan siihen ja tiedottamaan myös asiakkaille sekä henkilökunnalle, sitä helpompaa siihen on reagoida.

Sähkön säästäminen on hänen mukaansa kauppaketjulle helpompaa kuin sähköjen katkaisu kokonaan, vaikka vuosien aikana sähkönkulutusta on jo optimoitu myymälöissä monin eri tavoin.

Kulutusta on esimerkiksi vähennetty tarkastelemalla tilojen lämmitystä ja valaistuksessa siirrytty energiatehokkaisiin lamppuihin.

Ei kakkuja ilman sähköä

Vaasalaisessa leipomokahvilassa Sweet Vaasassa ollaan valmiita mahdolliseen sähkön säännöstelyyn ensi talvena, mikäli sähköstä joudutaan säästämään.

Yrittäjältä riittää ymmärrystä myös sähkökatkoksiin Ukrainan tilanteen vuoksi. Hän kuitenkin toivoo, että niistä kerrottaisiin etukäteen.

Sähkökatkos pimentäisi välittömästi kahvilan, eikä korttimaksaminenkaan onnistuisi. Kuva: Jarkko Heikkinen / Yle

Yrityksen toimitusjohtaja Sandra-Elena Nestorova arvioi, että ilman sähköä kahvila voisi olla auki tunnin, pari. Sähkö on erittäin tärkeää leipomokahvilan toiminnalle, sillä ilman sitä ei valmistu kakkuja.

Myös raaka-aineita säilytetään jääkaapeissa ja kylmähuoneissa.

– Niitä ei voi oikein ottaa pois päältä.

Nestorova arvelee, että he pystyisivät säästämään sähköä eniten lieden ja uunin toiminnasta. Niiden käyttöä voisi ajoittaa aamuun ja muutenkin panna päälle vain tarvittaessa.

Kahvilan puolella sähkön säännöstely voisi Nestorovan mukaan tarkoittaa ilmastoinnin ottamista pois päältä ja huonelämpötilan laskemista.

Hän ei silti usko, että kahvilaa tai leipomoa tarvitsee sulkea kokonaan.

– Jos tulee sähkökatkoja, toivon, että niiden ajankohtaa mietitään. Meillä ei esimerkiksi tehdä yötöitä, joten silloin sähköt voisivat olla pois päältä ja päivällä päällä.

Atrian ja Valion tehtaat huoltovarmuuden kannalta tärkeitä

Suurissa elintarvikeyrityksissä Atrialla ja Valiolla sähkön saatavuushäiriöitä on mietitty.

Yhtiöissä luotetaan siihen, että huoltovarmuudelle tärkeä ruokateollisuus on sähkönsaantijärjestyksessä korkealla kriisitilanteessakin.

Valion energiajohtaja Peter Fabritius kertoo, että yhtiön Seinäjoen tehtaalla ei ole käytössä varavoimalaa.

Sähkönjakeluhäiriöiden sattuessa tehtaalla pyrittäisiin vähentämään sähkön käyttöä kaikin keinoin.

– Sähkön jakeluyhtiöiden tehtäväksi jää viimekädessä jaella sähköä niille, jotka sitä todella tarvitsevat.

Fabritiuksen mukaan tehdas pysähtyy, mikäli sähkön tulo verkosta loppuisi.

– Sitä ennen on kuitenkin Suomessa paljon mahdollisuuksia saada sähkötasapaino pysymään. Toivottavasti yhteiskunta pystyy huolehtimaan sähkön saatavuudesta myös kriisitilanteessa, Fabritius sanoo.

Myös Atrian Nurmon tuotantolaitoksen tuotanto jouduttaisiin ajamaan alas, mikäli sähköntulo loppuisi.

– Sellaista varageneraattoria meillä ei ole, millä koko Nurmon tehdas pyörisi, jos sähkönjakelu keskeytyy. Viitteitä ei kuitenkaan mielestäni ole, että sähkökatkot kohdistuisivat huoltovarmuuden kannalta kriittisiin laitoksiin, sanoo Atrian teollisten toimintojen johtaja Tauno Perälä.

Sähkön hinta puhuttaa tällä hetkellä eniten

Rannikko-Pohjanmaan yrittäjien toimitusjohtaja Hippi Hovi toteaa, että yritysten sähkön tarpeessa on suuria eroja. Toiset tarvitsevat sitä toimintaansa enemmän kuin toiset.

Esimerkiksi Boliden Kokkola on yksi Suomen suurimmista yksittäisistä sähkönkäyttäjistä. Sinkkitehdas on jo nyt leikannut tuotantoaan ajoittain hinnan noustessa korkalle, ja se voi myös tarvittaessa myydä ennalta ostamaansa sähköä.

Lue lisää:Sähkön hinta vaikuttaa jo nyt: Boliden on kesällä leikannut välillä sinkin tuotantoa

Hovin mukaan sähkön sääntely kyllä huolettaa yrittäjiä, mutta yrittäjien huomio on nyt sähkön kustannuksissa.

– Sähkön hinnannousu puhuttaa ja ahdistaa eniten tällä hetkellä.

Aiheesta voi keskustella lauahtaihin 20. elokuuta kello 23 asti.

Lue seuraavaksi:

Uusi takka, lisää polttopuuta vai vähemmän pyykinpesua – kerro miten sinä valmistaudut tulevaan

Sähkön hinta kolminkertaistuu loppuvuonna, mutta keväällä nähdään hintaromahdus