Hyppää sisältöön

Pääministeri Kallas virolaisia kurittavasta inflaatiosta: "Me maksamme korkean hinnan euroissa, mutta ukrainalaiset maksavat hengellään"

Pääministeri Kaja Kallas toivoo Ylen haastattelussa solidaarisuutta myös Suomen ja Viron välillä, jotta virolaisten kodit eivät jää ensi talvena kylmiksi.

Viron Kaja Kallas: "Virolaiset ymmärtävät inflaation sotaverona"
Viron Kaja Kallas: "Virolaiset ymmärtävät inflaation sotaverona"

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Virolaiset ovat kesän aikana saaneet totutella arjessaan yhä kovenevan inflaation vaikutuksiin. Puhe hintojen noususta on läsnä kaikkialla. Erityisesti tuleva talvi ja alkava lämmityskausi pelottavat monia, kun energianhinta huitelee uusissa ennätyksissä.

Erityisen paljon hintojen nousu vaikuttaa luonnollisesti pienituloisten ja eläkeläisten arkeen.

Pääministeri Kaja Kallas sanoo olevansa tilanteesta hyvin huolestunut, mutta samaan aikaan hän haluaa uskoa, että inhimilliset tragediat voidaan välttää hallituksen tukipaketin avulla.

– Ihmiset eivät voi välttää tätä, talot täytyy lämmittää ja sähköä joudutaan kuluttamaan. Me yritämme näyttää, miten sähköä voi säästää, jotta kulut olisivat pienemmät. Tavoitteemme on auttaa nimenomaan kaikista haavoittuvampia ihmisiä, Kallas sanoo Ylen haastattelussa.

Sähkön keskimääräinen hinta Virossa on liki kolminkertaistunut vuodessa. Viime vuoden heinäkuussa megawattitunti sähköä maksoi runsaat 80 euroa, tänä vuonna hinta kohosi vastaavaan aikaan yli 230:een euroon.

Eilen keskiviikkona sähkön markkinahinnassa tehtiin kaikkien aikojen ennätys. Asiasta uutisoi muun muassa Viron yleisradioyhtiö ERR (siirryt toiseen palveluun).

Virossa monilla on suoraan markkinahintaan sidotut sähkösopimukset, minkä vuoksi heilahtelut ovat kolahtaneet kotitalouksiin kovaa. Hallituksen aikomuksena on nyt tuoda markkinoille valtion tukemat sähkösopimukset, joissa hinta olisi kiinteä.

Tukea on tarkoitus ohjata pienituloisimmille myös muuttamalla verotusta.

– Olemme sopineet, että verovapaan tulon osuutta kasvatetaan niin, että se olisi minimipalkan suuruinen. Näin ihmisille jäisi käteen enemmän, jotta he voivat selvitä hinnoista, Kallas sanoo.

Minipalkka Virossa on tällä hetkellä 654 euroa kuukaudessa.

"Useimmat ymmärtävät, että inflaatio on – kuten jotkut ovat sanoneet – sotavero"

Viron omien toimien lisäksi Kallas peräänkuuluttaa koko Euroopan laajuista yhteistyötä nimenomaan energian hinnannousun aiheuttaman inflaation torjumiseksi.

– Suurin tuki Suomelta on, jos Olkiluoto ja kaikki Suomen tuontantokapasiteetti on markkinoilla. Jos siirtoyhteydet Suomen ja Viron välillä toimivat, se antaa myös meille halvempia hintoja. Kun menemme kohti talvea, meidän täytyy toimia myös kaasunhinnan kanssa yhdessä, saada energiaterminaali toimimaan ja lisäkapasiteettia myös tähän.

Kallas korostaa solidaarisuutta Suomen sekä Latvian ja Liettuan välillä.

– Meillä ei voi olla tilannetta, jossa Liettuan tehtaat toimivat täysillä ja kodit Virossa ovat kylmiä, hän toteaa.

Vaikka inflaatio koettelee virolaisia kovin, Kallas uskoo tuen Ukrainalle säilyvän korkeana.

– Useimmat ymmärtävät, että inflaatio on – kuten jotkut ovat sanoneet – sotavero. Me maksamme korkean hinnan euroissa, mutta ukrainalaiset maksavat hengellään. Me ymmärrämme tämän historiamme valossa hyvin.

– Mutta totta kai meidän täytyy pitää yhteiskunta vakaana ja auttaa haavoittuvia ihmisiä selviämään elinkustannnuksista, koska muuten aiheutuu epävakautta ja tätä Venäjä haluaa erottaakseen meidät toisistamme, Kallas jatkaa.

"Kaikki ovat lopulta vain ihmisiä"

Viron Kaja Kallaksen pääministerikollega Suomesta on ollut otsikoissa muista kuin töihin liittyvistä asioista viime päivinä.

Sanna Marinin biletysvideoista on noussut otsikoita paitsi Suomessa, myös muualla maailmassa. Esimerkiksi Britannian yleisradioyhtiö BBC (siirryt toiseen palveluun), ja muun muassa saksalaislehti Der Tagesspiegel (siirryt toiseen palveluun) kysyy, saavatko pääministerit juhlia. Yle Uutiset on koostanut ulkomaisen median artikkeleita tähän juttuun:

Siksi on pakko kysyä vielä Kallaksen mielipidettä Marin-videosta. Hän vastaa epäröimättä.

– Ajattelen, että kaikki ovat lopulta vain ihmisiä.

Kello 17:08: lisätty Kaja Kallaksen kommentti Sanna Marinista.

Lisää aiheesta:

Huoli Euroopan suurimmasta inflaatiosta näkyy kaikkialla Virossa – Liina Trishkina-Vanhatalo: syntymäpäivilläkin puhutaan hintojen noususta

Tällainen on kelluva LNG-terminaali, jonka Suomi ja Viro haluavat kiireisesti – ruotsinlaivan kokoinen, tuotanto ylittäisi Suomen tarpeet

Virossa suunnitellaan ydinvoimalaa 100 kilometrin päähän Helsingistä – Fortum: pienreaktoreita saattaa tulevaisuudessa tulla myös Suomeen

Kun Suomi vielä pähkäili venäläisten viisumeja, naapurimaamme Viro oli jo ottanut tiukan linjan ja monet keinot käyttöön estääkseen venäläisten maahantulon. Viro on perunut myönnettyjä viisumeita ja estänyt venäläisten urheilijoiden saapumisen maahan.