Hyppää sisältöön

Marinin bilevideo voi lisätä kiinnostusta politiikkaan, arvioi tutkija – "Hänen nuorille seuraajilleen tämä ei välttämättä ole kovin kauheaa"

Sosiaalisen median tutkija Essi Pöyry ei yllättynyt pääministeri Sanna Marinin bilevideosta. Poliitikan tutkija puolestaan uskoo, että video voi myös innostaa ihmisiä politiikkaan.

Politiikan tutkija Emilia Palonen (vas.) ja sosiaalisen median tutkija Essi Pöyry ovat seuranneet tiiviisti pääministeri Sanna Marinin videosta noussutta keskustelua. Kuva: Yle

Kun pääministeri Sanna Marinin (sd.) bilevideo päätyi julkisuuteen, politiikan tutkija Emilia Palonen arvasi, että video jakaa mielipiteitä.

– Ajattelin, että tulee risuja ja ruusuja. Ajatellaan, että hän on tavallinen ihminen ja toisaalta sitä, että tämä on ongelma pääministerin instituutiolle, sanoo Palonen.

Sanna Marin totesi tänään olevansa surullinen siitä, että video päätyi julkisuuteen.

Se oli kuvattu Marinin mukaan yksityisasunnossa, jossa oli hänen tuntemiaan henkilöitä, mutta myös joitakin tuntemattomia.

– Kun kuka tahansa meistä juhlii ja sitä videoidaan, siinä on riski, että videot leviävät. Tällainen (videon leviäminen) voi aiheuttaa hallaa pääministerille instituution näkökulmasta, Palonen sanoo.

Pettikö pääministerin harkintakyky, kun hän tanssi villisti kameralle ja luotti siihen, ettei kukaan julkaise videota?

– Varmasti tässä on ollut kyse juhlinnasta yksityishenkilönä. Hän ei missään nimessä haluaisi juhlia tällä tavalla pääministerinä. Missä määrin se oli soveliasta, se jää arvioitavaksi, vastaa politiikan tutkija Emilia Palonen.

Politiikan tutkija Emilia Palonen uskoo, että pääministerin biletysvideo saattaa jopa lisätä kiinnostusta politiikkaan.

Some-tutkija ei yllättynyt videosta

Essi Pöyry on tutkinut laajasti sosiaalista mediaa ja siellä vaikuttamista.

Pöyry ei yllättynyt pääministerin julkisuuteen päätyneestä videosta.

– Tiedetään, että monet videolla näkyvistä henkilöistä ovat olleet hänen aiemmissakin seurueissa mukana. Sinänsä tämä on johdonmukaista siinä kontekstissa, että hänellä on tällainen sosiaalinen piiri, sanoo yliopistotutkija Essi Pöyry Helsingin yliopistosta.

Pöyry ei yllättynyt siitäkään, että Marinin video jaettiin.

– Kun pääministeri on juhlissa, niin jotain voi kiinnostaa vuotaa se (video) eteenpäin.

Helsingin yliopistossa on käynnistynyt juuri tutkimus, jossa Pöyry on tutkimassa poliitikkojen käyttäytymistä sosiaalisessa mediassa. Pääministerin omia sosiaalisen median kanavia Pöyry on seurannut jo pitkään.

Marinilla on Instagramissa 758 000 seuraajaa. Heitä video ei juurikaan hetkauta, uskoo Pöyry.

– Hänen sosiaalisen median nuorille seuraajilleen tämä ei välttämättä ole kovin kauheaa. Me olemme tottuneet näkemään kuvia, joissa hän on juhlissa ja festareilla vapaa-ajalla.

Pöyry katsoo, että sosiaalisessa mediassa voi syntyä omat normit siitä, millainen sisältö voi olla mielenkiintoista ja sopivaa.

– Tässäkin on ehkä käynyt niin, että videoiden jakaminen on ollut hauskaa siinä yhteisössä, jossa niitä on jaettu. Nyt se näyttäytyy ikään kuin tirkistelynä, kun video näkyy meidän kaikkien luettavissa valtamediassa, Pöyry sanoo.

Sanna Marin kommentoi bilevideoita. Pääministeri sanoo, että hänen tietääkseen juhlissa ei käytetty huumeita. Lisäksi hän kertoo, että häntä ei ole kiristetty videoiden julkaisulla.

"Vaikuttaa siihen, millainen mielikuva ja maine hänellä on"

Millaisia vaikutuksia videolla on pääministeri Sanna Marinin uskottavuudelle?

– Sitä on vaikea ennustaa, sanoo sosiaalisen median tutkija Essi Pöyry.

– Tässä on vähän eri mediatyyppien välinen köydenveto tietyllä tavalla, että millainen siitä tarinasta lopulta syntyy. Siihen vaikuttavat tietysti Marinin omat ulostulot lähipäivinä. Myös sillä on vaikutusta, onnistuuko hän tuomaan eri asioita julkisuuteen.

– Kyllä tämä ehdottomasti vaikuttaa siihen, millainen mielikuva ja maine hänellä on, Pöyry sanoo.

Politiikan tutkija Emilia Palonen pohtii, että pääministerin bailaamisvideo voi jopa lisätä kiinnostusta politiikan seuraamiseen.

– Voi olla, että tämä innostaa ihmisiä politiikkaan, kun poliitikot eivät näyttäydykään ainoastaan kivikasvoisina päätöksentekijöinä, vaan myös juhlivinakin ihmisinä, Palonen sanoo.

Lue lisää:

Pääministeri Sanna Marin sanoo olevansa valmis huumetestiin, videoilla puhutaan hänen mukaansa muusta kuin "jauhojengistä"

Julkisuuteen vuodettu bilevideo Sanna Marinista kiinnostaa mediaa maailmalla – saavatko pääministerit juhlia, kysyy saksalaislehti Der Tagesspiegel