Hyppää sisältöön

Japanin hallituksella erikoinen huoli: Nuoret eivät juo riittävästi alkoholia

Alkoholin kulutuksen lisäämiseksi Japanin verovirasto on polkaissut pystyyn kampanjan "Viva Sake" eli eläköön sake (japanilainen riisiviina). Asiasta kertoo Britannian yleisradio, BBC.

Japanilaiset nuoret eivät kuluta alkoholia yhtä paljon kuin vanhempansa. Tämä on vaikuttanut alkoholista saataviin verotuottoihin. Taustalla ovat kulutustottumusten muutokset, mutta myös korona-viruksella on osuutensa trendissä. Kuva: AOP

Japanilaisnuoret juovat vähemmän alkoholia kuin vanhempansa. Tämä heijastuu tietenkin suoraan myös alkoholista saataviin verotuloihin, jotka ovat uusien juomistottumusten takia laskeneet.

Japanilaiset yrittävät nyt kääntää trendiä uudella kilpailuhenkisellä kampanjalla nimeltään Viva Sake.

Siinä etsitään 20–39-vuotiaita jakamaan liiketoimintaideansa liittyen sakeen, viskiin, olueen tai viiniin. Ideana on inspiroida osallistujat keksimään mainoskampanjoita, brändäämään alkoholituotteita ja hyödyntämään keinoälyä, jotta alkoholista saataisiin houkuttelevampaa. Kilpailu päättyy syyskuun lopussa.

Tämän jälkeen parhaat ideat jatkojalostetaan asiantuntijoiden avulla ja esitellään marraskuussa.

BBC:n mukaan kampanja (siirryt toiseen palveluun)on otettu vastaan ristiriitaisesti. Arvostelijat ovat ihmetelleet, miksi epäterveellistä tapaa pitäisi millään tavalla markkinoida. Mutta toisaalta kampanja on myös jo tuottanut uusia ideoita.

Alkoholin kulutus vuodessa pudonnut sadasta litrasta 75 litraan

Kampanjan verkkosivuilla kerrotaan, että Japanin alkoholimarkkinat kutistuvat. Tämä johtuu ns. demografisista syistä. Samaan tapaan kuin esimerkiksi Suomessa, väestö ikääntyy vauhdilla, ja syntyvyys pienenee.

Maailmanpankin arvion mukaan noin kolmannes väestöstä on yli 65-vuotiaita.

Japanilaisväestö kulutti vuonna 2020 vähemmän alkoholia kuin vuonna 1995 – litroissa mitattuna keskimäärin 25 litraa vähemmän.

Alkoholista saatavat verotuotot ovat pudonneet viidestä prosentista noin 1,7 prosenttiin.

BBC:n artikkeli ei kerro, kuinka paljon alkoholihaitoista samaan aikaan koituu yhteiskunnalle kustannuksia. Esimerkiksi Suomessa kustannus on miljardeja euroja vuosittain.

Voit keskustella aiheesta 19.8 klo 23:een saakka.