Hyppää sisältöön

Pirkanmaan hyvinvointialuejohtaja Marina Erhola hoitajamitoituksesta: "Pitää siirtää ja tarkistaa uudelleen"

Pirkanmaan hyvinvointialuejohtaja Marina Erhola siirtäisi hoitajamitoitusta. Keskiviikon A-studiossa etsittiin keinoja ruuhkautuneen terveydenhuollon ratkaisemiseksi.

 Pirkanmaan hyvinvointialuejohtaja Marina Erhola lisäisi palveluasumista vuodeosastopaikkojen ruuhkautumisen estämiseksi
Pirkanmaan hyvinvointialuejohtaja Marina Erhola lisäisi palveluasumista vuodeosastopaikkojen ruuhkautumisen estämiseksi

Pirkanmaan hyvinvointialuejohtaja Marina Erhola lykkäisi hoitajamitoitusta. Myös HUSin johtajaylilääkäri Markku Mäkijärvi ja Kaukajärven terveysaseman vastaava lääkäri Anna Siitonen kannattavat hoitajamitoituksen siirtämistä.

– Se on ollut kaunis ajatus. Olemme halunneet hakea hoidon laatua 0,7:llä. Se on tavoitetila mihin pyrimme, mutta meidän täytyy nyt sopeutua tämän hetkiseen tilanteeseen, kommentoi Anna Siitonen.

Keskiviikon A-studiossa keskusteltiin suomalaisen sairaanhoidon ruuhkautumisen ratkaisuista. Erhola panostaisi kodinomaisiin asumismuotoihin ennen kuin lisäisi terveyskeskuksien vuodeosastopaikkoja.

– Lähtisin katsomaan alhaalta päin, että minne lisätään niitä paikkoja. Mahdollisimman paljon kodinomaista asumista, oli se sitten palveluasumista, yhteisöllistä asumista tai ryhmäasumista.

Sosiaali- ja terveyspalveluiden saatavuudessa on ollut ongelmia. Sairaaloiden päivystykset ovat olleet ruuhkautuneita koko kesän ympäri Suomea. Puutteet vanhuspalveluissa ovat osasyy päivystyksien ruuhkiin. Myös terveyskeskuksien vuodepaikkojen vähentynyt määrä ajaa vanhuksia siihen, että he jäävät päivystykseen jopa vuorokausiksi.

– Minulla on se käsitys, että meillä on vuodepaikkoja silloin, jos niitä pystytään avaamaan. Nyt henkilöstöpulan takia niitä ei saada kaikkia avattua, sanoo Mäkijärvi.

Anna Siitonen kuvailee hoitajapulan juurisyitä henkilöstön palkkanäkökulmasta.

– Kyllä se varmasti on yksi iso tekijä, että hoitajat kokevat, että he ovat alipalkattuja työn vaativuuteen ja raskauteen nähden

Avaimia palveluiden saatavuuden parantamiseksi etsitään myös sote-uudistuksesta. Erhola on optimistinen uudistuksen tuomia mahdollisuuksia kohtaan.

– Ilman muuta sieltä löytyy lisää mahdollisuuksia järjestellä näitä asioita, kun olemme yhden budjetin ja päätöksenteon alla. Voimavaroja voidaan myös tarkoituksenmukaisemmin suunnata väestön tarpeiden mukaisesti.

Voit katsoa koko A-studion keskiviikon lähetyksen Yle Areenasta.

Lue lisää:

Päivystykset ovat tukossa koko Suomessa, selvisi Ylen kyselyssä – Joensuussa potilas odotti jopa 65 tuntia jatkohoitoa

Noin sata hoitajaa suostunut siirtämään kesälomaansa HUSissa 450 euron bonuksella – Tehy: "Tähänkö sitten on varaa?"