Hyppää sisältöön

Thaimaan terveysministeri: Pilvituristit eivät ole tervetulleita – silti kannabispuodin poltteluhuoneessa tarjoilija tuo sätkän pöytään

Terveysministerin mukaan kannabiksen viihdekäytön virallista sallimista Thaimaassa voidaan pohtia mahdollisesti lähitulevaisuudessa. Uuden kannabislain odotetaan valmistuvan syyskuussa.

Kannabis houkuttelee matkaajia Thaimaahan
Kannabis houkuttelee matkaajia Thaimaahan

Thaimaan terveysministeri Anutin Charnvirakul yrittää viilentää ulkomaalaisten intoa saapua maahan polttelemaan kannabista.

Anutin antoi keskiviikkona toimittajille tylyn vastauksen, kun häneltä kysyttiin mielipidettä ulkomaalaisten harjoittamaan kannabiksen viihdekäyttöön.

– Emme toivota tervetulleiksi tuollaisia turisteja, Anutin sanoi uutistoimisto Reutersin mukaan.

Thaimaa käytännössä laillisti kannabiksen kesäkuussa. Hallituksen mukaan kannabista pitäisi käyttää vain lääkkeenä, mutta sääntelyn puuttuessa sitä myydään päihteeksi monenlaisissa myyntipisteissä.

Alan yritykset ovat perustaneet myymälöiden yhteyteen erityisiä poltteluhuoneita, jotka ovat olleet suosittuja sekä paikallisten että ulkomaalaisten keskuudessa.

Anutin sanoi, että kannabiksen viihdekäyttöä voidaan pohtia sitten, kun aine tunnetaan paremmin.

– Se voi tulla kyseeseen lähitulevaisuudessa, Anutin sanoi.

Thaimaan lainsäätäjien odotetaan saavan syyskuussa valmiiksi uuden lain, joka sääntelee tarkemmin kannabiksen käyttöä ja myyntiä.

Tällä hetkellä kannabiksen sauhuttelusta julkisella paikalla voi saada satojen eurojen sakot tai jopa kolmen kuukauden vankeustuomion.

Thaimaa odottaa turismin lisääntyvän

Terveysministeri Anutin kommentoi kannabisasiaa, kun turismista riippuvainen Thaimaa on valmistautumassa syksyllä alkavaan uuteen matkailukauteen. Viranomaiset arvioivat, että tänä vuonna maahan saapuu 8-10 miljoonaa turistia.

Viime vuonna Thaimaahan tuli vain 428 000 ihmistä ulkomailta tiukkojen koronarajoitusten takia. Ennen pandemiaa ennätysvuonna 2019 saapujia oli lähes 40 miljoonaa.

Anutin on aiemmin arvioinut, että Thaimaan kannabisteollisuus voisi olla yli kolmen miljardin euron arvoinen viiden vuoden kuluttua.

Malesialainen terveysviranomainen kertoi uutistoimisto Reutersille keskiviikkona, että Malesia aikoo ottaa oppia Thaimaan kannabispolitiikasta, kun se suunnittelee kannabiksen lääkekäytön sallimista.

Thaimaan ja Malesian terveysministerien on määrä tavata ensi viikolla Aasian ja Tyynenmeren maiden talousjärjestö Apecin kokouksessa. Thaimaa esittelee kokouksessa lääkekannabikseen liittyviä toimiaan.