Hyppää sisältöön

Vanhan Lääninhallituksen puistossa esitetään ensimmäistä kertaa ulkoilmaelokuvia Hämeenlinnassa

Kino Tavast ry on valinnut ulkoilmatapahtumaa varten kaksi hyvin erilaista elokuvaa, joista toinen on mykkäelokuva Saksasta ja toinen iranilainen Road movie.

Nosferatussa luodaan vahvoja tunnelmia valon ja varjon leikittelyllä, ja kyseinen konsepti on edelleen käytössä kauhuelokuvissa. Kuva: Friedrich-Wilhelm-Murnau-Stiftung

Elokuvanystävien kulttuuriyhdistys Kino Tavast ry esittää viikonvaihteessa ulkoilmaelokuvia Lääninhallituksen puistossa Hämeenlinnassa. Kyseessä on Kino Tavastin ja samalla Lääninhallituksen puiston ensimmäinen ulkoilmaelokuvatapahtuma.

– Yhdistyksellä on ollut jo vuosikausia haaveena, että se saisi järjestää nimenomaan ulkoilmaelokuvanäytöksiä ja nyt haaveesta tulee vihdoin totta kaksin kappalein eli vanha klassikko ja uutuus, kertoo Kino Tavastin puheenjohtaja Taneli Hiltunen.

Idea puiston käyttämisestä esityspaikkana tuli Hämeenlinnan kaupungilta.

– Paikka itsessään on erinomainen valinta, koska sen jälkeen kun lääninhallitus muutti rakennuksesta pois, niin puistossa ei ole oikeastaan järjestetty mitään ja se on ollut yleisöltä kiinni, niin nyt ihmiset pääsevät tutustumaan myös historialliseen puistoon.

Lääninhallituksen puistoon on varattu paikat 130 elokuvan ystävälle.

Esitettävillä elokuvilla on ikäeroa 100 vuotta

Perjantai-iltana esitetään iranilainen Road movie Soratie, joka kuvaa perheen sisäisiä suhteita nyky-Iranissa. Iranilaisen elokuvaohjaajan Panah Panahin komediallinen draama esitetään ensimmäistä kertaa Hämeenlinnassa.

Lauantaina on puolestaan vuorossa saksalainen vuonna 1922 valmistunut kauhuelokuva Nosferatu. Nosferatun ohjaajaa, saksalainen F.W Murnau (1888-1931) tunnetaan siitä, että hän käytti elokuvissaan kokeellisia erikoistehosteita.

– Nosferatu on erinomainen ikkuna ylipäätään mykkäelokuvaan ja varsinkin saksalaisiin 20-luvun mykkäelokuviin ja siihen minkälaista edelläkävijyyttä tekijät osoittivat jo silloin visuaalisesti, Taneli Hiltunen kertoo.

Lääninhallituksen puistossa kauhuelokuvaa säestää hämeenlinnalainen pianotaiteilija Tuomas Nikkanen.

– Nikkasen säestys tuo elokuvaan paljon lisää ja Nikkasen tyylin tietäen, niin nyt tulee dramaattinen ja voimallinen elämys ja sitähän tämä elokuva kaipaa ehdottomasti, Hiltunen arvioi.

Esitystekniikasta huolehtii Pirkanmaan elokuvakeskuksen kiertueteatteri Filmipyörä.