Hyppää sisältöön

Pyykinpesu 20 asteessa voi säästää sähköä – jos on valmis tinkimään puhtaudesta

Matalissa lämpötiloissa pyykkääminen voi pienentää sähkölaskua. Jatkuva 20 asteessa peseminen ei asiantuntijoiden mukaan kuitenkaan kannata, jos vaatteista haluaa puhtaita. Katso videolta, miten eri kodinkoneiden ja -elektroniikan käyttö näkyy sähkölaskussasi.

Katso mitkä kodinlaitteet ovat sähkösyöppöjä
Katso mitkä kodinlaitteet ovat sähkösyöppöjä

Sähkön hinta jatkaa nousuaan ja näkymät tuleville kuukausille ovat kylmääviä. Monet miettivät nyt keinoja nipistää arjen energiankulutuksesta ja pienentää sähkölaskua.

Arjen sähkönkäytössä pyykinpesu on yksi energiasyöpöistä. Yksittäinen pyykinpesukerta kuluttaa Carunan (siirryt toiseen palveluun) mukaan keskimäärin 0,6-1,8 kilowattia. Esimerkiksi jääkaappi kuluttaa 0,3-0,8 kilowattia vuorokaudessa.

Motivan asiantuntijan Päivi Suur-Uskin mukaan yksittäisen kotitalouden sähkölaskusta pyykinpesu voi kulutuksesta riippuen kattaa jopa kymmenen prosenttia.

Motivan asiantuntijan Päivi Suur-Uskin mukaan energiatehokkaan pyykinpesun salat kannattaa opiskella, jos tavoitteena on säästää sähköä. Kuva: Jari Kärkkäinen / Yle

Suur-Uskin mukaan pesulämpötila vaikuttaa merkittävästi siihen, kuinka paljon pyykkääminen kuluttaa energiaa.

— Suurin osa yhden pesukerran energiankulutuksesta syntyy veden lämmityksestä. Jos pesee pyykkiä 20 asteessa, niin energiankulutuskin on hyvin vähäistä. Heti kun nostetaan pesulämpötila 20 asteesta 40 asteeseen niin energiankulutus tuplaantuu. Sama logiikka pätee, jos pesulämpötila nostetaan 60 asteeseen, Suur-Uski sanoo.

20 asteen pesulämpötila säästää sähköä, mutta tuleeko sillä puhdasta?

Milloin 20 astetta on soveltuva pesulämpötila? Entä onko lopputulos tarpeeksi puhdas?

Marttojen kotitalousasiantuntija Niina Silander ei lähtisi suorilta käsin pesemään kaikkia tekstiilejä liian matalissa lämpötiloissa.

— 20 astetta on sen verran matala lämpötila, että harkiten pesisin siinä vaatteita. Useammin vaaditaan lämpimämpiä pesulämpötiloja, jotta saadaan hiki tai ihosta irtoava rasva irti vaatteesta. Pyykki ei välttämättä puhdistu kunnolla, jolloin pesuväliä voi joutua tihentämään tai lopputulosta parantamaan etikalla tai pesuaineilla, Silander sanoo.

Silander suositteleekin 20 asteessa pesemistä, jos vaattee kaipaa vain nopeaa raikastusta. Se voi myös korvata esimerkiksi vähän käytössä olleen päällivaatteen tuuletuksen.

Myös puhdistus- ja pesuaineita valmistavan KiiltoCleanin kehityspäällikön ja kemistin Tomi Peltosen mukaan 20 asteen pesulämpötila on enemmänkin tuuletukseen verrattavissa oleva virkistyspesu kuin varsinainen puhdistuspesu. Peltosen mukaan 20 astetta sopii vaatteelle, joka on vähän käytetty ja halutaan nopeasti uudelleen käyttöön.

— En lähtisi ihan arkikäytössä ollutta vaatetta 20 asteessa pesemään. Se on jo niin alhainen lämpötila että sillä on todella vaikeaa saada rasva- ta hikitahroja irtoamaan vaatteista, Peltonen sanoo.

Peltonen ei kuitenkaan täysin tyrmää 20 asteessa pyykkäämistä.

— Jos on päällivaate, johon on voinut tarttua vähän hajuja tai muuta, niin virkistyspesu 20 asteessa voi auttaa, Peltonen sanoo.

Marttojen kotitalousasiantuntija Niina Silander muistuttaa, että myös pesukoneen puhdistamiseen vaaditaan välillä korkeampia pesulämpötiloja. Näin vältetään tunkkaiset hajut ja pesuainejäämät. Kuva: Jari Kärkkäinen / Yle

Silander kannustaa aina tarkistamaan vaatteista löytyviä pesuohjeita.

— Suosittelen katsomaan aina hoito-ohjelapun mukaan. Se antaa hyvän ohjenuoran ja sillä ei voi mennä pieleen. Useimmiten 40 astetta on riittävä ja sitten tietyille vaatteille ja pyyhkeille suositellaan korkeampia lämpötiloja, jotta saadaan puhdasta.

Silanderin mukaan kuumempi vesi irrottaa likaa tehokkaammin ja matalampi lämpötila puolestaan vaatii pidempää liotusaikaa, enemmän mekaanista hankaamista ja enemmän pesuaineita, jotta lopputulos olisi tarpeeksi puhdasta.

Energiatehokkaaseen pyykkäämiseen on myös muita keinoja

Marttojen Silander muistuttaa, että pyykinpesu voi olla energiatehokasta ilman mataliakin pesulämpötiloja. Energiaa kuluu Silanderin mukaan myös niin sanoituissa turhissa pesukerroissa. Täydet koneet kannattavat.

— Kannattaa pestä mahdollisimman täysiä koneellisia ja miettiä, milloin pyykkiä pesee. Liian helposti heitetään rutiinilla joka päivä vaatteita pyykkiin. Kannattaa miettiä, onko se vaate pesun tarpeessa ja sitten vasta pestä. Siten myös säästetään energiaa et vältetään turhat pesut, Silander sanoo.

Silander muistuttaa myös, että vaatteiden tuulettaminen ja esimerkiksi farkkujen pakastaminen ovat oivallisia keinoja raikastaa vaatteita ilman pesukoneessa pesemistä.

Lue lisää:

Tässä markkinoiden varmin ennuste: Sähkön hinta kolminkertaistuu loppuvuonna, mutta keväällä nähdään hintaromahdus

Pyykinpesun oikeasta lämpötilasta tuli kinaa – Bakteerikammoiset haluavat pestä 60 asteessa

Pyykin peseminen kuumassa vedessä on turhaa – Puhdasta tulee jo 20 asteessa