Hyppää sisältöön

Kouluruokailu ei voi jämähtää pelkäksi lounastarjoiluksi – Lahti kokeilee maksuttoman aamupuuron vaikutuksia koululaisten jaksamiseen

Ateriapalveluyhtiö toivoo, että maksuton aamupala tukee oppilaan vireyttä ja oppimista. Kouluruokailun kehittämisohjelma tavoittelee maksuttoman välipalan tuomista kaikkin kouluihin.

Lahden puurokokeilussa on tarjolla kolme eri puurolajia. Keskiviikkona oli kaurapuuroa. Kuva: Janne Nykänen / Yle

Lahti kokeilee muutamassa koulussa maksuttoman aamupalan tarjoamista. Maanantaina alkanut kokeilu kestää neljä kuukautta. Aamiaiseen kuuluu puuro ja ruokajuomaksi maito tai vesi. Puuroon voi halutessaan lisätä hilloa tai sokeria.

Ateriapalveluita toimittavan yhtiön mukaan aamupalan tarjoamiseen on monia syitä.

– Tukee oppilaan jaksamista ja oppimista, että syödään aamiainen joka aamu, sanoo Päijät-Hämeen Ateriapalvelut Oy:n palvelujohtaja Maarit Tuomala-Nikkanen.

Samaa mieltä on yhdeksäsluokkalainen Venla-Ellen Sirviö, joka söi kaurapuuroa Ahtialan koulun ruokalassa keskiviikkoaamuna.

– Tosi hyvä. Saa virkeyttä aamuun, jos on vähän väsynyt.

Valtuustoaloitteesta lähteneeseen kokeiluun osallistuu kuusi koulua. Ensimmäisten päivien aikana aamupuurolla on käynyt 8–40 oppilasta koulua kohti.

Tytöt istuvat Ahtialan koulun ruokalassa Lahdessa pöydässä ja syövät puuroa. Viereisissä pöydissä muutamia muita ihmisiä syömässä aamupuuroa.
Lahtelaisen Ahtialan koulun ruokalassa oli keskiviikkonakin aamupuuron syöjiä. Toimittaja Petri Niemi kävi tutustumassa kokeiluun.

Kouluruokailuun kohdistuu muutospaineita

Kouluruokailun on Maarit Tuomala-Nikkasen mukaan vastattava muutoksiin, joita koulupäivissä tapahtuu.

– Jos oppilaan koulupäivä alkaa kello 10 ja lounas on heti puoli yhdeltätoista, niin monella ei ole silloin vielä nälkä. Koulupäivien lopussa on puolestaan tarvetta välipalalle, kun päivät venyvät iltapäivään.

Ruokakulttuurikin on muuttunut.

– Ruuan pitää olla helposti syötävää, ja moni syö kouluaterian nopeasti. Ruokailu on myös sosiaalinen tapahtuma, ja palveluntarjoajan täytyy miettiä, mitä uusia ruokia tarjoamme.

Palvelujohtaja Maarit Tuomala-Nikkasen mielestä ateriapalvelun järjestäjän on muututtava ruokakulttuurin mukana. Kuva: Janne Nykänen / Yle

Ruokapalveluyhtiö käy jatkuvasti neuvotteluja tilaajan eli Lahden kaupungin kanssa kouluruokailun kehittämisestä. Kouluissa on tällä hetkellä tarjolla maksullinen välipala.

Kouluruuan kehittämistyö menossa

Maa- ja metsätalousministeriön johdolla laaditaan parhaillaan kouluruuan kehittämisohjelmaa (siirryt toiseen palveluun). Työryhmän loppuraportti on luvassa tänä syksynä.

– Yksi keskeinen tavoite on maksuttoman välipalan toteuttaminen kaikille kouluille. Meillä on vielä tehtävää myös ruokakasvatuksessa ja oppilaiden osallistamisessa kouluruokailuun, kertoo kouluruokakoordinaattori Virpi Kulomaa maa- ja metsätalousministeriöstä.

Jokaisena koulupäivänä noin 900 000 oppilasta saa ravitsemussuositusten mukaisen maksuttoman lämpimän ruuan, salaattia, leipää ja ruokajuoman.

– Aamupuurokokeiluja on ollut muuallakin kuin Lahdessa. Oppilaat ovat yleensä tykänneet kokeiluista, arvioi Kulomaa.

Hän muistuttaa, että ruokailun kehittäminen on jatkuvaa työtä kunnissa.

Lahden puurokokeilun kustannukset liikkuvat muutamissa tuhansissa euroissa. Kokemusten jälkeen jää nähtäväksi, muuttuuko kokeilu pysyväksi käytännöksi ja laajeneeko se.

Lue myös:

Koululaisten ruokalistat joutumassa säästöpaineissa koville – "Yhtenä vaihtoehtona voisi olla lihan vähentäminen liharuoissa", sanoo ruokapalvelujohtaja

Moni kunta joutuu tarkistamaan syksyllä, mihin tarvitaan lisää rahaa ja mistä voi nipistää – hintojen nousu voi muuttaa jopa koulujen ruokalistoja

Ruokakasvattaja toivoo, ettei kasvisruokapäivistä enää puhuttaisi