Hyppää sisältöön

Sanna Marin: SDP ei ole valmis luopumaan hoitajamitoituksesta, mutta aikataulua voidaan tarkastella

SDP:n eduskuntaryhmä on koolla Kuopiossa. Puolueelta odotetaan keinoja ihmisten auttamiseen korkeiden hintojen kanssa.

SDP:n kansanedustaja Tuula Väätäinen, puheenjohtaja Sanna Marin ja eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lidtman Jynkän koululla Kuopiossa keskiviikkona. Kuva: Esa Syväkuru / Yle

Pääministeri Sanna Marinin (sd.) mukaan SDP ei aio luopua vanhustenpalveluiden 0,7 henkilöstömitoutuksesta. Marinin mukaan asiasta ei ole vielä keskusteltu hallituskumppanien kanssa.

Hän haluaisi muilta puolueilta takeet siitä, että tavoitteeseen sitoudutaan, mutta aikataulua myös SDP on valmis tarkastelemaan. Marinin mukaan aikataulua on mahdollista myöhentää kuitenkin vain, jos muutkin puolueet sitoutuvat uudistuksen voimaantuloon.

Pääministeripuolue sosiaalidemokraatit on kokoontunut Kuopioon hiomaan politiikan kärkiään hallituskauden loppukuukausille. Samalla pohditaan tulevien vaalien teemoja.

Marin totesi kesäkokouspuheessaan, että haluaa nostaa Suomen takaisin koulutuksen kärkimaaksi.

Voit katsoa pääministeri Marinin koko puheen alta.

SDP:n puheenjohtaja Sanna Marin avaa puolueen eduskuntaryhmän kokouksen Kuopiossa.

Hän sanoi olevansa huolissaan siitä, että oppimiserot ovat kasvaneet alueellisesti ja että pojat pärjäävät koulussa tyttöjä huonommin. Pääministerin mukaan kaikkien oppilaiden tulisi saada peruskoulusta riittävä osaaminen ja taidot pärjätäkseen työelämässä.

– Tavoite on kirkas, haluamme palauttaa Suomen koulutuksen kärkimaaksi. Kun panostamme koulutukseen ja osaamiseen, rakennamme Suomea, jossa jokaisesta lapsesta ja nuoresta voi tulla mitä vain.

Sdp haluaa parantaa peruskoulun rahoitusta ja lainsäädäntöä siten, että kouluissa voitaisiin keskittyä perusasioihin. Puolue haluaa käynnistää ensi vaalikaudella perusopetuslain parlamentaarisen kokonaisuudistuksen ja päivittää opetussuunnitelmatyön jatkona oppivelvollisuuden uudistamiselle.

Tällä varmistettaisi Marinin mukaan se, että peruskoulutuksen sisällöt vastaavat tämän päivän tarpeita ja vahvistavat perustaitojen oppimista.

Puolue ajaa myös esiopetuksen laajentamista kaksivuotiseksi. Oppimisen tukeen, eli erityisopettajien, psykologien ja koulukuraattorien työhön halutaan lisäpanostuksia.

– Olemme tällä vaalikaudella tehneet merkittäviä tulevaisuustekoja, mutta työn on jatkuttava myös ensi vaalien jälkeen. Koulutuspolitiikassa jos missä korostuu pitkäjänteisyys nähdä tulevaisuuteen ja rohkeus uudistaa sitä, mikä on vanhentunut, Marin sanoi.

Sanna Marin tervehti oppilaita tänään Jynkän koululla Kuopiossa. Kuva: Lehtikuva

Hintojen nousu puhuttaa

Kokouksesta odotetaan keinoja myös hintojen nousun helpottamiseksi.

Sdp haluaa puuttua sähkön hintojen nousuun asettamalla sähkölle hintakaton. Eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman totesi avauspuheessaan, että sähkökatto tulee asettaa EU-tasolla.

– Ei voida ajatella, että suomalaiset ensi talvena joutuisivat maksamaan viikosta toiseen monikymmenkertaisia hintoja sähköstä. Nykyistä alempi hintakatto tarvitaan yhteisesti EU-tasolla ja ministeri (Mika) Lintilän on oltava aktiivinen tässä muiden EU-maiden suuntaan.

Lindtmanin mukaan myös energian tehoreservi on otettava käyttöön ja päästömarkkinoille on lisättävä päästöoikeuksia. Lindtman näkee, että Loviisan ydinvoimaloille on myönnettävä jatkolupa.

– Energiapolitiikassa tarvitaan nyt vähemmän ideologiaa ja enemän pragmaattisuutta, Lindtman totesi.

Keskustelu jatkuu myös keinoista, joilla ihmisiä autetaan myös muiden kuin sähkön hintojen harppoessa. Hallituksen yhteinen budjettiriihi on elo-syyskuun vaihteessa.

Lindtman on esittänyt, että erityisesti lapsiperheiden, pitkää työmatkaa ajavien ja eläkkeensaajien tilannetta helpotetaan.

Puolue on ehdottanut, että varhaiskasvatusmaksuja alennetaan, matkakuluvähennystä korotetaan ja ansiotuloverotusta alennetaan, mutta vain pieni- ja keskituloisten osalta. Tuloveronkevennyksessä huomioitaisiin puolueen mukaan myös eläkkeensaajat.

Puolue julkistaa torstaina toimenpidepaketin ratkaisuistaan hintojen nousujen helpottamiseksi.

Kansanedustaja Tuula Väätäinen, pääministeri Sanna Marin ja SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman vastasivat Jynkän alakoululaisten kysymyksiin tänään Kuopiossa. Kuva: Akseli Muraja / Lehtikuva

Viestiä lähti myös kokoomukselle

Keskustan puheenjohtajan Annika Saarikon ehdotukseen joulukuun ylimääräisestä lapsilisästä ei ole SDP:ssä heti tartuttu. Puheenjohtaja Sanna Marin painotti aiemmin Ylen haastattelussa, että tuki on tärkeää kohdistaa sitä eniten tarvitseville.

– Ehkä tässäkin on kyse siitä, kenelle se kohdennetaan. Meidän perheemme esimerkiksi ei varmasti tuota ylimääräistä lisää tarvitsisi, mutta moni perhe tarvitsee, Marin sanoi.

Sdp:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman otti kantaa myös kokoomuksen suunnittelemaan välikysymykseen vanhustenhoidon tilasta. Välikysymys on Lindtmanin mukaan enemmän kuin tervetullut. Sen avulla päästään kuulemaan puolueiden näkemykset vanhustenhoidon tilasta, hän totesi.

– Mielenkiintoista tietysti on se, että välikysymyksen tekee puolue, joka on aina vastuussa ollessaan tehnyt kaikkensa vastustaakseen paremman vanhustenhoidon voimavaroja ja kriteerejä, Lindtman räväytti.

SDP:n eduskuntaryhmän kokous jatkuu torstaina.

Lisää juttuja puolueiden tähänastisista kesäkokouksista:

Vasemmistoliitto vaatii elinkustannusten nousun korvausten suuntaamista erityisesti pienituloisille: "Tuloveroalesta hyötyisivät eniten varakkaimmat"

Tuloveroalen lisäksi kokoomus korottaisi matkakuluvähennystä ja keventäisi sähkön verotusta talvella hintojen nousun korvaamiseksi

Valtiovarainministeri Annika Saarikko sähkön alv-alennuksesta: Etu se, että se olisi nopea täsmätoimi