Hyppää sisältöön

Kosken partaalla pauhaavasta Ukrainan kansallislaulusta tuli yleisöhitti Imatralla – myös Slava Ukraini -huudot kaikuvat

Koskinäytösten yhteydessä soiva Ukrainan kansallislaulu on saanut hyvän vastaanoton Imatralla. Kansallislaulu on soinut ennen koskipadon luukkujen aukeamista heinäkuun lopusta saakka.

Ukrainan kansallislaulu soi Imatralla joka ilta ennen koskinäytöstä
Ukrainan kansallislaulu soi Imatralla joka ilta ennen koskinäytöstä

Mahtipontiset sävelet säestävät kesäistä iltaa Imatran keskustassa, kun Ukrainan kansallislaulu kajahtaa ilmoille Imatrankosken uomaa reunustavista kaiuttimista.

Laulun päätyttyä koskinäytöstä katsomaan tullut yleisö puhkeaa parilla Slava Ukraini -huudolla ryyditettyihin aplodeihin.

Seuraavaksi koskipadon luukut avautuvat, ja vesi alkaa pauhata koskiuomassa valtavalla voimalla, Suomen kansallissäveltäjä Jean Sibeliuksen Karelia-sarjan säestämänä.

Imatrankoski on Suomen vanhin matkailunähtävyys, jota on saavuttu katsomaan ulkomaita myöten 1700-luvulta saakka. Nykyään koski ei enää virtaa vapaana, mutta kesän näytöskaudella vesi vapautetaan uomaan päivittäin koskinäytöksen ajaksi.

Heinäkuun lopusta saakka koskinäytös on aloitettu Venäjän hyökkäyssodan alla olevan Ukrainan kansallislaululla. Tarkoituksena on osoittaa myötätuntoa ukrainalaisille.

– Suhtautuminen kansallislauluun on ollut erittäin positiivista, koskinäytösten tapahtumajärjestäjän, Imatra Base Campin toimitusjohtaja Jukka Aallikko sanoo.

Katsojia riittää

Jukka Aallikon mukaan koskinäytökset ovat houkutelleet paikalle tänä kesänä runsaasti katsojia. Tarkkoja yleisömääriä ei tiedetä, mutta määrän arvellaan olevan aiempien vuosien tasolla.

– Erityistä tänä vuonna on ollut se, että ulkomaalaisia katsojia on ollut tavallista enemmän. Heitä on tullut ainakin Venäjältä, Keski-Euroopasta, Pohjoismaista ja Iso-Britanniasta, Aallikko sanoo.

Imatra Base Campin toimitusjohtaja Jukka Aallikon mukaan Ukrainan kansallislaulun soittamista koskinäytösten yhteydessä on pidetty hyvänä asiana. Kuva: Juulia Tillaeus / Yle

''Kansallislaulu sopii kontekstiin''

Myös kotimaan matkailijat ovat löytäneet tiensä kosken äärelle. Yksi heistä on ilmajokelainen Marja Leppälä, joka on katsomassa koskinäytöstä ensimmäistä kertaa.

– Tämä oli aivan valtava kokemus. Olemme monta vuotta suunnitelleet tänne tulemista. Tänä kesänä päätimme lähteä käymään, Leppälä sanoo.

Eteläpohjalaisen naisen mielestä koskinäytös on hyvä tilaisuus osoittaa Venäjän hyökkäyssodan alla olevalle Ukrainalle tukea kansallislaulun avulla.

– Se antaa sellaista voimaa, että me olemme mukana ukrainalaisten kanssa siinä hädässä ja tuskassa, mitä siellä on. Kansallislaulu oli hieno lisä koskinäytökseen.

Yksi suosituimmista paikoista koskinäytösten ihailuun on koskiuoman ylittävä Imatrankosken silta. Kuva: Mikko Savolainen / Yle

Samoilla linjoilla Leppälän kanssa on helsinkiläinen Eerika Latvanne.

– On hyvä, että asia tehdään näkyväksi. Täällä käy muun muassa venäläisiä, niin siinä mielessä on hyvä, että Ukrainan kansallislaulua soitetaan täällä.

Myös Latvanne oli katsomassa koskinäytöstä ensimmäistä kertaa. Hän vaikuttui näkemästään.

– Näytös oli vaikuttava. Ukrainan kansallislaulu sopi kontekstiin, koska kyseessä on eräänlainen taide-esitys, jossa soi muutenkin musiikki, Latvanne sanoo.

Jean Sibeliuksen Karelia-sarjan musiikki on ollut pitkään kiinteä osa koskinäytöksiä. Imatralainen kaupunginvaltuutettu Emilio Urpalainen jätti tällä viikolla valtuustoaloitteen, jossa ehdotetaan John Lennonin rauhankappale Imaginea koskinäytösten musiikiksi.

Päivittäiset koskinäytökset jatkuvat ensi viikon sunnuntaihin, 28.8. saakka. Lisäksi loppuvuodesta järjestetään joitain yksittäisiä näytöksiä. Koskinäytösten tarkat aikataulut löytyvät täältä (siirryt toiseen palveluun).

Lue lisää:

Imatra ryhtyy soittamaan Ukrainan kansallislaulua ennen koskinäytöstä

Slava Ukraini -kylttejä ilmestyi kaduille Lappeenrantaan: "Oli pohdintaa siitä, ettei meidän alueen tuki Ukrainalle oikein näy missään"