Hyppää sisältöön

Toimittajalta: Marin biletti taas – superjulkkiksen ja poliitikon juhlat ovat uutinen, ja siksi niistä kerrotaan

Pääministeri hyötyy somesta, mutta superjulkisuus tuo myös riskejä, kirjoittaa Ylen Politiikka ja yhteiskunta -toimituksen tuottaja Maria Stenroos

Pääministeri Sanna Marin vieraili keskiviikkona kuopiolaisessa koulussa. Samana iltana someen levisi bailuvideioita, jotka Marinin mukaan ovat peräisin yksityistilaisuudesta muutaman viikon takaa. Kuva: Esa Syväkuru / Yle

Vuosi sitten pääministeri Sanna Marin palaili lomalta, jolla hän oli postannut useita baarikuvia. Syksyllä Ylekin kertoi Kesärannan bileistä, jonne Marin oli koonnut joukon tuttujaan ja puolituttujaan. Ystävät olivat viihdejulkkiksia. Joulukuussa Marin vietti baari-iltaa ilman virkapuhelintaan.

Viime syksyn juhlinta huomattiin myös puolueen eduskuntaryhmässä. Kollegoideni kanssa kirjoitin tuolloin jutun, jossa moni Marinin puoluetoveri kertoi huomanneensa pääministerin muuttuneen.

Eilen someen ilmaantui bilevideoita, joissa Marin bailaa rankasti julkkisten kanssa. Edelleen on hämärän peitossa, miten videot päätyivät julkisiksi.

Marin harmitteli, että yksityiset videot tuotiin julki. Pääministeri oli kuitenkin juhlinut ja poseerannut kameralle seurueessa, josta kaikki eivät olleet hänen tuttujaan. Hänen olisi pitänyt huomata ajatella, että kuvat voivat tulla julki.

Vuodetut videot olivat ykkösuutinen Suomessa ja nousivat otsikoihin myös muualla. Myös Yle päätti julkaista ne.

Marinin tapa toimia pääministerinä on suomalaisessa julkisuudessa uutta. Hän ruokkii sosiaalista mediaa itse jakamillaan poseerauksilla ja postauksilla esimerkiksi festareilta. Toisaalta hän pitää yllä asiallista poliitikon imagoa. Toistuvasti julkisuuteen päätyvät uutiset bile-Sannasta eivät ole pääministereille totuttua käytöstä. Ilmiö on poikkeuksellinen ja herättää uteliaisuutta.

Aiemmatkin johtavat poliitikot ovat juhlineet ja eläneet elämäänsä, ja sitä on päätynyt julkisuuteen. Jyrki Katainen löi päänsä kukkaruukkuun aamuyöstä, Ahtisaari liukastui, Vanhasen suhteet päätyivät lehtiin. Pääministerin yksityisyyden suoja on matala, koska heitä, joille äänestämällä on annettu valta, pitää voida tarkkailla.

Ei ole median tehtävä arvioida, onko Marinin kaveripiiri ja tapa juhlia hyvän maun tai kunkin maun mukainen. Näistä on kuitenkin kerrottava, sillä ne ovat tietenkin uutisia.

Pääministerin juhlia seurataan myös, koska tuntemattomien joukossa juhlimisessa on riskejä. Samalla seurataan, pitääkö pääministerin harkintakyky. Torstaina Marin kertoi aikovansa jatkaa elämäänsä kuten tähänkin asti.

Marin käyttää julkisuutta ja somejulkisuutta taitavasti, ja hänestä on tullut jonkinlainen superjulkkis. Somessa yleisö on toinen kuin politiikan mediajulkisuudessa ja hän esiintyy molemmille. Someyleisölle normaaleina näyttäytyvät asiat ovat vieraita politiikan julkisuudelle. Sosiaalista mediaa on kuitenkin vaikea kontrolloida, jolloin julkisuus voi kääntyä myös pääministeriä vastaan.

Toistaiseksi bilejutut eivät ole vaikuttaneet Marinin kannatukseen. Luottamusta taas ei päätä media vaan oma puolue, hallituskumppanit ja lopulta äänestäjät.

Marin on ilmoittanut, ettei aio presidenttiehdokkaaksi. Demarilähteiden mukaan pääministeri ei halua presidentin kultaiseen häkkiin. Pääministerinkin häkin kalterit kolisevat, kun Marin laajentaa pääministerin julkikuvaa.