Hyppää sisältöön

Näsijärvestä löytyi kummallisia erivärisiä muovijohtoja Tampereella – alkuperä jää sinnikkäästä selvittelystä huolimatta mysteeriksi

Tampereella rakennetaan nyt niin paljon, että veteen kertyneiden roskien alkuperää on vaikea selvittää.

Lähikuva sinisistä, punaisista ja vihreistä johdonpätkistä. Taustalla näkyy Näsijärven rantaa.
Tampereella Näsijärven rannalta löytyi erikoisia johdonpätkiä. Kaupungissa rakennetaan tällä hetkellä niin paljon, ettei johtojen alkuperä tunnu selviävän. Video: Marjut Suomi / Yle

Tampereen Näsijärvestä on löytynyt mystisiä erivärisiä johtoja. Alueella liikkunut tamperelainen löysi johtoja Halkoniemen rannasta, ja huolestui niiden turvallisuudesta.

Yle yritti selvittää, mitä johdot ovat, mistä ne ovat peräisin ja kenen ne pitäisi siivota. Tampereella rakennetaan kuitenkin nyt niin paljon, että sylttytehdasta ja johtojen alkuperää tuntuu olevan vaikeaa saada selville.

Näsisaari?

Näyttää siltä, että muovikappaleet ovat räjähdelankoja.

Johdonpätkät löytyivät läheltä massiivista Tampereelle rakentuvaa, Näsisaareksi nimettyä, tekosaarta. Jättimäinen saari rakennetaan, jotta raitiotie pääsee kulkemaan sitä kautta vuonna 2024. Myöhemmin saarelle on tarkoitus rakentaa koteja noin 5 000 asukkaalle.

Voisivatko johdot olla peräisin Näsisaaren työmaalta?

Pirkanmaan ely-keskuksen ylitarkastaja Piia Tikka sanoo, ettei räjäytyksiä tehdä paikan päällä, vaan louhe tuodaan muualta.

– Louheessa on mukana jonkin verran räjäytyksistä jääneitä räjähdelankoja, Tikka arvioi ensin.

Louheen mukana kulkeutuvissa räjähdelangoissa ei Tikan mukaan ole enää räjähdettä, eli ihmisille ne eivät ole vaarallisia. Näsisaaren rakennusluvassa on kuitenkin mainittu, että johdot tulee kerätä pois.

Keskuspuhdistamo?

Näsisaareen louhe tuodaan toiselta suurelta työmaalta: Sulkavuoren keskuspuhdistamolta. Kallion sisään rakentuu vuoteen 2025 mennessä puhdistamo Tampereen, Kangasalan, Lempäälän, Pirkkalan, Vesilahden ja Ylöjärven asukkaiden jätevesille. Kaivuussa syntyy paljon louhetta, joka kipataan sitten hyötykäyttöön.

Tikka varmistaa asiaa vielä kaupungilta, minkä jälkeen johtojen alkuperä näyttää entistä mystisemmältä.

Rakennuttajainsinööri Petri Leppänen Tampereen kaupungilta arvioi olevan mahdotonta, että räjähdelangat olisivat peräisin Näsisaaresta.

– Näsisaaren louhetäytön ympärillä on yhtenäinen suojaverho, ja verhon yläreunassa 40 sentin ponttoonit. Täyttöurakoitsija kerää roskat veden pinnalta verhon sisäpuolelta, Leppänen kertoo.

Jos roskaa olisi vedessä, jonkun olisi melkein pitänyt kantaa ne sinne.

Vedenrajasta löytyi muovijohtoja. Kuva: Marjut Suomi / Yle

Aiemmat täytöt?

Seuraavaksi viesti menee taas ely-keskukseen. Myös Piia Tikka arvioi, etteivät johdot ole Näsisaaresta, vaan ne ovat peräisin muualta.

– Niemenrannassa ja Halkoniemen alueella on tehty aikaisemmin vesistötäyttöjä, joten langat ovat todennäköisin peräisin sieltä.

Sylttytehdas jää tässäkin vastauksessa avoimeksi.

– En pysty varmaksi sanomaan, oliko louhe myös jo Sulkavuoresta, Tikka jatkaa.

Ylitarkastajana toimiva Tikka laittaa asiasta viestiä vastuuhenkilölle, sillä hänen mukaansa johtojen kerääminen on kaupungin vastuulla.

Tässä vaiheessa Yle on kysynyt asiaa myös Tampereen infrasta, joka kääntää kysymyksen takaisin kaupungille.

Mitä langat lopulta edes ovat?

Rakennuttajainsinööri Petri Leppänen osallistuu Sulkavuoren työmaakokoukseen, jossa hän lupaa selvittää lankojen materiaalia. 

– Muovikuorta, jota jää louheen sekaan louhinnan jälkeen, Leppänen vastaa kokouksen jälkeen.

Yle lähettää langoista kuvia Leppäselle. Hän suurentaa kuvat ja alkaa epäillä, onko roska räjähdelankaa sittenkään. Yleensä räjähdelangat kun ovat olleet vihreitä.

– Suurennoksessa näyttäisi, että sähköjohtoa on liittimineen osin louheen sisällä, eli ei ihan rantaan ajautuneen näköistä.

Hän lupaa taas selvittää asiaa työmaakokouksessa.

Sillä välin Yle kysyy ely-keskukselta, onko langoista mahdollisesti vaaraa linnuille tai kaloille.

– Ei varmaan suurta vaaraa, sillä langat ovat pätkiä, eivätkä eläimet jää niihin kiinni, Piia Tikka vastaa.

Petri Leppänen palaa vielä työmaakokouksesta.

– Ensimmäisessä lähetetyssä kuvassa louhetäytössä olevat ovat sähköjohtoa ja räjähdyslankaa. Seuraavissa kuvissa on kasveja ja räjähdyslankaa louhetäytön sisällä, hän vastaa.

Alkuperä jää vielä avoimeksi. Mikä tärkeintä, tieto roskista on kuitenkin mennyt elyn ja Tampereen kaupungin ympäristönsuojelun kautta Halkoniemen työmaalle tiedoksi.

Voit keskustella aiheesta perjantaihin 19.8. kello 23:een saakka. Keskusteluun tarvitset Yle Tunnuksen.

Lisää Pirkanmaan uutisia Ylen nettisivuilla ja Yle Areenassa. Kuuntele, katsele ja lue, mitä lähelläsi tapahtuu.