Hyppää sisältöön

Salolaiset iloitsevat Wilma Murron EM-kullasta – seurasimme tunnelmia torilla

Wilma Murto voitti naisten seiväshypyn EM-kultaa keskiviikkoiltana. Samalla Murto paransi Suomen ennätystä jopa kolme kertaa.

Salolaiset iloitsevat Wilma Murron menestyksestä
Salolaiset iloitsevat Wilma Murron menestyksestä

Salossa on iloittu salolaislähtöisen ja Salon Vilpasta edustavan Wilma Murron keskiviikkoiltaisesta EM-kullasta. Murto voitti naisten seiväshypyn Euroopan mestaruuden Münchenissä tuloksella 485.

Murrosta tuli ensimmäinen suomalainen yleisurheilun arvokisakultamitalisti kahdeksaan vuoteen.

24-vuotias Murto paransi EM-finaalissa nimissään ollutta Suomen ennätystulosta peräti 13 senttiä.

  • Seurasimme suorassa lähetyksessä tunnelmia Salon torilta. Voit katsoa lähetyksen tallenteen Yle Areenassa. Toimittajana Salossa oli Kalle Mäkelä.

Aamusella torilla olleista moni oli illalla jo unten mailla, kun Murto hyppäsi kultaa. Aamulla uutisia katsottiin kuitenkin hyvillä mielin.

– Hieno suoritus, tosi mahtavaa! Tosi iloisia ollaan hänen puolestaan, kommentoivat Erja ja Tiina Lehtinen torin vihanneskojulla.

Torikahvilan pöydässä keskusteluaiheena oli parhaillaan mikäs muukaan kuin Wilma Murto. Television ääressä tuli istuttua illalla. Pöydässä uskotaan, että Salossa tehdään hyvää juniorityötä, siksi salolaisurheilijat menestyvät maailmalla.

– Aika uskomattomalta tuntui katsoa finaalia. Pari hurraahuutoa tuli, kertoi Jarkko Vahtera.

– Salossa tämä on valtavan iso juttu. Nyt vaan mietitään, miten palkitaan Wilma, kommentoi Salon Vilppaan paidassa kahvitteleva Juha Kavasto.

Keskiviikon finaalissa Murto paransi Suomen ennätystä kolme kertaa. Murto ylitti korkeuden 475 heti ensimmäisellään ja hetkeä myöhemmin 480 ensimmäisellä hypyllään.

Vaikka EM-kulta oli jo varma, Murto päätti jatkaa hyppäämistä ja ylitti vielä toisella yrityksellään korkeuden 485. Murron voittotulos 485 on EM-kisaennätys ja tämän vuoden toiseksi kovin tulos koko maailmassa.

Salon torilla miehet uskovat, että Murto olisi helposti ylittänyt myös viiden metrin rajan.

Murron junnuvalmentaja: "Olen tiennyt, että hän pystyy mihin vaan"

Wilma Murtoa juniorivuosina valmentanut Salon Vilppaan valmennuspäällikkö Maija Haartela-Vuori istui keskiviikkoiltana liimaantuneena television eteen.

– Aika pitkään tuuleteltiin ja vähän meinasi silmäkulmat kostua, hän kertoo.

Haartela-Vuori valmensi yhdessä Murron äidin Sarin kanssa viitisen vuotta sitä valmennusryhmää, jossa Murto aloitti seiväshyppyuransa. Nyt valmentaja katsoo tuoreen kultamitalistin kisoja jännittyneenä.

– Se on vähän kuin oma lapsi olisi kisoissa. Varmaan katsomon puolella jännitys on vielä hurjempi, en tiedä pystyisinkö olemaan paikan päällä katsomassa, hän sanoo.

Maija Haartela-Vuori valmensi Wilma Murtoa tämän juniorivuosina. Kuva: Kalle Mäkelä / Yle

Murron uralle on mahtunut vaikeitakin vuosia ja vastoinkäymisiä, mutta hän on jaksanut sitkeästi uskoa unelmiinsa.

– Tätä varten on harjoiteltu, takana on ihan helkkaristi työtunteja. Tosi hienoa, että sain nyt palkan työstäni. Pitkä tie, mutta olen nauttinut joka hetkestä, Murto kertasi voiton jälkeen taivaltaan Euroopan mestaruuteen.

Menestykseen on uskonut myös Haartela-Vuori.

– Olen aina tiennyt, että hän pystyy mihin vaan. Paineet olivat hirveän kovat, mutta Wilma tiesi, että vaikka kehitys ei jatkuisi ihan samanlaisena, hän on luottanut, että se tulee joskus. Samoin minä olen luottanut siihen.

Haartela-Vuori kuvailee, että Wilma Murto toimi seiväsfinaalissa kylmän viileästi. Moni ei olisi kestänyt paineita sen jälkeen, kun mestaruus oli jo ratkennut.

– Kylmän viileästi vielä järjettömän kova hyppy. On se kova mimmi. Olen aina uskonut, että Wilma pystyy ylittämään viiden metrin rajan, ja nyt uskon vielä vahvemmin, että se on mahdollista.

Voit keskustella aiheesta Yle-tunnuksella (siirryt toiseen palveluun) 19. elokuuta kello 23:een asti.

Lue myös:

Wilma Murto voitti EM-kultaa! Murskasi Suomen ennätyksen ja dominoi ratkaisevalla hetkellä

Wilma Murto sai hotellilla sankarin vastaanoton, jota seurasi yön pimeydessä kyyditys suihkulähteeseen – tällä välin paikalle oli soitettu poliisi

Wilma Murto sai 17-vuotiaana harteilleen taakan, joka oli musertaa hänet – tällainen on huima kasvutarina Euroopan mestariksi

Miten ihmeessä Wilma Murto pystyi parantamaan EM-finaalissa ennätystään 13 senttiä? Asiantuntija kertoo kolme syytä hirmutemppuun

Kommentti: Wilma Murto näpäytti hänet hylännyttä maailman suurinta välinevalmistajaa – osoitti Euroopan mestarin merkkejä kesken finaalin