Hyppää sisältöön

Eilisen jälkiä ei ole ehditty siivota, kun Oulussa odotetaan jo uutta myräkkää – Amanda Palosaarelle se tietää taas iltaa saunassa ukkospiilossa

Rajuilma sateineen ja salamointeineen näkyy kaupunkikuvassa vielä monin paikoin: alikulut tulvivat ja kellareita tyhjennetään vedestä. Pelastuslaitos varautuu tehtäväsumaan myös tänä iltana.

Edellisen illan rajuilman nostattamaa vettä kevyen liikenteen väylillä Oulun Äimärautiolla.
Tiistai-illan ja yön ukkosmyräkän jäljet näkyivät keskiviikkona vielä monin paikoin Oulussa.

Eilisen ukkosmyräkän jäljet ovat osin yhä siivoamatta Oulussa, mutta tälle iltapäivää ennustetaan jo uutta rajuilmaa.

Ilmatieteen laitos on antanut ukkos- ja sadevaroituksia lähes koko maahan, mutta erityisesti länsirannikolle odotetaan voimakkaita ukkosia puuskineen.

Pelastuslaitokselta kerrotaan, että ukkosmyrskyyn liittyviä tehtäviä hoidettiin illan ja yön aikana yli sata. Maasalamoita Oulu–Siikajoki -välillä havaittiin noin 5 000 kappaletta.

– Eilinen ukkosmyräkkä aiheutti niin kiirettä, että ihmiset jopa joutuivat odottamaan meidän tuloa, kertoo Oulu-Koillismaan pelastuslaitoksen johtokeskuksen päivystävä päällikkö Mikko Heikkilä.

Eilisen ukkosmyrskyn jäljet näkyvät yhä ympäri kaupunkia. Useassa alikulussa tulvii edelleen ja kastuneita kellaritiloja tarkastetaan.

"Kun alkoi jytistä, lähdin saman tien saunaan"

Osalle ihmisistä ukkosmyräkkä on hienoa ja mielenkiintoista seurattavaa. Toisille, kuten oululaiselle Amanda Palosaarelle, se on pelottava kokemus. Palosaari on pelännyt ukkosta jo pienestä pitäen.

– Kun se alkoi illalla jytistelemään, niin katsoin viisaaksi ladata tabletin ja lähteä saman tien saunaan. Tämä on typerä juttu, mutta ei voi mitään, sanoo Palosaari.

Mutta miksi juuri saunaan?

– Sinne salamointi ei näy, eikä kuulu se kauhea mekkalakaan. Mutta se yltyi vaan, joten siitä tuli vähän pitempi saunareissu.

Ukkospiilossaan Palosaari vietti aikaa katsellen sarjoja Yle Areenasta, muun muassa norjalaisen Jens Kvernmon erämaaseikkailuja.

– Ilmatieteen laitoksen mukaan taas on kylmä saunapäivä tiedossa, pohtii Palosaari tämänpäiväisiä ennusteita.

Pelastuslaitos: Veden täyttämiin alikulkuihin ei ole autolla asiaa

Oulussa sataa elokuussa keskimäärin 62 millimetriä. Eilen vettä tuli 57,6 millimetriä, eli lähes koko kuukauden keskimääräinen sademäärä yhdellä kertaa.

Ei siis ihme, että kadut lainehtivat, viemärit tulvivat, alikulkukäytävät menivät tukkoon ja kellareihin tulvi vettä.

Päivystävän palomestarin Sami Heikkisen mukaan pelastuslaitos joutui auttamaan useita tulvivan veden saartamia autoilijoita. Autoilla oli ajettu myös vettä täynnä oleviin alikäytäviin, ja moottorin sammuttua oli jääty jumiin.

– Kävimme pelastamassa heidät vedessä kelluvista autoista. Samalla laitoimme lippusiimaa vaarallisiin paikkoihin.

Pelastuslaitos muistuttaa, että veden täyttämiin katualueisiin tai alikulkuihin ei ole ajoneuvoilla asiaa. Jo vähäinenkin veden määrä voi aiheuttaa sen, että ajoneuvo jää veden varaan eikä ajaminen ole enää mahdollista.

Pahimmissa paikoissa vettä on jäänyt alikulkuihin todella paljon. Pelastuslaitos muistuttaa, että matalaltakaan näyttävään veteen ei välttämättä kannata ajaa autolla. Kuvan alikulku on Oulun Oritkarissa. Kuva: Paulus Markkula / Yle

Tällä hetkellä tilanne Oulussa on rauhoittunut, mutta nyt pelastuslaitoksella varaudutaan tulevaa iltaa varten. Ilmatieteen laitoksen mukaan luvassa voi olla samanlainen tai jopa eilistä pahempi rajuilma.

– Seuraamme ukkosrintamien kehittymistä ja olemme yhteydessä turvallisuussääpalveluun, jossa käymme läpi tulevaa Oulun tilannetta, kertoo Oulu-Koillismaan pelastuslaitoksen johtokeskuksen päivystävä päällikkö Mikko Heikkilä.

Heikkilän mukaan eilinen rajuilma ei tullut yllätyksenä.

– Ei se yllätyksenä tullut, mutta sen voima ja veden paljous yllätti meidät.

Pelastuslaitos kehottaa myös kiinnittämään huomiota pihoilla olevan irtaimiston säilytykseen. Pihakalusteet, trampoliinit ja muut tavarat voivat helposti lähteä myrskytuulen mukaan aiheuttaen vahinkoja tai vaaratilanteita.

Voit keskustella aiheesta Yle Tunnuksella 18.8. kello 23 saakka.

Lue myös: Rajuilma täytti kellareita, katuja ja alikulkuväyliä vedellä Oulussa