Hyppää sisältöön

Tampereen maauimalassa sadan tuhannen kävijän raja rikki – "Suosio on näyttänyt, että tämä tuli todella tarpeeseen", sanoo uimalan ohjaaja

Tampereen maauimalan kesään on mahtunut lukuisia ruuhkapäiviä ja näyttää siltä, että viime kesän kävijämäärä ylitetään. Siitä huolimatta ilkivalta ja muut häiriötilanteet ovat vähentyneet. Kävimme katsomassa, miltä päivä maauimalassa näyttää.

Mies mustassa t-paidassa seisoo maauimalan altaan vieressä ja katsoo kameraan. Keli on sateinen ja harmaa, taustalla näkyy hyppytorni.
Millainen tunnelma oli Tampereen maauimalassa elokuun sateisena keskiviikkona? Haastattelussa johtava liikuntaohjaaja Tommi Liimatta sekä maauimalaan Tampereen Sydänyhdistys ry:n tapahtumaan luennoimaan saapunut näyttelijälegenda Seela Sella. Toimittaja Juha Kokkala / Yle.

Tampereen Kalevan maauimalan kesäkausi on ollut vaihteleva: alkukesän aikana kävijöitä oli niukemmin viileiden säiden vuoksi, mutta nyt loppukesästä lukuja on kiritty.

Parhaimpana päivänä kävijöitä on ollut 3 200. Ennätyskesää ei kävijämäärissä välttämättä tule, mutta isoja tasalukuja kuitenkin saavutettiin tänä aamuna: tänä kesänä maauimalan vesissä on polskinut jo 100 000 uimaria.

Tampereen uintikeskuksen ja Kalevan maauimalan johtava liikuntaohjaaja Tommi Liimatta kertoo maauimalan toiminnan olevan toden totta pitkälti sään armoilla. Viime vuonna uimalassa vieraili 112 000 kävijää, ja Liimatta uskoo ainakin sen luvun menevän vielä rikki.

– Oma spekulaationi on noin 115–120 000 kävijää. Hyvältä näyttää, vaikka sääennuste sen lopulta kertoo, mikä kävijämäärä tulee olemaan, hän toteaa.

Kulunut kesä on ollut onnistunut myös liikunnanohjaaja Henna Kainulaisen mielestä. Asiakkaita on riittänyt vähäisistä hellepäivistä huolimatta.

– Ja asiakkaat ovat olleet iloisia, se on tärkeintä.

Keskiviikkoaamuna aurinkoa ei näkynyt, mutta sateisesta säästä huolimatta maauimalaan oli väkeä uskaltautunut. Ero lämpimään ja aurinkoiseen päivään on kuitenkin huomattava.

Liikunnanohjaaja Henna Kainulainen ja johtava liikuntaohjaaja Tommi Liimatta kertovat maauimalan henkilökunnalla hymyn pysyvän myös kovimpina ruuhkapäivinä. "Onhan ne välillä aika hurjia päiviä, mutta meillä on täällä niin huikea porukka. Tänne on aina todella kiva tulla töihin, ja päivät menevät nopeasti", Kainulainen kertoo. Kuva: Valtteri Kujansuu / Yle

Maauimala osoittautui epäilyistä huolimatta suosituksi

Vuonna 2018 avattu Tampereen maauimala on jo selvästi vakiinnuttanut paikkansa tamperelaisten kesässä. Uintipäivää maauimalaan saavutaan viettämään myös Tampereen rajojen ulkopuolelta.

– Muilta paikkakunnilta on tullut tänne todella paljon nuoria esimerkiksi hyppimään, sillä täällä on siihen niin hyvät mahdollisuudet, kertoo Kainulainen.

Vaikka vesistöjä ja uimarantoja Tampereella riittää, on maauimala osoittautunut suosituksi. Ruuhkaisimpina päivinä kävijöitä on ollut samaan aikaan paikalla 1 200. Maauimala valikoituu yhä useamman uimarin kohteeksi monestakin syystä.

– Esimerkiksi Pyynikin uimarannalla ei juurikaan auringonottajia tai uimareita ole ollut, johtuen ehkä järvien veden laadusta tai veden lämpötilasta. Meillä on aina lämmin vesi, hyvät ja puhtaat olosuhteet, ja saniteettitilat toimivat, Liimatta sanoo.

Liimatta kertoo monen maauimalan rakentamiseen kriittisesti suhtautuneen muuttaneen ajan saatossa mielensä.

– Olen kuullut monia vanhoja veteraaneja, jotka olivat vähän skeptisiä siitä, mitä teemme tämmöisellä maauimalalla, kun molemmin puolin on Pyhäjärvi ja Näsijärvi. Mutta suosio on näyttänyt, että tämä tuli todella tarpeeseen.

Tampereen Kalevassa sijaitsevaan maauimalaan suuntavien kannattaa suosia julkisia liikennevälineitä, sillä uimalan läheisyydestä löytyy vain muutaman tunnin kiekkopaikkoja. Maauimalaan pääsee kätevästi esimerkiksi ratikalla. Kuva: Marjut Suomi / Yle

Häiriötilanteet selvästi vähentyneet

Alkukesästä uutisoitiin, kuinka Tampereen maauimalan saippuat jouduttiin laittamaan lukkojen taakse nuorten ilkivallan takia. Pientä ilkivaltaa on koettu aiemminkin, ja aiempina kesinä uimalassa on käynyt myös yöllisiä vieraita. Tältä kesältä mahdolliset yöuinnit ovat jääneet lyhyiksi uusitun hälytysjärjestelmän ansiosta.

