Hyppää sisältöön

Äiti ja tytär kuulivat viljelypalstoista olevan pulaa, ja saivat idean – tyhjänä seissyt tontti saa pian uuden elämän Tampereella

Tampereella palstatoimintaa pyörittävän 4H:n mukaan viljelypaikoilla tulee huomioida niin veden saanti, maaperä kuin työkalujen säilytyspaikat.

Terttu Selo kotinsa pihassa vanhan navetan edessä
Tamperelainen Terttu Selo näkee talonsa ikkunasta joka päivä tyhjän tontin, joka puskee pajua ja heinää. Se on ollut ennen hänen kotitilansa perunamaa. Maanantaina hän sattui kuuntelemaan Radio Suomen lähetystä, ja silloin välähti. Video: Helmi Holopainen / Yle

Yle uutisoi maanantaina Tampereella jonotettavan nyt ruuhkaksi asti viljelypalstapaikkoja.

Linnainmaalla asuva Terttu Selo kuuli uutisen radiosta, ja sai siitä idean: Selon tyttärellä on perintönä saatu tontti, joka vain kasvaa tyhjän panttina risukkoa. Äiti otti puhelimen käteen, soitti tyttärelleen ja ehdotti, josko maata tarjoaisi kaupunkiviljelijöille.

Tytär Heidi Kaipio innostui.

– Olen monta vuotta suunnitellut tontin siivoamista. Se on ihan kauhean näköinen, Kaipio puuskahtaa puhelinhaastattelussa.

Kaipio itse asuu nykyisin Seinäjoella, mutta on halunnut pitää Linnainmaalla sijaitsevan tontin itsellään "pahan päivän varalta". Kaipion lapsuudenkodin vieressä sijaitseva tontti on aikoinaan toiminut perunamaana.

– Ajattelin, että siinähän menisi kaksi kärpästä yhdellä iskulla. Läntti pysyisi siistinä ja toisaalta tuottaisi iloa viljelijöille, hän jatkaa.

Kaipio päätteli että paras tapa testata viljelypalsta-ajatusta on tietenkin Facebookin puskaradio-ryhmä. Tampereen ryhmässä asiasta julkaistu päivitys sai erittäin innostuneen vastaanoton.

– Lähdin kokeilemaan kepillä keväistä jäätä, ja yllättävän moni kommentoija näytti olevan innokas.

Kitkettävää riittää omasta takaa

Mahdollisia viljelypalstan vuokraajia siis riittäisi. Kaipio ei suunnittele aloittavansa varsinaista liiketoimintaa, vaan palstoista perittävä vuokra olisi vain nimellinen.

Vielä riittää selvitettävää esimerkiksi siinä, kannattaisiko osuuskunnan perustaminen vai voisiko Pirkanmaan 4H olla mukana toiminnassa. 4H -yhdistys pyörittää Tampereella vuokrattavien viljelypalstojen toimintaa.

Kaipio itse ei viljelemisestä välitä.

– Minä olen ikäni joutunut perunoita nostamaan siltäkin läntiltä, niin ei minusta koskaan viljelijää tule. Siinä on romantiikka päässyt karisemaan, hän nauraa.

Asiaa ei yhtään auta sekään, että pihatöitä Kaipiolla riittää muutenkin.

– Olen siinä mielessä onnellisessa asemassa, että asun itse omakotitalossa, äitini asuu siellä Tampereella omakotitalossa, ja sitten meillä on vielä kesämökki. Eli kyllä meillä on kitkettävää ihan vaivoiksi asti.

Tampereen Linnainmaalla sijaitseva tontti on kooltaan noin 1300 neliömetriä. Kuva: Helmi Holopainen / Yle

Lempäälässä vastaava temppu oli liian työläs toteuttaa

4H-yhdistyksen palstaneuvoja Ria Kivirinne kertoo, että viljelypalstan perustamisessa tulee huomioida useampikin asia. Oleellisin niistä on vesipiste, toinen maaperä.

Jos maaperä ei ole viljelykseen ideaali, helpompi ratkaisu voi olla viljelyslaatikot. Lisäksi viljelijöille on hyvä tarjota paikka, jossa säilyttää työkaluja, Kivirinne vinkkaa.

Viime vuonna yksityinen henkilö tarjosi yhdistykselle viljelykäyttöön tonttia Lempäälästä, mutta sen toteuttaminen osoittautui liian työlääksi.

– Maaperä oli sellainen, että sinne olisi pitänyt tuoda valtavat määrät multaa. Lisäksi vesipiste puuttui. Lempäälän kaupungin kanssa olisi pitänyt myös käydä hakemusrumba läpi, Kivirinne kertoo.

Viljelypalstan perustamista suunnitteleva Kaipio on ehtinyt jo olla yhteydessä Tampereen kaupungin kaavoituspuolelle, ja sai alustavasti vihreää valoa idealle. Rajoitteita ei pitäisi olla, koska mitään asemakaavan mukaista ei rakenneta.

Valmistelutyöt tontilla saavat siis alkaa, ja risukko väistyä.

– Nyt on pakko ottaa raivaussaha käteen, Kaipio naurahtaa.

Mitä ajatuksia juttu herätti? Voit keskustella aiheesta perjantaihin 19.8. kello 23:een saakka. Keskusteluun tarvitse Yle Tunnukset.

Lisää Pirkanmaan uutisia Ylen nettisivuilla ja Yle Areenassa. Kuuntele, katsele ja lue, mitä lähelläsi tapahtuu.

Lue lisää:

Korona kasvatti kiinnostusta palstaviljelyyn – Tampereen suosikkialueilta palstaa joutuu jonottamaan vuosia