Hyppää sisältöön

Karhulupakiista tyhjensi metsästysmatkailuyrittäjän kalenterin ja mökit viime hetkillä – pitkäjänteisempää lupakäytäntöä toivoo myös Metsästäjäliitto

Karhunpyynnin aluetaloudelliset vaikutukset olivat Metsähallituksen mukaan Kainuussa viime vuonna lähes 500 000 euroa. Matkailuyrittäjän mielestä metsästysmatkailulla olisi kansainvälistäkin potentiaalia.

Karhujahti on jäissä osassa Kainuuta ja Pohjois-Karjalaa lupavalitusten vuoksi. Metsästysmatkailusta tuloja saavia yrittäjiä se harmittaa. Arkistokuva on karhunpyynnin aloituksesta Kuusamosta kahden vuoden takaa. Kuva: Ensio Karjalainen / Yle

Petri Heikkistä harmittaa. Parhaat asiakkaat varasivat hänen yrityksensä mökit karhunmetsästystä varten jo vuosi sitten. Kolme päivää ennen jahtia Pohjois-Suomen hallinto-oikeus laittoi välipäätöksellä luvat täytäntöönpanokieltoon.

Samalla Heikkiseltä suli tuloja kymmeniä tuhansia ja henkilökuntaa oli varattu turhaan tulevalle viikonlopulle.

– Hankala tilanne, ja nyt se on sitten tältä osin karhunmetsästys taputeltu, sanoo Heikkinen.

Matkailuyrittäjä Petri Heikkistä haastattelee Sanna Kähkönen

Kuhmon Lentiirassa, Venäjän rajan läheisyydessä lomakylää pyörittävä Heikkinentoivoo lupakäytännön muuttamista pitkäjänteisemmäksi. Se helpottaisi matkailuyrittäjien elämää.

Samanlaisen toiveen on esittänyt myös Suomen metsästäjäliitto. Se esittää, että poikkeuslupien myöntämistä aikaistettaisiin puolella vuodella ja lupavalitusten käsittelyssä edellytettäisiin hallinto-oikeuksilta kohtuullista käsittelyaikaa.

Nyt karhunmetsästyksen poikkeusluvat poronhoitoalueen ulkopuolelle annetaan heinäkuun puolivälissä.

Metsästäjäliitto: Valitusoikeuden perusteet pitäisi harkita uudelleen

Metsästäjäliiton toiminnanjohtajan Jaakko Silpolan mielestä myös lupavalitusten perusteet pitäisi harkita uudestaan.

− Valitusoikeus on paikallisilla toimijoilla, mikä ei voi tarkoittaa sitä, että valituksia tehtaillaan paikallisen pöytälaatikkoyhdistyksen nimissä toiselta puolelta Suomea, kritisoi Silpola Metsästäjäliiton tiedotteessa (siirryt toiseen palveluun).

Metsästäjäliiton toiminnanjohtaja Jaakko Silpolan mielestä luontodirektiivi suojelee eläinkantoja, ei yksilöitä. – Suomen karhukanta ei ole uhattuna, hän sanoo. Kuva: Suomen metsästäjäliitto

Kuhmon karhuluvista on valittanut Luonnonsuojeluliitto Tapiola, joka on valittanut myös Pohjois-Karjalaan myönnetyistä luvista.

Lue lisää: Luonnonsuojeluliitto Tapiolan piirijärjestöt valittivat laittomina pitämistään karhunmetsästysluvista – metsästäjiä se suututtaa, mutta ei yllätä

Pohjois-Suomen hallinto-oikeus asetti keskiviikkona 17. elokuuta Kuhmon karhunmetsästysluvat täytäntöönpanokieltoon (siirryt toiseen palveluun).

Suurin osa karhunmetsästyksen poikkeusluvista on nyt jäissä, sillä aiemmin Itä-Suomen hallinto-oikeus teki vastaavan välipäätöksen Pohjois-Karjalan karhuluvista.

Suomen riistakeskus oli antanut Kuhmoon 18 karhun kaatoluvan tälle metsästyskaudelle. Kaikkiaan Kainuuseen on myönnetty 25 lupaa.

Karhunmetsästys alkaa Kainuussa lauantaina Sotkamossa sekä Ristijärven, Paltamon ja Puolangan muodostamalla lupa-alueella, koska näistä luvista ei tehty määräaikaan mennessä valitusta.

Lisäksi osassa Kainuun, Pohjois-Pohjanmaan ja Lapin poronhoitoalueella käynnistyy karhunmetsästys, joka perustuu maa- ja metsätalousministeriön myöntämiin metsästyskiintiöihin.

Lue myös: Jatkuvasti uusia käänteitä saava karhunmetsästyksen alku ei näy Metsähallituksen lupamyynnissä poronhoitoalueella

Metsästysmatkailu on merkittävä tulonlisä Kainuussa

Kaikkiaan metsästysmatkailu on merkittävä tulonlisä Kainuussa. Metsähallitus arvioi, että vuonna 2021 karhunmetsästys toi Kainuuseen poronhoitoalueen ulkopuolelle viime vuonna lähes puoli miljoonaa euroa aluetaloudellista hyötyä.

Sitä edellisenä vuonna summa oli 350 000 euroa.

Summa koostuu metsästäjien muun muassa ruokaan, majoitukseen ja muihin hyödykkeisiin käyttämästä rahasta. Kanalinnustus puolestaan toi viime vuonna Kainuuseen lähes 1,5 miljoonaa euroa.

Metsästysmatkailulla olisi kuhmolaisen Petri Heikkisen mukaan potentiaalia myös kansainvälisten asiakkaiden keskuudessa.

– Jos meille olisi säädetty metsästysajat jo vaikka vuosi ennen, silloin pystyisimme tekemään kauppaa järkevästi. Nyt tilanne on mahdoton esimerkiksi linnunmetsästyksen suhteen, varaukset on tehtävä viime hetkillä.

Tällä hetkellä kanalintujen metsästyajat ovat lausunnolla maa- ja metsätalousministeriössä. Metsästyksen on määrä alkaa 10. syyskuuta.

Mitä ajatuksia juttu herätti? Voit keskustella karhun metsästyksestäYle Tunnuksella lauantaihin 20.8. kello 23 saakka.

Lue myös: Karhujahti jäissä useilla paikkakunnilla luonnonsuojelijoiden valitusten vuoksi – metsästäjät pettyneitä: "Karhukanta on ihan hyvällä tolalla"