– Yksittäisiä terassin jälkeisiä uimareita on käynyt, mutta hekin ovat aika nopeasti poistuneet alueelta, Liimatta kertoo.

Eniten järjestyksenpidon kannalta henkilökunnan työaikaa vievät hyppijät. Maauimalan hyppytornissa telineet ovat 7,5 metrin ja 10 metrin korkeudella, ja etenkin erilaiset hyppyhaasteet vaativat huomiota myös henkilökunnalta. Liimatan mukaan valvontaan on saatu apua kesätyöntekijöistä.

– Tänä vuonna meillä oli 15–17-vuotiaita nuoria tutustumassa työelämään. He opastivat ihmisiä portilla ja hyppytelineissä toimimaan oikein, ja se on aika pitkälti auttanut.

Toisin kuin sadepäivinä, hellepäivinä maauimalassa riittää väkeä. Ajoittain kovistakin ruuhkista huolimatta maauimalan portit pysyvät aina auki asiakkaille. "Sopu sijaa antaa. Vaikka täällä on ollut todella paljon ihmisiä, ovat ihmiset silti olleet todella hyvällä päällä", Tommi Liimatta kertoo. Kuva: Valtteri Kujansuu / Yle

Näyttelijäkonkarin lapsuudessa ei maauimaloita ollut

Tampereen maauimalaan oli keskiviikkona saapunut myös näyttelijä Seela Sella, joka osallistui luennoitsijana Tampereen kaupungin liikuntapalvelujen tapahtumaan. Uimalamiljöö oli Sellalle aivan uusi kokemus.

– Tämähän on ihan ihmeellistä. Siihen aikaan, kun minä olen ollut lapsi ja Tampereella pyörinyt, ei tämmöisiä ollut ollenkaan. Pyhäjärvessä me uimme – tai itse asiassa pispalalaiset uivat Näsijärven puolella Haulitornin alapuolella, Sella hämmästelee.

Pyhäjärven rannalla mökkeilevä Sella haluaa muistuttaa etenkin ikäihmisiä yhdestä tärkeästä asiasta, josta näyttelijällä itsellään on ikävällä tavalla mieleen jääneitä kokemuksia.

– Minulla itselläni on hirveitä kramppeja, vanhalla ihmisillä niitä tulee. Olen aina kuvitellut, että kun saa krampin, pystyy kuitenkin eteenpäin uimaan, vaikka jalka ei toimi. Mutta kissan viikset, se onkin sellainen, että se vetää sinut pystysuoraan asentoon ja alaspäin! Sinulla menee kaikki energia siihen, että räpiköit itsesi veden pinnan yläpuolelle.

Sella painottaa, ettei tästä syystä vanha ihminen saisi lähteä uimaan ilman valvontaa.

– Sen takia minä en nykyään mene uimaan, jos olen yksin. Täytyy aina olla joku, joka katsoo perään, hän kertoo.

Maauimalassa järjestettyyn tapahtumaan saapunut 85-vuotias näyttelijä Seela Sella tunnustautuu itse huonoksi uimariksi. "Ei me hirveästi lapsena uitu. Osaan kyllä uida, ja kuulemma uinti on se, joka kaikkia lihaksia auttaa. Sen pitäisi olla hirveän terveellistä", hän miettii. Kuva: Juha Kokkala / Yle

Syksyllä luvassa saunaa ja kuutamouintia

Maauimalan kausi loppuu 25. syyskuuta. Elokuun viimeisellä viikolla aukioloaikoja supistetaan.

Loppukaudeksi maauimalalla on vielä muutama ässä hihassa: elokuun lopulla maauimalassa alkaa kuukauden kestävä perjantaisauna, jolloin aina perjantaisin on pidennetyn aukioloin käytössä pyörillä liikkuva ulkosauna. Perjantaina 9. syyskuuta tarjolla on myös mahdollisuus kuutamouintiin, ja tuolloin uimala sulkeutuu vasta kello 23.30.

Juttuun korjattu 22.8. kello 13.45 maauimalan Sykettä Syksyyn -tapahtuman järjestäjä. Järjestäjä oli Tampereen kaupungin liikuntapalvelut eikä Tampereen Sydänyhdistys, kuten jutussa virheellisesti kerrottiin. Sydänyhdistys oli kutsuttu mukaan liikuntapalvelujen tapahtumaan.

Millainen tunnelma Tampereen maauimalassa oli elokuun sateisena keskiviikkona, kun toimittaja Juha Kokkalan haastattelussa oli johtava liikuntaohjaaja Tommi Liimatta sekä maauimalaan Tampereen Sydänyhdistys ry:n tapahtumaan luennoimaan saapunut näyttelijälegenda Seela Sella? Katso tallenne haastattelusta jutun alusta!

Oletko itse vieraillut tänä kesänä Tampereen maauimalassa? Voit keskustella aiheesta torstaihin 18.8. kello 23:een saakka. Keskusteluun tarvitset Yle Tunnukset.

Lue lisää:

Poikien vaahtobileet kiusasivat Tampereen maauimalaa niin, että pesuaineet laitettiin lukkojen taakse – tekijät jäivät verekseltään kiinni

Tampereen maauimala on taas auki – kolea sääkään ei karkota vesiliikunnan ystäviä