Hyppää sisältöön

Tehy ja SuPer haluavat lakkovaroituksella saada valtiovallan keskustelemaan hoitajien palkkauksesta – työnantajapuoli: "hengenvaarallista"

Tehyn ja SuPerin puheenjohtajien mukaan hoitajajärjestöjen lukuisia varoituksia hoitajapulasta ja sen seurauksista ei ole haluttu kuulla vaan päättäjien ja työnantajien ratkaisu on ollut ajaa suoraan päin jäävuorta.

Lakkovaroitus koskee keskussairaalan teho-osastoa ja valvontaa. Kuvituskuva. Kuva: Anne-Maria Niskanen / Yle

Sosiaali-, terveys- ja kasvatusalan ammattijärjestö Tehy ja Suomen lähi- ja perushoitajaliitto SuPer ovat torstaina antaneet lakkovaroituksen, joka koskee Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin kuntayhtymää. Yhden vuorokauden mittainen työnseisaus toteutetaan Kanta-Hämeen keskussairaalan tehostetun hoidon yksikössä eli teho-osastolla ja valvonnassa perjantaina 2.9.2022 kello 00.01–23.59 välisenä aikana.

Tehy ja SuPer julistavat samalla Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin kuntayhtymään kohdistuvan hakukiellon ja tilapäisen siirron kiellon, jotka astuvat voimaan heti ja jatkuvat työtaistelun päättymiseen saakka, kerrotaan Tehyn ja SuPerin tiedotteessa.

Hakukiellon ja siirtokiellon aikana kukaan Tehyn tai SuPerin jäsen ei voi hakea tai ottaa vastaan lakkokohteessa eli Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin keskussairaalan tehostetun hoidon yksikössä avoinna olevaa työtä eikä siirtyä SOTE-sopimuksen/KVTES 1 luvun 10 §:n tarkoittamalla tilapäisellä siirrolla tekemään em. lakkokohteeseen kohdistuvaa työtä.

Lakkovaroitus avaus laajemmalle keskustelulle

SuPerin puheenjohtaja Silja Paavola sanoo, että työtaistelutoimet eivät kohdistu Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin toimintaan, vaan sillä halutaan saada valtiovalta keskustelemaan hoitajien palkkauksesta. Paavola muistuttaa, että hyvinvointialueet toimivat valtion rahoituksella ensi vuoden alusta lukien.

Tehy ja SuPer jättivät eilen lakkovaroituksen koskien Kanta-Hämeen keskussairaalaa. Lakkovaroituksella halutaan valtiolta vastaus siihen, miten hoitoala rahoitetaan ensi vuoden alusta alkaen.

– Selkeästi on kysymys siitä, miten valtiovalta tulee kohdistamaan rahoitusta (hyvinvointialueille), koska tämä hoitajakriisi on niin massiivinen. Nyt pitää katsoa, miten valtiovalta tulee näyttämään, että tämä ala on pito- ja vetovoimainen ja siihen on kiinnitetty huomiota siltä osin, mitä me voimme sopia työehtosopimuksessa.

Paavola vakuuttaa, että Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirissä ei ole toimittu mitenkään väärin ja toimen kohdistuisivat siksi juuri siihen, vaan kyse on laajemmin hoitoalan rahoituksesta.

– Me tiedämme kaikista tutkimuksista, että palkoilla on suuri merkitys silloin, kun työntekijäpula on valtaisa.

Miksi sitten lakkotoimet kohdistuvat juuri Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin?

– Ainahan joku on ensin, kuittaa Paavola.

Järjestöjen mukaan neuvotteluihin pitää saada nyt vauhtia. Sote-kriisi on sylissä ja ratkaisun on löydyttävä.

Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen ei halunnut kommentoida lakkokohteen valintaa.

KT: ”Työtaistelutoimet hengenvaarallisia”

Kunta- ja hyvinvointityönantajat KT katsoo hoitajajärjestöjen Kanta-Hämeen sairaanhoitopiiriin suunnitteleman vuorokauden mittaisen lakon uhkaavan välittömästi kansalaisten henkeä ja terveyttä. Työnantajajärjestö on ottanut tiukan kannan työtaistelutoimeen.

KT paheksuu sitä, että torstaina ilmoitetut työtaistelut keskeyttävät kesätauon jälkeen uudelleen käynnistyneet neuvottelut. Käytännössä asian ratkaisu siirtyy valtakunnansovittelijan pöydälle.

– On suuri pettymys, että hoitajajärjestöt kriisiyttävät ne välittömästi uudelleen", KT:n toimitusjohtaja Markku Jalonen sanoo.

Jalonen ihmettelee sitä, että kunta-alan kesäkuussa tarjoama sovintoehdotus ei kelvannut hoitajille, vaikka se tarjosi Tehyn ja SuPerin jäsenille poikkeuksellisen suuren palkankorotukset.

KT:n neuvottelupäällikkö Henrika Nybondas-Kangas vetoaa järjestöihin, jotta ne eivät vaarantaisi ihmisten terveyttä uusilla työtaistelutoimenpiteillä.

Lisähaasteita sairaalan ruuhkaan

Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin johtaja Seppo Ranta toteaa, että nykyisessä tilanteessa, jossa sairaalan ja koko maakunnankin hoitopaikat ovat ajoittain hankalasti ruuhkautuneet, työtaistelu aiheuttaa lisähaasteita.

Ranta kertoo tiedotteessa, että tilannekuvaa seurataan sairaanhoitopiirissä päivittäin ja tarvittaessa tiheämminkin. Hän lupaa myös, että toimenpiteitä kansalaisten terveydenhuollon turvaamiseksi tehdään niin, että kenenkään henki ja terveys eivät vaarantuisi.

19.8.2022 kello 8.35 lisätty Silja Paavolan haastattelu.