Hyppää sisältöön

Venäjä haluaa ajaa alas järjestön, joka auttaa juutalaisia muuttamaan Israeliin — yli 20 000 venäläistä lähtenyt Israeliin Ukrainan sodan alettua

Venäjä kiistää, että se yrittäisi torjua kiihtyvää aivovuotoa maasta Israeliin ja rajoittaisi muuttoa tukevan järjestön toimintaa.

Venäjä on kieltämässä järjestön, joka auttaa juutalaisia muuttamaan Israeliin
Venäjä on kieltämässä järjestön, joka auttaa juutalaisia muuttamaan Israeliin

Yli 160 000 ihmistä on muuttanut Israeliin kevään aikana eri puiolilta maailmaa, kertoo juutalaisia Israeliin auttava järjestö Jewish Agency. Muuttaneista moni on tullut pakolaisena Ukrainasta tai siirtolaisena Venäjältä.

Israelin maahanmuuttoviraston mukaan maahan saapui 24. helmikuuta ja 31. heinäkuuta välisenä aikana yli 18 000 venäläissiirtolaista. Keskiviikkona brittiläinen BBC (siirryt toiseen palveluun)kertoi, että Jewish Agency on auttanut sodan alkamisen jälkeen yli 20 000 Venäjän juutalaista Israeliin.

Tuhansia venäläisiä on myös muuttanut muihin maihin.

Venäjä ajaa juutalaisjärjestön kieltämistä maassa

Jewish Agency on järjestö, joka auttaa juutalaisia muuttamaan Israeliin. Järjestö on toiminut Venäjällä vuodesta 1989.

Israel myöntää kansalaisuuden automaattisesti kaikille, jotka voivat osoittaa, että ainakin yksi heidän isovanhemmistaan oli juutalainen.

Arvioiden mukaan Venäjällä asuu noin 600 000 ihmistä, jotka voisivat halutessaan muuttaa Israeliin paluumuuttoa koskevan asetuksen nojalla.

Heinäkuussa Venäjän oikeusministeriö käynnisti (siirryt toiseen palveluun) oikeusprosessin, jonka tarkoitus on ajaa alas Jewish Agency -järjestön toiminta Venäjällä.

Venäjän oikeusministeriön mukaan organisaatio on välittänyt Venäjän kansalaisten tietoja ulkomaille.

Venäjän laki kieltää järjestöiltä henkilötietojen luovuttamisen Venäjän rajojen ulkopuolelle.

Israelilainen sanomalehti Jerusalem Post (siirryt toiseen palveluun) kirjoitti, että Venäjän oikeusministeriö lähetti järjestölle kirjeen, jossa se vaati järjestön Moskovan toimiston sulkemista jo heinäkuun alussa.

Israel tuomitsee Venäjän sotatoimet Ukrainassa

Elokuun alussa Israel lähetti Venäjälle delegaation keskustelemaan järjestön kohtalosta.

Israel Hayom (siirryt toiseen palveluun) -lehden mukaan neuvottelujen tulokset jäivät ohuiksi. Kreml ei hyväksynyt, mutta ei myöskään hylännyt järjestön ehdotusta, että se jatkossa käsittelisi tietoja Venäjän lainsäädännön mukaisesti.

Kuva: Debbie Hill / AOP

Tapaamisen jälkeen Israelin väliaikainen pääministeri Yair Lapid antoi ulkoministeriölle tehtäväksi laatia listan vastatoimista, jos oikeusviranomaiset päätyisivät kieltämään järjestön Venäjällä.

Israelin ja Venäjän välejä hiertää muiden muassa sota Ukrainassa.

Venäjä käyttää Ukrainan hallituksesta nimitystä natsihallitus, vaikka presidentti Volodymyr Zelenskyi on etnisesti juutalainen.

Huhtikuussa YK:n yleiskokous erotti Venäjän väliaikaisesti ihmisoikeusneuvostosta. Myös Israel puolsi Venäjän erottamista. Tuolloin Israelin ulkoministerinä toiminut Lapid syytti Venäjää sotarikoksista Ukrainassa.