Hyppää sisältöön

Musiikkifestivaali Ijahis idja päättää pohjoisen kesän saamelaispopin ja hevijoiun rytmein

Alkuperäiskansojen musiikkifestivaali Ijahis idja järjestetään Inarissa 19.–20.8. Yle hyppää festivaalitunnelmaan suomeksi ja pohjoissaameksi juonnettavassa suorassa lähetyksessä perjantaina 19.8. kello 14.30.

Johan Ivvar Gaup, Mikkel Mathis Hætta, Bernt Mikkel Haglund Ijahis idja -festivaaleilla
Juoigi Johan Ivvar Gaup lea oassin Bernt Mikkel Haglund luohtejoavkku ja son illuda ođasmahttit luođi otnábeaivái. Sii ledje mielde Yle Sámi njuolggosáddagis Ijahis idja -festiválas. Joikaaja Johan Ivvar Gaup on osana Bernt Mikkel Haglundin joikaajaryhmää ja hän iloitsee uudistaa joikua nykypäivään. He olivat mukana Ylen suorassa lähetyksessä Ijahis idja -festivaaleilta.

Värikkäät saamenpuvut heilahtelevat musiikin tahdissa, hopeakorut kiiltävät, iloinen juhlatunnelma täyttää Inarin kirkonkylän ja joiku raikaa. Alkuperäiskansojen musiikkifestivaali Ijahis idja järjestetään Inarissa 19.–20.8.

Vuosittain järjestettävä festivaali kokoaa runsaan joukon ihmisiä ympäri Saamenmaata ja kauempaakin nauttimaan alkuperäiskansojen musiikista.

Yle hyppää festivaalitunnelmaan perjantaina ja esittelee niin artisteja, festivaalialuetta kuin saamelaista festivaalikulttuuriakin. Lähetyksen suomeksi ja pohjoissaameksi juontavat Xia Torikka ja Linda Tammela.

Ijahis idja, joka suomeksi tarkoittaa yötöntä yötä, tapansa mukaan päättää Saamenmaan kesän. Kun vielä hetki sitten Inarissakin taivas oli kirkkaana halki yön, ovat festivaalin aikaan illat jo hämärtyneet.

Voit katsoa alta suoran lähetyksen kokonaan. Lähetyksessä on valitettavasti ääniteknisiä ongelmia.

Ijahis idjan streamin juontajat Xia Torikka ja Linda Tammela.
Eamiálbmogiid musihkkafestivála lea álgimin Anáris. Prográmma láidesteaba Xia Torikka ja Linda Tammela. Alkuperäiskansojen musiikkifestivaali on alkamassa Inarissa. Ohjelmaa juontavat Xia Torikka ja Linda Tammela.

Tänä vuonna lavalle nousevat esimerkiksi Angelit, aikanaan kansainvälistäkin huomiota kerännyt, laajalti tunnettu saamelaismusiikin pioneeriryhmä. Myös Norjan Karasjoelta lähtöisin oleva Intrigue esiintyy Ijahis idjassa. Intrigue on lanseerannut niin kutsutun hevijoiku-termin, ja sen legendaariset kappaleet soivat takuuvarmasti jokaisissa saamelaisbileissä.

Lavalla nähdään myös Norjan Stjernekampin (tunnetaan Suomessa Tähdet, tähdet -nimellä) voittanut Ella Marie Hætta Isaksen yhtyeensä ISÁKin kanssa.

Yle lähettää suoran lähetyksen festivaaleilta pohjoissaameksi myös lauantaina. Lähetys on katsottavissa Yle Areenassa lauantaina 20.8. kello 15.00.