Hyppää sisältöön

Kuoliotaudin vuoksi lopetettavaksi määrätyt lohet on saatu teurastettua – seuraavaksi ahvenanmaalaisen kalankasvattamon tilat puhdistetaan

Ahvenanmaan Eckerössä sijaitsevan kalankasvattamon kaloissa todettiin aikaisemmin kirjolohille haitallista IHN-tautia ja Ruokavirasto määräsi heinäkuussa kalat lopetettavaksi.

Oireettomat kalat teurastettiin elintarvikekäyttöön. Arkistokuva. Kuva: Jaana Polamo / Yle

Ahvenanmaalaisen kalankasvattamon kaikki kirjolohet on saatu lopetettua, kertoo Ruokavirasto tiedotteessaan.

Ruokavirasto määräsi heinäkuussa Eckerössä sijaitsevan kalankasvattamon lopettamaan kaikki tuotantolaitoksen kalat, koska laitoksessa kaloista oli löytynyt lohien kuoliotautia, eli IHN-tautia.

Ruokaviraston mukaan teuraskoon saavuttaneet oireettomat kalat teurastettiin elintarvikekäyttöön ja loput noin 250 000 kiloa kirjolohta lopetettiin. Suurin osa lopetetusta kalasta toimitettiin Honkajoen käsittelylaitokseen jatkokäsiteltäväksi ja hyödynnettäväksi muun muassa biopolttoaineen valmistuksessa. Osa kaloista toimitettiin myös paikalliseen kompostointilaitokseen.

Kalankasvattamon rakenteet puhdistetaan ja desinfioidaan.

Seuraavaksi kalankasvattamo pidetään tyhjillään kirjolohista vähintään kuusi viikkoa. Sen jälkeen toiminta voi taas jatkua, katsoo Ruokavirasto. Viruksen esiintymistä kaloissa seurataan kuitenkin tehostetusti ainakin kahden vuoden ajan.

IHN-tauti ei ole vaarallinen ihmisille. Tautia löytyi kaloista Ahvenanmaalla vuonna 2021 ensimmäisen kerran.

Lue lisää:

Kirjolohilaitos määrättiin lopettamaan kaikki kalansa Ahvenanmaalla IHN-viruksen vuoksi

Lohikaloihin iskeneen IHN-taudin hävitystyöt Ahvenanmaalla ovat loppusuoralla – myös luonnonvaraisia kaloja tutkittu

Lohikalojen IHN-tautia löytynyt Ahvenanmaalla taas uudesta kalakasvattamosta – tauti ei tartu ihmiseen