Hyppää sisältöön

Turkin presidentti ja YK:n pääsihteeri Zelenskyin vieraina – Erdoğan: Pysymme ukrainalaisten ystäviemme puolella

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan matkusti keskiviikkona Ukrainaan ensimmäistä kertaa sen jälkeen, kun Venäjä hyökkäsi sinne helmikuussa.

Zelenskyi ja Ergogan tapasivat
Zelenskyi ja Ergogan tapasivat

Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin isännöi tänään torstaina Lvivissä Länsi-Ukrainassa Yk:n pääsihteeriä Antonio Guterresin ja Turkin presidenttiä Recep Tayyip Erdoğania.

Ennen kolmenkeskistä tapaamista Zelenskyi ja Erdoğan neuvottelivat kahden kesken. Turkin median mukaan Erdoğanin tarkoitus oli tunnustella Zelenskyin halukkuutta tapaamaan Venäjän johtoa.

Tapaamisten jälkeisessä tiedotustilaisuudessa Erdoğan mainitsi Putinin nimen vain kerran.

– Keskustelimme sotavankien vaihdosta ja aloitteistamme vaihdon edistämiseksi. Jatkan keskusteluja asiasta Putinin kanssa, Erdoğan sanoi.

Zelenskyi toisti aiemman kantansa, että rauhanteko vaatii Venäjän joukkojen vetäytymistä.

Vierailu on Erdoğanin ensimmäinen Ukrainassa sen jälkeen, kun Venäjä aloitti sodan 24. helmikuuta. Turkki on pyrkinyt esiintymään välittäjänä.

Erdoğan sanoi, että Nato-maa Turkki pysyy Ukrainan puolella ja pyrkii välittämään kaikin tavoin sodan lopettamiseksi.

–Pysymme ukrainalaisten ystäviemme puolella, hän sanoi.

Viljakuljetukset ja ydinvoimala esillä

Lvivissä keskusteltiin muun muassa viljakuljetusten jatkamisesta. Venäjän hyökkäyksen keskeyttämät tärkeät merikuljetukset alkoivat jälleen, kun Venäjä ja Ukraina pääsivät YK:n ja Turkin välityksellä sopuun niiden turvaamisesta.

Zelenskyi sanoi odottavansa, että viljaa kuljettavien laivojen määrä nousee tulevaisuudessa

Keskusteluissa nousi esiin tulenarka tilanne Venäjän miehittämän Zaporižžjan ydinvoimalan alueella. Venäjä uhkasi torstaina ajaa voimalan kokonaan alas.

Zelenskyi pyysi YK:a turvaamaan ydinvoimalaa.

– YK:n täytyy varmistaa tämän strategisen kohteen turvallisuus, sen demilitarisointi ja vapautus venäläisistä joukoista, hän sanoi.

Zelenskyin vaati venäjää lopettamaan tulituksen Zaporižžjan ydinvoimalan alueelta käsin. Hänen mukaansa hän sopi neuvotteluissa reunaehdoista YK:n kanssa, kuinka atomienergiajärjestö IAEA voisi vierailla ydinvoimalaa tarkastamassa.

Ydinvoimalan turvattomuudesta kantoi huolta myös Erdoğan.

– Olemme huolissamme, emme halua uutta Tšernobylia, Erdoğan totesi.

Zelenskyi sanoi keskustelleensa myös Venäjän suorittamista ukrainalaisten pakkosiirroista miehitetyiltä alueilta sekä vankina olevien lääkintähenkilöiden ja sotilaiden vapauttamisesta.