Hyppää sisältöön

Näin tuhoutuu parjattu hallintotalo Espoossa – vuosien kiistelyn kohde katoaa katukuvasta parissa kuukaudessa

Espoon keskuksessa sijaitsevan betonikolossin ulkokuoren purkaminen aloitettiin tänään.

Espoon vanha kaupungintalo puretaan.
Kuoren purkutyö aloitetaan poikkeuksellisesti alhaalta, eli talon jalusta puretaan ensin ja sitten edetään ylempiin kerroksiin.

Iso kaivinkone kurottelee kohti tasannetta ja nostaa viiden metrin levyisen betonipalkin ilmaan. Alkamassa on Espoon vanhan kaupungintalon ulkokuoren purkaminen.

Sisätiloja on revitty kesäkuusta lähtien. Pian muutos alkaa näkyä toden teolla, kun kaivinkoneen rautakoura raastaa talon julkisivut alas pala palalta.

Purkutyö aloitetaan poikkeuksellisesti alhaalta. Ensiksi puretaan rakennuksen ensimmäinen ja toinen kerros, eli käytännöassä rakennusta ympäröivä jalusta.

– Itse talo alkaa olla maan tasalla syys- lokakuun tienoilla, mutta työt jatkuvat kyllä vielä sen jälkeen, sanoo Espoon kaupunkiympäristön toimialan projektinjohtaja Mikko Kivinen.

Sen jälkeen poistetaan vielä perustukset. Alueen maisemointi alkaa ensi keväänä, ja samalle paikalle suunnitellaan jo alustavasti uutta asumista ja liiketiloja. Varsinaista kaavoittamista ei ole vielä aloitettu.

Tyhjillään seisovan betonijärkäleen tilalle halutaan mieluummin kaupunkimaista rakennetta, sanoo Espoon kaupunkiympäristön toimialan projektinjohtaja Mikko Kivinen. Kuva: Ronnie Holmberg / Yle

Tänä vuonna on käynnistymässä arkkitehtikilpailu, joka koskee koko Espoon vanhan virastokeskuksen aluetta. Alueen kehittämiseen kaivataan uusia ideoita, sillä virastotalojen viidakko ei enää etätyön aikakaudella vastaa työelämän vaatimuksia.

– Se ei ole enää tehokasta. Muutenkin ympäristö on ollut sellaista, että se aina iltaisin tyhjenee. Haemme rakennetta, jossa on asumista, palveluja ja liiketiloja sekaisin, että syntyy normaali kaupunkiympäristö, Kivinen sanoo.

Alueesta halutaan luoda toimiva kokonaisuus, koska tuleva kaupunkirata tuo alueelle uusia asukkaita, palveluja ja työpaikkoja.

Loputkin vanhasta virastotalosta lanataan maan tasalle loppuvuoteen mennessä. Kuva: Ronnie Holmberg / Yle

Kaupungintalo on ollut tyhjillään elokuusta 2008. Tilojen käytöstä luovuttiin muun muassa sisäilmaongelmien takia. Ensimmäinen purkupäätös huonokuntoisesta talosta tehtiin yli 10 vuotta sitten. Valitukset ja suojeluesitykset ovat viivästyttäneet sen täytäntöönpanoa vuosikausia.

Talon ulkomuoto jakaa mielipiteitä. Sitä on nimitetty muun muassa “rumilukseksi”. Toisaalta suojelua on vaadittu nimenomaan kulttuurihistoriallisesti ja arkkitehtonisesti arvokkaana rakennuksena.

Purkamista on vastustanut pieni Pro Espoo -yhdistys, jonka viimeisen valituksen korkein hallinto-oikeus hylkäsi viime keväänä ja purkaminen voitiin aloittaa.

Mitä ajatuksia juttu herättää? Voit keskustella asiasta perjantaihin 19.8.2022 kello 23:een saakka.

Lue myös:

Miksi Suomessa rakennetaan rumia laatikoita, ihmetellään somessa – Saksassa uusvanha tyyli on kuuma trendi ja se näkyy suoraan hinnoissa

Arkkitehtiopiskelijat toivovat, että jatkossa kaupungit rakennetaan ympäristön ehdoilla – "Tuntuu, että nuoret on jätetty yksin ratkaisemaan kriisiä"