Hyppää sisältöön

Pääministeri Sanna Marin sanoo olevansa valmis huumetestiin, videoilla puhutaan hänen mukaansa muusta kuin "jauhojengistä"

Pääministeri Sanna Marinista on levinnyt somessa videoita, joissa hän juhlii suomalaisjulkkisten kanssa.

Marin: Bilevideota kuunneltu virheellisesti
Marin: Bilevideota kuunneltu virheellisesti

Pääministeri Sanna Marin (sd.) sanoo, että hän voi tarvittaessa mennä huumetestiin, mutta kieltää käyttäneensä huumeita.

– Minulla ei ole mitään salattavaa. En ole käyttänyt huumeita, Marin sanoo.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra nosti huumetestin mahdollisuuden esiin Helsingin Sanomien haastattelussa.

Marin kommentoi juhlavideoitaan vielä toimittajille Kuopion lentokentällä. Hänen mielestään on erikoista, että huumetestiä vaaditaan.

– En ole nähnyt todistusaineistoa, että missään olisi mitään käytetty.

Julkisuudessa on käyty keskustelua siitä, puhuvatko videolla esiintyvät ihmiset “jauhojengistä”, mikä voisi viitata huumeiden käyttöön. Marin sanoo, että hän kuulee videossa muuta.

– Kun itse kuuntelin muutamaan otteeseen videon, niin minun mielestäni siinä ei edes sanota jauhojengi vaan jotain muuta.

Alempana tässä jutussa voit katsoa videon Marinin ensikommenteista Kuopiossa sekä keskustelua herättäneen juhlintavideon.

Koostetut videot yksityisjuhlista

Sosiaalisessa mediassa on levinnyt videoita Marinista juhlimassa railakkaasti suomalaisten julkisuuden henkilöiden kanssa. Useista videopätkistä koostetulla videolla pääministeri ja muut juhlijat tanssivat ja laulavat yhdessä.

Marinin mukaan videot ovat yksityisiä ja kuvattu yksityisissä tiloissa muutama viikko sitten. Hän kertoo tietäneensä, että häntä kuvataan, mutta uskoi, että videot pysyisivät yksityisinä.

– Olen harmissani siitä, että nämä ovat levinneet julkisuuteen. Kyse on ollut siitä, että olen ollut viettämässä kavereiden kanssa iltaa. Juhlinut, railakkaastikin kyllä, tanssinut ja laulanut, Marin sanoi aamupäivällä.

Yle julkaisee keskustelua herättäneen videokoosteen, koska pääministeri on maan merkittävin vallankäyttäjä, jonka yksityisyyden suoja on siksi tavallista kansalaista selvästi alempi.

Pääministerin toiminnalla myös vapaa-ajallaan on yhteiskunnallista merkitystä ja pääministeri Marin on itse vahvistanut videoiden aitouden.

Pääministeri Sanna Marin juhlii muiden ihmisten kanssa videolla

Ilta oli yksityisestä asunnosta jatkunut vielä kahteen baariin Helsingissä, Marin kertoi medialle.

Pääministeri kommentoi videoita suorassa lähetyksessä ennen SDP:n eduskuntaryhmän kesäkokouksen toisen kokouspäivän alkua.

Marin ei arvioinut medialle, kuka yksityisiä videoita olisi voinut mahdollisesti vuotaa.

Pääministeri kertoo nauttineensa mietoja alkoholijuomia, mutta ei huumeita.

– Itse en ole käyttänyt huumeita, enkä mitään muuta kuin alkoholia. Olen tanssinut, laulanut, juhlinut, tehnyt täysin laillisia asioita. Enkä ole myöskään ollut sellaisessa tilanteessa, että olisin nähnyt tai tiennyt muiden näin [käyttänyt huumeita] toimivan, Marin sanoo.

Somessa leviävän tulkinnan mukaan videolla mainitaan "jauhojengi". Jauholla saatetaan arkikielessä viitata huumeisiin. Kohdasta on vaikea saada tallentuneen äänen perusteella selvää.

Marin sanoo, ettei tiedä "jauhojengistä" mitään.

– Minä en tiedä, mikä tämä on. Minä en tiedä, mihin sillä viitataan. Sen voin sanoa, että itse en ole käyttänyt huumeita, enkä ole käyttänyt mitään muuta kuin alkoholia.

Sanna Marin kommentoi bilevideoita. Pääministeri sanoo, että hänen tietääkseen juhlissa ei käytetty huumeita. Lisäksi hän kertoo, että häntä ei ole kiristetty videoiden julkaisulla.

Pääministeri sanoo, että ei myöskään nähnyt paikalla huumeita. Hän sanoo, ettei ollut tilanteissa, joissa olisi sellaista nähnyt tai olisi muuten tietoinen asiasta.

Marin on aiemmin kertonut haluavansa ravistuttaa pääministeri-instituutiota. Hänen mukaansa juhlimisessa ei ole kuitenkaan kyse siitä.

– Haluan osoittaa, että näissäkin tehtävissä toimii ihan tavallisia ihmisiä, joilla on tavallinen elämä. Itselläni on perhe-elämä, on työelämä ja on kyllä myös vapaa-aikaa, jota vietän ystävieni kanssa. Aika varmasti samalla lailla kuin monet ikäiseni.

Pääministeri ei koe tarvetta muuttaa käytöstään.

– Kyllä minä aion olla ihan sama ihminen kuin tähänkin asti ja toivon, että se hyväksytään. Me elämme demokratiassa. Vaaleissa jokainen voi ratkaista näitä kysymyksiä.

Videoista uutisoi keskiviikkona esimerkiksi Iltalehti (siirryt toiseen palveluun)ja Ilta-Sanomat (siirryt toiseen palveluun).

Marinin juhliminen on noussut uutiseksi myös aikaisemmin. Viime vuoden joulukuussa pääministeri vietti iltaa yökerhossa ja jätti virkapuhelimensa kotiin. Hän sai tiedon ennen juhlia korona-altistuksestaan, mutta ei puhelimeen välitettyä tietoa eristäytymisestä.

Myös viime vuoden syksyllä Marinin julkkisjuhlat Kesärannassa nousivat uutisiin.

Korjattu 18.8.22 klo 13.12: Korjattu lausetta Marinin joulukuisista juhlista. Marin sai tiedon altistuksesta mutta ei eristäytymisestä. 13.30 lisätty jauhojengi-kohtaan, että kyse on somessa leviävästä tulkinnasta

Lue lisää:

Analyysi: Sanna Marin muuttui – demarilähteet kertovat Ylelle kohdanneensa koronakriisin jälkeen toisenlaisen pääministerin(21.10.2021)