Hyppää sisältöön

Herätys: Matkailusta ja ravintoloista lähti jopa 20 000 työntekijää | Sormenjäljet käyttöön rikosten tutkintaan | Miten Ukraina toteutti iskunsa Krimillä?

Kerromme päivän uutiset ja puheenaiheet nopeasti.

Kuva: Antti Mikkola / Yle

Susanna Tapio palasi matkailu- ja ravintola-alalle koronan pakottaessa, mutta tuhannet muut eivät

Matkailu- ja ravintola-alalta lähti jopa 20 000 työntekijää. Erityisesti tulevasta pikkujoulukaudesta ja talvesta tulee yrityksille haastava työvoimapulan vuoksi. Alalle tulijoita on esimerkiksi hoitoalalta, mutta monen kokemattoman työntekijän työsuhde päättyy jo koeajalla.

Verneri-myrskyn jäljiltä vielä lähes 1 500 kotitaloutta ilman sähköä

Iissä ukkosti jo tiistain puolella. Kuva: Yle

Vajaat 1 500 kotitaloutta oli ilman sähköjä Verneri-rajuilman jäljiltä vielä torstaiaamuna kuuden aikaan. Sähkökatkokartan mukaan eniten sähköttömiä asiakkaita oli tuolloin Keski-Suomessa.

Verneri-myrsky aiheutti rajua salamointia ja vahinkoja ympäri Suomea. Pahimmillaan sähköttömiä asiakkaita oli noin 12 300 keskiviikkona neljän aikaan iltapäivällä.

Passien omistajilta taltioidut sormenjäljet voisivat johtaa pimeiden henkirikosten selviämiseen

Kuva: Eetu-Mikko Pietarinen / Yle

Sisäministeriö on kesän aikana selvittänyt, voisiko poliisi hyödyntää passi- ja henkilökorttirekisterien sormenjälkitietoja rikostorjunnassa. Oikeusoppinut uskoo sen tulevan mahdolliseksi.

Ukrainan iskut Krimillä olivat merkittäviä, arvioi asiantuntija

Savua nousi väitetyn räjähdyksen alueelta Mayskoyen kylässä Krimin niemimaalla eilen. Kuva: Reuters

Krimin niemimaan venäläistukikohtiin on tehty runsaan viikon aikana kaksi isoa iskua. Aleksanteri-instituutin vieraileva tutkija Ilmari Käihkö arvioi, että Ukraina toteutti ne joko viemällä paikalle räjähteitä tai käyttämällä lyhyen kantaman lennokkeja. Niin tai näin, iskut aiheuttivat jopa miljardien eurojen vahingot. Sitäkin tärkeämpänä asiana Käihkö pitää Ukrainan uutta sodankäyntitapaa ja iskuihin liittyvää poliittista viestiä.

Wilma Murto hyppäsi Euroopan mestariksi ja murskasi Suomen ennätyksen

Murto paransi finaalissa Suomen ennätystä kolme kertaa. Kuva: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Wilma Murto voitti naisten seiväshypyn Euroopan mestaruuden Münchenissä keskiviikkoiltana. Murto sinetöi kultansa tuloksella 485.

Murrosta tuli ensimmäinen suomalainen yleisurheilun arvokisakultamitalisti kahdeksaan vuoteen. Murto myös paransi EM-finaalissa nimissään ollutta Suomen ennätystulosta peräti 13 senttiä.

Helle ja ukkoskuurot jatkuvat

Torstaiaamuna vettä sataa vielä Itä-Lapissa. Lisäksi maan keskivaiheilla tulee sade- ja ukkoskuuroja. Iltapäiväksi pohjoisessa poutaantuu, ja rintama sade- sekä ukkoskuuroineen siirtyy maan etelä- ja itäosan ylle. Pohjoisessa iltapäivä on enimmäkseen poutainen ja Länsi-Lapissa myös aurinkoinen. Etelässäkin aurinko näyttätyy kuurojen välissä. Lämpötila vaihtelee etelän hellelukemista Pohjois-Lapin noin 15 asteeseen.

Lue lisää säästä Ylen sääsivuilta.