Hyppää sisältöön

SDP:n eduskuntaryhmä julkaisi listan ihmisten tukitoimista Marinin juhlintavideoiden varjossa

SDP alentaisi varhaiskasvatusmaksuja ja tekisi työmatkavähennykseen lisäkorotuksen. Listalla on kaikkiaan yhdeksän keinoa.

Edsukuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman esitteli Kuopiossa puolueen tavoitteita budjettiriiheen. Kuva eduskunnasta. Kuva: Sasha Silvala / Yle

SDP:n eduskuntaryhmä on julkaissut listan toimista, joilla se auttaisi ihmisiä korkeiden hintojen kanssa. Hallituspuolueet ovat kertoneet kesän aikana kilvan omia ehdotuksiaan, joista hallitus valitsee yhteiset budjettiriihessä elo-syyskuun vaihteessa.

Ison huomion SDP:n eduskuntaryhmän kokouksessa Kuopiossa on vienyt puheenjohtaja Sanna Marinin bilevideoista noussut keskustelu.

Pääministeripuolue SDP alentaisi varhaiskasvatusmaksuja kaikissa tuloluokissa. Korotuksen seurauksena kahden keskituloisen kaksilapsisen perheen päivähoitomaksut poistuvat. Keskituloisella tarkoitetaan tässä noin 3000 euroa kuussa ansaitsevia.

Korotetun työmatkavähennyksen voimassaoloa pitäisi sitäkin SDP:n mielestä jatkaa ensi vuodelle. Tämä tarkoittaisi puolueen esityksessä vähennyksen lisäkorotusta ja maksimivähennyksen nostoa.

Tuloveron kevennyksen SDP kohdistaisi pieni- ja keskituloisille palkansaajille ja eläkeläisille. Lapsilisien ja muiden etuisuuksien yksinhuoltajakorotuksia ja lapsikorotuksia pitäisi myös puolueen mielestä korottaa ja sosiaalietuuksien indeksitarkistuksia aikaistaa.

SDP näyttää varautuvan myös neuvotteluihin keskustan esittämästä joulukuun ylimääräisestä lapsilisästä. Puolue linjaa, että mikäli ylimääräinen lapsilisä päädytään antamaan, sitä ei saa vähentää toimeentulotuesta.

Keinovalikoimassa ovat myös ulosotossa olevien aseman helpottaminen, keliakiakorvausten palauttaminen sekä polttoaineen hinnannousun hillintä sekoitevelvoitteen kevennystä jatkamalla. Sähkön hintaan puolue puuttuisi ottamalla liikeneviä lisävoimalaitoksia käyttöön, vapauttamalla lisää päästöoikeuksia ja neuvottelemalla EU-tasolla alemmasta sähkön hintakatosta.

SDP:n eduskuntaryhmä linjasi toimia ihmisten auttamiseksi kesäkokouksessaan Kuopiossa.

Lue myös:

SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman Sanna Marinin bilevideoista: Ei ole ongelma jos tanssii omassa porukassa

Pääministeri Sanna Marin sanoo olevansa valmis huumetestiin, videoilla puhutaan hänen mukaansa muusta kuin "jauhojengistä"

Sanna Marin: SDP ei ole valmis luopumaan hoitajamitoituksesta, mutta aikataulua voidaan tarkastella