Hyppää sisältöön

Venäläisturistit pettyivät Suomen viisumipäätökseen: "Meistä tuli yhdessä hetkessä hylkiöitä"

Suomi päätti tiistaina, että se rajoittaa venäläisille myönnettävien turistiviisumien määrää.

Venäläisturistit surullisia Suomen viisumipäätöksestä
Venäläisturistit surullisia Suomen viisumipäätöksestä

Suomen päätös vähentää venäläisille turisteille myönnettäviä viisumeita ei miellytä maassamme parhaillaan vierailevia venäläisturisteja.

– Monet ystäväni ja tuttavani rakastavat tosi paljon Suomea ja suomalaisia, teidän kaunista maatanne. He rakastavat tulla tänne ostoksille ja lomalle, kertoo Pietarista Lappeenrantaan saapunut Viktoria Kurdiumova.

Kurdiumovan mielestä on erittäin ikävää, että Suomi alkaa rajoittaa viisumien myöntämistä venäläisille turisteille.

Samalla kannalla on myös Pietarista Lappeenrantaan tänään keskiviikkona ostosmatkalle tullut Maria Pushkarova.

– Se on erittäin surullista, koska olen jo kauan matkustanut Suomeen ja rakastan kovasti Suomea, kertoo Pushkarova.

Pushkarova kertoo, että hän on nyt matkalla yksin, mutta haluasi tulla vanhempiensa kanssa. He eivät kuitenkaan voi enää saada viisumia Suomeen.

Pietarilainen Maria Pushkarova toivoo, että sota loppuisi nopeasti. Kuva: Kare Lehtonen / Yle

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) kertoi eilen tiistaina, että Suomi vähentää venäläisten turistiviisumien käsittelyn viidennekseen nykyisestä. Muutokset tulevat voimaan syyskuun alussa.

Suomi ottaa nykyisin päivittäin vastaan Venäjältä noin 500 turistiviisumihakemusta, jatkossa vain 100.

Edelleen Suomi kuitenkin myöntäisi viisumeita myös työn, opiskelun tai perhesyiden takia Suomeen haluaville.

Ostoksille Lappeenrantaan

Samaan aikaan kun Venäjä käy hyökkäyssotaa Ukrainassa, lomailee venäläisiä turisteja niin Suomessa kuin muualla Euroopassa. Tämä on herättänyt hämmennystä, minkä takia valtioneuvosto on etsinyt keinoja venäläisturismin vähentämiseen Suomessa.

Viisumien määrän vähentäminen on nyt ensimmäinen keino.

Yksi venäläisturistien suosikkikohde on reilun 20 kilometrin päässä itärajasta sijaitseva Lappeenranta ja sen automarketit. Pietarista on matkaa Lappeenrantaan vain noin 200 kilometriä.

Ennen korona-aikaa Lappeenrannassa kävi jopa tuhansia venäläisasiakkaita vuorokaudessa. Kuuden miljoonan asukkaan Pietarista matkailijoita on riittäänyt, vaikka taloustilanne Venäjällä olisikin ollut heikko.

Vielä viisi vuotta sitten Lappeenrannan Prisman pihalla saattoi olla kymmenenkin venäläisbussia. Kuva vuodelta 2017. Kuva: Tommi Parkkinen / Yle

Koronarajoitusten myötä liikenne itärajalla pysähtyi helmikuussa 2020, mutta kun rajat jälleen kuukausi sitten avautuivat, alkoi turismi saman tien.

Kun koronarajoitukset poistuivat Suomen ja Venäjän väliltä heinäkuun puolessa välissä, venäläisten turistien määrä alkoi kasvaa Lappeenrannassa ja itärajan tuntumassa.

Heitä ei kuitenkaan ole näkynyt aivan samalla tavalla kuin koronaa edeltävänä aikana. Turismi oli elpymässä ja halu matkailun aloittamiseen kiihtymässä.

