Hyppää sisältöön

Vedentulo lamautti 35-kerroksisen tornitalon hissit lähes vuorokaudeksi Helsingissä, nyt osa niistä saatu kuntoon – vahingon syy yhä epäselvä

Helsingin Kalasatamassa Majakka-tornitalossa meni eilen rikki sprinkleri ja vettä valui porrastasanteille ja hissikuiluihin.

Kalasataman tornitalot näkyvät Helsingissä kauas. Kuvassa tornitalot maaliskuussa 2021. Kuva: Yle / Hanna Othman

Helsingin Kalasataman Majakka-tornitalossa selvitetään keskiviikkoisen vahingon syytä. Myös vahinkojen kokonaislaajuus on vielä selvityksen alla.

Rakennuksen 29. kerroksessa laukesi sprinkleriventtiili eilen noin puoli viiden aikaan iltapäivällä. Vuoto sai alkunsa käytävällä olevasta sprinklerin osasta, ja suurin osa vedestä valui hissikiuluun ja siitä alaspäin, myös osaan asunnoista.

– Kaksi hissiä on jo saatu toimintakuntoon. Asuntoihin ei ole tullut suuria määriä vettä, sanoo hallituksen jäsen Henry Ahlavuo Asunto Oy Helsingin Redin Majakasta.

Ahlavuon mukaan kuivaus on aloitettu ja tapahtunutta kartoitetaan parhaillaan.

– Olemme pitäneet asukkaita ajan tasalla, ja tilanne on pysynyt rauhallisena. Pelastustehtäviä ei ole tullut tietoomme.

Asukkaille on annettu tietoa avun hakemiseen ja neuvottu järjestämään tilapäinen majapaikka hissien korjauksen ajaksi, jos sellaiselle on ollut tarvetta. Asukaspalvelu on talossa asukkaiden apuna ja puhelimen päässä koko päivän.

Tornitalossa oli iso vesivahinko aiemmin

Rakennusyhtiö SRV selvittää syytä taloyhtiön kanssa. Tornitalon muut hissit ovat edelleen käyttökiellossa, mutta niitä korjataan.

Korkeutta rakennuksella on 134 metriä ja kerroksia 35.

– Hissitoimittajamme tekee korjausta, ja apua on saatu viereiseltä rakennustyömaalta, josta on saatu pikaisesti myös sopivia hissin osia. Tämä on hankala tilanne asukkaiden kannalta. Teemme kovasti töitä hissien saamiseksi käyttöön, sanoo pääkaupunkiseudun asuntoliiketoimintajohtaja Jorma Seppä rakennusyhtiö SRV:stä.

Mitään aika-arviota korjaustöiden valmistumisesta Seppä ei pysty antamaan.

Myöskään rakennusyhtiö SRV:llä ei ole tietoa siitä, että kukaan asukkaista olisi muuttanut rakennuksesta väliaikaisesti pois.

Majakan palohälytysjärjestelmä toimii Sepän mukaan normaalisti. Myös hätäpoistumistiet ovat normaalisti käytössä.

Tornitalossa oli iso vesivahinko jo rakennusaikana vuonna 2019, ja se viivästytti asukkaiden muuttoa.

– Pyritään siihen, etteivät rakenteet pääse kastumaan yhtään kertaa. Kun kosteusvaurio tapahtuu, kastuneet rakenteet vaihdetaan mahdollisuuksien mukaan ja kuivataan. Rakennus on kuin uusi, Seppä vakuuttaa.

Majakassa on tänä kesänä tehty vuosihuoltoon liittyviä töitä sekä vaihdettu julkisivun yksittäisiä laseja.

Kuuntele, kun SRV:n Jorma Seppä kertoo Majakan vaurioista:

Keskustelu on auki perjantaihin 19. elokuuta kello 23:een asti.

Lue myös:

Kalasataman kauppakeskus Redin korkeassa Majakka-tornitalossa meni rikki sprinkleri, vettä on valunut porrastasanteille ja hissikuiluihin

SRV: Kalasataman tornitalon vesivahingossa vaurioitui useita kymmeniä asuntoja lähes puolen tornin matkalta

Helsingin Kalasatamaan rakenteilla olevassa tornitalossa iso vesivahinko