Hyppää sisältöön

Kyyhkysjahti alkoi rauhallisemmin puimattomien peltojen takia – vietimme auringonnousun pellon laidalla: "Ei paljon paremmin voisi aamua viettää"

Myöhemmin alkanut puinti on hidastanut kyyhkysmetsästystä sillä puimattomalle pellolle ei saa mennä kävelemään ja esimerkiksi ammuttuja kyyhkysiä etsimään.

Teppo Raki (vas.) ja Jari Koho ovat metsästäneet jo vuosikymmeniä. Kyyhkysjahdissa on tärkeää peittää myös kasvot. Kuva: Maija Tuunila / Yle

Kuuden jälkeen aamulla pellon yllä leijuu sumua Laajakosken kylässä Kotkassa. Teppo Raki ja Jari Koho ovat maastopuvuissa ja naamakin on osin peitossa. Tavoitteena on saada illalliseksi kyyhkynrintaa.

– On mukava tunne, kun tulee aamulla termospullon kanssa pellon laitaan ja katselee auringonnousua. Jos joku lentää, niin tulee pieni jännityksen tunne. Ei paljon paremmin voisi aamua viettää, sanoo Teppo Raki.

Myöhemmin alkanut puinti on hidastanut kyyhkysmetsästystä sillä puimattomalle pellolle ei saa mennä kävelemään ja esimerkiksi ammuttuja kyyhkysiä etsimään.

Puinnit ovat alkaneet käynnistyä eteläisessä Suomessa vasta kyyhkysen metsästysajalla, joka alkoi 10. elokuuta.

Kyyhkyset ovat myös levällään maastossa, esimerkiksi metsissä syömässä marjoja. Raki ja Koho olivat perjantaina viljelemättömän pellon laidalla.

Teppo Rakia ei juuri erota horsmien seasta. Vierellä on Rakin koira, 14-vuotias bretoni Milla, joka löytää ammutut linnut nopeasti maastosta. Kuva: Maija Tuunila / Yle

Kyyhkysiä lentää päiden yli kymmeniä

Saalista voi saada hyvin, sillä kyyhkyskanta on vahva ja miesten päiden yltä lentelee useampikin lintu jo jahdin ensihetkinä.

Kyyhkyset laskeutuvat langoille ja puiden latvoihin katsomaan, onko alue turvallinen. Pelto on luontainen ruokintapaikka.

Alkuun Raki ja Koho sopivat ampumasektorit, jotta on selvää mitkä linnut kuuluvat kenenkin ammuttavaksi. Maastoutuneita metsästäjiä ei juuri maisemasta erota, sillä passissa on oltava paikoillaan.

Nokipannukahvi on  huoltojoukkoihin lähteneen Hannu Eerolan (keskellä) mielestä päivän paras osuus, se tekee päivästä ainutlaatuisen. Samalla käydään läpi päivän tapahtumat. Kuva: Maija Tuunila / Yle

Kun sopiva kyyhkysparvi osuu paikoilleen ja kyyhkynen alle 30 metrin säteelle, voisi ampua.

Haastatteleminen estää keskittymästä metsästykseen ja saalis voi lopulta jäädä olemattomaksi. Jari Kohoa tilanne hymyilyttää.

– Eipähän tarvitse puhdistaa asetta, tai tehdä kyyhkysenrintaa illalla ruuaksi. Nuorempana oli metsästysinto kova, nyt nautitaan auringosta ja haastattelusta.

Kuuntele miten metsästysreissulla lopulta kävi:

Mitä ajatuksia juttu herätti? Keskustelu on auki sunnuntaille 21. elokuuta kello 23.00 asti.

Lue lisää:

Valtaosa vesilintukannoista taantunut – Luken erikoistutkija kehottaa metsästäjiä harkintaan viikonloppuna alkavassa sorsanmetsästyksessä

Metsästyskauden alku on nurkan takana – itärajan lähellä metsästävä, muista nämä asiat

"Ei niin tiukka riistan maku" – kyyhkysiä riittää moneen pataan