Hyppää sisältöön

Polio leviää New Yorkissa – suomalaisasiantuntija: Tauti on ollut poissa niin pitkään, että sen vakavuus unohtuu

Polio on saatu lähes nujerrettua maailmasta, mutta aika ajoin tauti jyllää paikallisissa ”taskuissa”. Syynä on muun muassa rokotevastaisuus ja se, että taudin vakavuus on ainakin länsimaissa päässyt unohtumaan.

Nancy Brown osallistui disability pride -kulkueeseen New Yorkissa kesällä 2015. Brown on kärsinyt polion oireista 7-vuotiaasta lähtien. Kuva: Eduardo Munoz / Reuters

Polio on saatu niin hyvin kitkettyä varsinkin länsimaista, ettei sitä tavallaan ole monelle enää edes olemassa. Siksi New Yorkista viime viikolla tullut uutinen oli pysäyttävä.

New York Timesin (siirryt toiseen palveluun) mukaan jätevesiseuranta osoittaa, että kaupungissa on todennäköisesti liikkeellä poliovirusta.

Lisäksi jo heinäkuussa Rockfordin piirikunnassa New Yorkin osavaltiossa todettiin poliotartunta (siirryt toiseen palveluun) rokottamattomalla henkilöllä. Edellinen tapaus Yhdysvalloissa on lähes 30 vuoden takaa.

– New Yorkin tilanne kuvaa hyvin sitä, ettei polion suhteen voi päästää asioita lipsumaan. Rokotuskattavuuden ylläpitäminen on erittäin tärkeää, jotta polio pysyy poissa, sanoo johtava asiantuntija Carita Savolainen-Kopra Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta.

Joidenkin mielestä rokotteet ovat turhia

Savolainen-Kopran mukaan maailmassa pääsee aika ajoin kehittymään sellaisia ”taskuja”, joissa syntyvien lasten rokotekattavuus on alhainen ja joissa jotkut pääsevät jopa aikuisikään asti ilman poliorokotteita. Tällainen kehitys saattaa olla New Yorkin tilanteenkin taustalla.

– Joillakin alueilla rokotusohjelmat eivät ole ehkä olleet aktiivisia, koska on ajateltu, ettei polio ole akuutti torjuttava tauti, eikä siihen ole panostettu. Ihmisillä voi myös olla tietämättömyyttä siitä, kuinka tärkeää on ottaa rokotus.

Osittain syynä saattaa olla myös länsimaissa päätään nostanut rokotevastaisuus. Joidenkin mielestä rokotteet vanhoja lastentauteja kohtaan ovat turhia.

– Kun tautia ei ole ollut, ei ole nähty sen vakavia muotoja eikä sitä, kuinka niistä on päästy eroon rokotusten avulla. Siitä on saattanut seurata ajatus, ettei lapsia ole tarpeen rokottaa. Mutta ei polio ole mihinkään maailmasta hävinnyt, Savolainen-Kopra sanoo.

Ukrainan tilanne epäselvä

New Yorkissa on jo aloitettu tehostettu rokottamisohjelma. Savolainen-Kopra korostaa, että rokotukset ovat edelleen tärkein keino ehkäistä polion leviämistä.

50-luvulla kehitettyjen rokotusten ansiosta polio on saatu hyvin aisoihin lähes kaikkialla. Maailmassa on enää kaksi maata, Afganistan ja Pakistan, joissa poliovirus on endeeminen eli kiertää laajasti paikallisessa väestössä.

– Näissä maissa viruksen kierto johtuu pitkälti paikallisista konflikteista, joiden takia ei ole voitu järjestää kattavia, kaikkia lapsi-ikäluokkia koskevia rokotusohjelmia.

Yhdysvaltain entinen presidentti Franklin Roosevelt (toinen vas.) palasi takaisin politiikan pariin toipuessaan poliosta syksyllä 1924. Kuva: AOP

Ukrainan tilanne on tällä haavaa epäselvä, koska sodan vuoksi on vaikea saada tietoa.

Maassa on kuitenkin todettu yli 20 poliotapausta sitten viime lokakuun.

Ukrainan terveysministeriö ehti aloittaa polion vastaisen kampanjan, mutta työ keskeytyi vain reilua kolmea viikkoa myöhemmin Venäjän hyökkäykseen.

Suomeen Ukrainasta saapuvat turvapaikanhakijat saavat poliorokotteen ja muut kansalliseen rokotusohjelmaan kuuluvat rokotteet.

Suomessa ei syytä huoleen

Vaikka polio ajoittain nostaa päätään maailmalla, suomalaisilla ei ole syytä olla huolissaan.

– Meillä on raportoidusti erittäin korkea rokotuskattavuus. Rokotuskattavuutta ja viruksen mahdollista esiintymistä jätevesissä seurataan, ja tilanteesta raportoidaan WHO:lle säännöllisesti, Savolainen-Kopra kertoo.

Suomessa poliorokotukset aloitettiin vuonna 1957, ja polio hävisi maastamme 1960-luvulla rokotusten ansiosta. Vuonna 1984 polioepidemia yllätti suomalaiset, mutta epidemia saatiin sammumaan koko väestöön kohdistuneella rokotuskampanjalla, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (siirryt toiseen palveluun).

Kuuntele:

Tautien historiaa: Polio

Lue lisää:

Polio on lähes nujerrettu – uusi täsmäase korjaa rokotusten seurauksia

Pakolaiset saavat koronarokotteet Suomessa – Ukrainan sota voi pahentaa myös tuberkuloosin ja polion leviämistä

Rokotetta on odotettu aiemminkin: 1950-luku oli poliorokotteen odottamisen aikaa, eivätkä aikalaiset ole sitä unohtaneet

Laaja tutkimus: Rokotteiden vastustus vähentynyt jo ennen koronaa – Paikalliset epidemiat ja valeuutiset lisäävät epäluuloja