Hyppää sisältöön

Oulun Koskelankylässä oleva työväentalo Walo on ehdolla maailmanperintökohteeksi – asemasta kisaa Suomessa toistakymmentä työväentaloa

Työväenkulttuuri ja historia halutaan mukaan Unescon maailmanperintölistalle. Sitä edustavia vanhoja työväentaloja kartoitetaan parhaillaan kansainvälisesti.

Vuonna 1910 rakennettu Walon työväentalo Oulusta on ehdolla maailman perintökohteeksi – asemasta kisaa Suomessa yhteensä 12 työväentaloa. Ratkaisu tehdaan kansainvälisen tarkastelun jälkeen. Kuva: Risto Degerman

Parhaillaan on käynnissä kansainvälinen hanke, jonka tavoitteena on löytää työväentaloja, jotka voisivat edustaa työväenkulttuurin perinnettä Unescon maailmanperintölistalla. Sopivia kohteita etsitään eri puolilta maailmaa. Tavoitteena on valita useita kohteita, jotka yhdessä edustaisivat työväenkulttuuria.

Suomessa selvitystyötä ohjaa Työväenmuseo Werstas, joka on valinnut Suomesta ehdolle yhteensä 12 työväentaloa, joilla voisi olla edellytyksiä päästä mukaan maailmanperintökohteeksi.

Suomessa on yhä lähes 300 työväentaloa, joista monet ovat säilyneet kansainvälisesti verrattuna hyvin.

Työväenmuseo Werstaan projektitutkija Marja Lähteenmäen mukaan Suomessa ja muissa pohjoismaissa työväentalot ovat säilyneet vuosikymmenten aikana usein paremmin kuin muualla maailmassa, jossa vanhoja työväentaloja on myyty ja muutettu kokonaan toiseen käyttöön.

Oulussa Lähteenmäki tutustui Koskelankylän Waloon kesällä.

– Tosi hieno kohde ja sitä on hienosti kunnostettu vanhaa kunnioittaen. Se on myös edelleen aktiivisessa käytössä. Kun kävin paikalla, näki sen innostuksen ja kiinnostuksen, eli se talo on ihmisille tärkeä ja sen toiminta säilyy edelleen.

Seuraa mitä lähelläsi tapahtuu. Lue ja katso lisää uutisia Pohjois-Pohjanmaalta.