Hyppää sisältöön

"Aika moni kävi täällä meille nauramassa" – veteraaniautoharrastajien tapaamisesta alkanut Juthbackan markkinat kasvoi Suomen suurimmaksi rompetoritapahtumaksi

Rompe- ja kirpputoritapahtumassa Uudessakaarlepyyssä vaihtavat omistajaa autonosat ja muu rompe. Yksi tapahtuman vetonaula on hienojen autojen parkki, mihin saa tuoda vain vuotta 1991 nuorempia autoja.

Suomen suurin kirppis- ja rompetapahtuma alkoi Uudessakaarlepyyssä
Suomen suurin kirppis- ja rompetapahtuma alkoi Uudessakaarlepyyssä

Tänään alkaneet Juthbackan markkinat houkuttelevat kirpputoriväen Suomen suurimmalle rompetorille Uuteenkaarlepyyhyn.

Tapahtumalla on pitkät perinteet, sillä ensimmäiset markkinat pidettiin jo 1979. Myyjiä oli vain kymmenkunta ja tapahtumassa vteraaniautoharrastajat vaihtoivat autojen osia keskenään.

Noin puolentoista hehtaarin tapahtuma-alueelle odotetaan viikonlopun aikana jopa 25 000:sta 30 000:een kävijää.

Lue seuraavaksi: Markkinat nelinkertaistavat jälleen Uudenkaarlepyyn väkimäärän –Juthbackan markkinat järjestetään pitkän tauon jälkeen

Vuonn 1979 kymmenen veteraaniautoharrastajaa jårjesti osienvaihtotapahtuman. Juthbackan markkinoilla vanhat autot ovat edelleen merkittävässä roolissa. Kuva: Kalle Niskala / Yle

Suomen suurin rompe- ja kirpputoritapahtuma

Vuosien aikana markkinat ovat paisuneet Suomen suurimmaksi rompe- ja kirpputoritapahtumaksi.

Kaikki noin 700 myyntipaikkaa ovat olleet varattuna jo toissavuodesta alkaen. Usealla myyjällä on kaksi paikkaa, joten kaikkiaan ostettavaa löytyy noin 400 myyjältä.

Autonosien, kuten muttereiden, koneiden ja peltiosien lisäksi tajolla on kirpputoritavaraa, esimerkiksi vanhaa posliinia, koriste-esineitä ja huonekaluja.

Osa vieraista ei tule paikalle ostamaan tai myymään ollenkaan, vaan ainoastaan ihailemaan vanhoja autoja.

Niitä näkeekin asiakkaiden Fin bils parkering- eli hienojen autojen parkkipaikalla. Vuosimalliraja sinne on 1991.

Rompetorilta löytyy mm. autonosia kuten muttereita ja peltiosia. Kuva: Kalle Niskala / Yle

Alueelle on luvattu koko viikonlopuksi enemmän tai vähemmän sadetta, mutta järjestäjät eivät ole silti kauhean huolissaan, sillä yleensä Juthbackan kartanon tontilla on ollut pääosin pouta.

Vaikka perjantaina markkinatapahtumassa sateli, järjestäjäyhdistys Jakobstads veteranbilssälskap:n eli Pietarsaaren seudun veteraaniautoseuran puheenjohtaja Peter Nyman on silti luottavainen, että tapahtuma onnistuu ja kävijöitä riittää.

– Täällä on erittäin harvoin satanut ja silloinkin vain vähän aikaa. Ihan oikeasti varaosista kiinnostuneet tulevat aamupäivisin, muut sitten myöhemmin, Nyman uskoo.

Yhdistys ei myy markkina-alueelle asiakaslippuja. Järjestäjä saa tulonsa myyntipaikoista ja kahvi- ja makkaramyynnistä.

Vaikka tapahtumassa on vakikävijöitä ja -myyjiä, Nyman vakuuttaa, että joka vuosi tapahtuma on erilainen.

– Muistaakseni viime markkinoilla 2019 täällä yritettiin myidä lentokonemoottori, mutta se taisi mennä trailerilla takaisin kotiin, Nyman sanoo.

Ensimmäisessä tapahtumassa 1979 kymmenkunta veteraaniautoharrastajaa vaihtoi keskenään autonosia, nyt myynnissä on jo paljon muutakin. Kuva: Kalle Niskala / Yle

Ihmiset halusivat vain uutta tavaraa

Yksi ensimmäistä tapahtumaa ideoimassa olleista on Anders Fors. Hän kertoo, että idea tapahtumaan haettiin Ruotsista. Vastaavaa ei ainakaan alueella ollut.

– 1970-luvulla haluttiin vain uutta tavaraa, ei ollut tavallista, että myytiin vanhaa tavaraa. Aika moni kävi täällä meille nauramassa, Fors muistelee.

Jo ensimmäisessä tapatumassa oli ideana, että alueella viihdytään veteraaniautoharrastuksen merkeissä.

Nopeasti mukaan tuli muutakin. Esimerkiksi nyt Forsilla on myynnissä monenlaista rompetta lentokoneen osista kuppeihin ja kippoihin. Jokaiselle jotakin.

– Jos ei muu auta, on sanottava vaimolle, että täällä on sopiva joululahja, Fors neuvoo romppeista kiinnostuneita miehiä.

Kauppaa tehdään se, mitä tehdään.

– Jos kotiin mennessä on vähemmän tavaraa kuin tullessa, päivä on hyvä, Fors toteaa.

Tallenne katsottavissa

Yle lähetti suoraa lähetystä Juthbackan markkinoilta perjantaina 19. elokuuta kello 15. Toimittaja oli Anne Elhaimer, mediatoimittaja Kalle Niskala.

Tallenteen lähetyksestä voi katsoa tästä:

Fin bils parkering eli hienojen autojen parkkipaikka on asiakkaiden autoille Juthbackan markkinoilla.
Juthbackan markkinoilla on asiakkaiden Fin bils parkering- eli hienojen autojen parkkipaikka, missä voi katsella autoja. Autorompetta puolestaan löytyy myyntikojuista.

Aiheesta voi keskustella lauantaihin 20. elokuuta kello 23 asti.