Hyppää sisältöön

Oulaisten entinen työntekijä ja paikallinen yrittäjä syytteessä petoksesta – syyttäjä: kaupungille aiheutui yli 1,5 miljoonan euron vahinko

Syyttäjä vaatii molemmille vähintään kolmen vuoden ehdotonta vankeusrangaistusta. Väärinkäytökset ovat jatkuneet syytteen mukaan vuodesta 2012 vuoteen 2021.

Kaksipäiväiseksi suunniteltu oikeudenkäynti alkoi Oulun käräjäoikeuden Ylivieskan istuntosalissa. Kuva: Risto Degerman / Yle

Aluesyyttäjä Petri Oulasmaa vaatii Oulaisten entiselle kiinteistöpäällikölle ja paikalliselle yrittäjälle kolmen vuoden vankeustuomiota törkeästä petoksesta.

Syytteen mukaan syytetyt olivat sopineet käytännöstä, jossa yrittäjä laskutti ylihintaa urakoista kaupungin työntekijän vinkkien perusteella. Urakoitsija oli saanut entiseltä kiinteistöpäälliköltä tietoja, joiden perusteella yritys sen jälkeen laskutti ylihintaa.

Poliisitutkinnassa on syyttäjän mukaan selvinnyt, että Oulaisten kaupungille aiheutui yhteensä 1 517 000 euron vahinko. Vastaavasti kiinteistöpäällikön lasketaan ottaneen lahjuksia yli 205 000 euron edestä. Käteisenä luovutetut lahjukset olivat vuositasolla jopa yli 26 000 euroa.

Rikokset tehtiin syyttäjän mukaan erityisen suunnitelmallisesti ja häikäilemättömästi. Kaksikko käytti rikoksissa syyttäjän mukaan hyväkseen vastuullisiin asemiinsa liittyvää erityistä luottamusta.

Ylilaskutukseen liittyvien törkeiden petosten lisäksi syyttäjä vaatii yrittäjälle ja kiinteistöpäällikölle rangaistusta törkeästä lahjuksen antamisesta ja sen ottamisesta. Kiinteistöpäällikköä syytetään myös törkeästä virka-aseman väärinkäyttämisestä.

Oikeudenkäynti alkoi torstaina Oulun käräjäoikeuden Ylivieskan istuntosalissa ja oikeudessa selvitetään myös sitä, oliko kiinteistöpäällikön tarkastamien laskujen seurannassa ja hyväksymisessä kaupungin hallinnossa ollut puutteita.

Lue myös:

Väärillä laskuilla vietiin Oulaisten kaupungilta noin 1,6 miljoonaa euroa – Poliisi: Törkeän petoksen lisäksi on tutkittu virka- ja lahjontarikoksia