– Monet olivat surullisia korona-aikana, koska eivät voineet matkustaa Suomeen. Kaikki iloitsivat, kun raja vihdoin avattiin ja viimein tuli mahdollisuus matkustaa. Tämän vuoksi emme oikein pidä Suomen hallituksen päätöksestä, kertoo Pietarista ostoksille saapunut Viktoria Kurdiumova.

Ymmärrystä on

Suomi perustelee viisumien määrän vähentämistä sillä, ettei venäläisten ole soveliasta lomailla Suomessa samaan aikaan, kun Venäjä käy sotaa Ukrainaa vastaan.

Pietarilainen Maria Pushkarova muistuttaa, että kaikki eivät Venäjällä kannata sotaa.

– Suurin osa venäläisistä vastustaa sotaa. Tämä on surullista. Toivon, että se loppuisi nopeasti, sanoo Pushkarova.

Myös Tatjana Gravelsin haluaa kunnioittaa Suomen hallituksen mielipidettä.

– Olen keskivertoihminen ja kunnioitan mitä tahansa hallitusta. Mutta haluaisin pitää yllä ystävyyttä. Mielestäni kansandiplomatia on parasta, kertoo Pietarista saapunut Gravelsin.

Tatjana Gravelsin saapui Lappeenrantaan ostoksille Pietarista. Kuva: Kare Lehtonen / Yle

Pietarilainen Viktoria Kurdiumova kokee olonsa voimattomaksi ja sanoo olevansa tilanteen panttivanki.

– Me emme voi tehdä mitään, ja meidän on vaikea elää tässä tilanteessa. Meistä tuli yhdessä hetkessä hylkiöitä koko maailmassa. Tiedän, että jos teen tai sanon jotain, meidän elämämme muuttuu helvetiksi, sanoo Kurdiumova.

Tatjana Gravelsin kertoo, miten korona-aika opetti myös venäläisiä lomailemaan omassa kotimaassaan. Hän on kuitenkin harmissaan, ettei Suomeen enää kohta saa uutta viisumia.

– En voi sanoa, että sitä olisi vaikea kestää, kyllä me selviämme. Mutta en haluaisi sitä.

Suomalaisissa on herättänyt ihmetystä, että venäläiset voivat edelleen tehdä tax free -ostoksia Suomessa. Kuva: Kare Lehtonen / Yle

Myös suomalaisten bensanhakureissut Venäjälle ovat alkaneet samaan aikaan, kun venäläiset vierailevat ostosmatkoilla Suomessa. Esimerkiksi Imatralta on rajan taakse Svetogorskiin vain muutaman kilometrin matka. Lappeenrannasta Viipuriin matkaa kertyy reilut 50 kilometriä.

Tatjana Gravelsin toivoo, että suomalaiset saisivat edelleen käydä Venäjällä.

– Haluamme nähdä Viipurissa ja Pietarissa suomalaisia ja muita kansallisuuksia. Tässä on varmaan enemmän kysymys politiikasta, kuin terveestä järjestä, sanoo Gravelsin.

Vaatimuksia tankkaajille

Yhtenäinen Venäjä -valtapuolueen kansanedustaja Maksim Ivanov esitti keskiviikkona vastatoimia Suomen viisumipäätökselle. Ivanov iskisi Venäjältä bensiiniä ostaviin suomalaisiin – näiden pitäisi bensa-asemilla ilmaista kirjallisesti tukeaan Venäjän sotatoimille.

– Jos Suomen kansalainen haluaa tankata autonsa venäläisellä huoltoasemalla, allekirjoittakoon ennen ostosta asiakirjan siitä, että hän tukee sotilaallista erikoisoperaatiota Ukrainassa, Ivanov esitti Telegram-viestipalvelussa Venäjän valtiollisen RIA Novosti -uutistoimiston (siirryt toiseen palveluun) mukaan.

Ivanov ehdotti, että lisäksi suomalaisten tankkaajien pitäisi allekirjoittaa asiakirja, jossa vastustetaan Venäjän-vastaisia pakotteita.

Yle seuraa jatkuvasti Venäjän hyökkäystä ja sen vaikutuksia Ukrainaan muualle maailmaan. Lue tuoreimmat käänteet tästä.