Hyppää sisältöön

Historialliset museolaivat jäivät rakennusten taakse piiloon Kotkassa, ja nyt ne halutaan kunnolla esiin – vetoomuksessa mukana myös Paavo Lipponen

Merikeskus Vellamon kupeessa sijaitsevat museoalukset halutaan paremmin esiin Kotkan Kantasatamassa. Asiasta on jätetty vetoomus tänään Kotkan kaupungille ja Suomen merimuseolle.

Vetoomuksessa halutaan saada vanhat museoalukset paremmin esiin. Kuva: Kirsi-Marja Lönnblad / Yle

Joukko Suomen merimuseon ystäviä luovuttaa tänään perjantaina vetoomuksen Kotkan Kantasatamassa sijaitsevien museoalusten siirtämisestä näkyvämmälle paikalle.

Suomen merimuseon museoaluksiin kuuluu useita aluksia ja veneitä, jotka nykyisin on sijoitettu merikeskus Vellamon kylkeen pohjoisenpuoleiseen rantaan.

Vetoomuksen allekirjoittaneiden mukaan niiden näkyvyys keskustasta päin tultaessa on lähes olematon. Heidän mielestään erityisesti museojäänmurtaja Tarmo nykyisessä paikassaan on erittäin huonosti havaittavissa.

Vetoomuksessa ehdotetaan, että museojäänmurtaja Tarmoa ja muita museoaluksia tulisi siirtää laiturissa noin sata metriä länteen päin nykyisen helikopterikentän viereen. Laiturissa on myös 120-vuotias majakkalaiva Kemi, joka avattiin tänä kesänä yleisölle 20 vuoden tauon jälkeen.

Uutta punaista maalia säihkyvää majakkalaiva Kemiä kiinnitetään Kantasataman laituriin
Majakkalaiva Kemi avattiin jälleen yleisölle liki 20 vuoden jälkeen Kotkassa kesäkuussa 2022. Tältä museoidun laivan sisällä näyttää.

Vuonna 2010 perustettu Vellamon ystävät -seura on kiinnittänyt asiaan huomiota koko olemassaolonsa ajan.

– Nyt tilanne on vielä polttavampi, kun Kantasatamaan on tullut lisärakentamista, sanoo Sirkka Kotola, joka on yksi vetoomuksen allekirjoittajista.

Kotola kuitenkin korostaa, että vetoomus ei ole Vellamon ystävien kannanotto, vaan allekirjoittaneiden yksityishenkilöiden.

Taustalla tuttuja nimiä

Allekirjoittajien joukossa on myös muun muassa entinen pääministeri Paavo Lipponen ja Merikeskus Vellamon suunnittelija, arkkitehti Ilmari Lahdelma. Lahdelma puoltaa myös museoalusten siirtoa.

– Ajatus museoalusten siirrosta kohti keskustan tulosuuntaa on hyvä. Tulevan hotellin ja samassa linjassa olevan rakentamisen osalta tulisi tarkkaan suunnitella, miten ne kaupunkikuvallisesti muodostavat eheän kokonaisuuden Vellamon kanssa, Ilmari Lahdelma sanoo.

Museoveneiden siirto toisi Lahdelman mukaan museota paremmin näkyviin ja korostaisi sen kurottautumista kohti keskustaa.

Vetoomuksessa on 26 nimeä.

Museoaluksia halutaan siirtää edemmäs laituria paremmin näkyville. Kuva: Kirsi-Marja Lönnblad / Yle

Siirto ei ole suunnitteilla

Suo­men kan­sal­lis­mu­se­on mu­se­o­pal­ve­lu­joh­ta­jan­ Tiina Mertasen mukaan museoalusten siirtäminen ei ole tällä hetkellä suunnitteilla. Asiasta on tosin käyty keskusteluja aika ajoin.

– Toiminnallisesti meillä ei ole ongelmia alusten sijainnin suhteen. Asiakaspalvelun näkökulmasta paikka on nyt hyvä ja kävijät ovat löytäneet hyvin museoaluksiin. Toki ymmärrän myös kaupunkikuvallisen näkökulman, johon vetoomuksessa viitataan, sanoo Mertanen.

Kotkan Kantasatamaan on rakenteilla uusi tapahtumakeskus Satama Areena, sekä Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu Xamkin kampus. Lisäksi alueelle on suunnitteilla hotelli.

Vetoomus luovutetaan Kotkan kaupunginjohtaja Esa Sirviölle ja Suomen kansallismuseon museopalvelujohtaja Tiina Mertaselle.

Lisää Kymenlaakson uutisia myös Yle Areenassa: katsele, kuuntele ja lue, mitä lähelläsi tapahtuu.

Lue lisää:Kotkan Satama Areenasta tulee nykyarkkitehtuurin "trendiluomus" – monet Kotkansaaren rakennukset on jo suojeltu niiden ulkomuodon vuoksi

Mitä ajatuksia juttu herättää? Voit keskustella aiheesta 20.8.2022 kello 23.00 saakka.