Hyppää sisältöön

Ratikkaliikenne poikki Tampereella, korjaaminen voi kestää aamuun – ratikkapomo toivoo, että ammattikuskit muistaisivat vihdoin ajolangat

Liikenne on suljettu keskustassa ja bussitkin joutuvat kulkemaan poikkeusreittiä.

Kuorma-auton lava pudotti Tampereen ratikan ajolangat. Hämeenkadun ja Hatanpään valtatien risteys.
Ratikkaliikenne on poikki ja liikenne sekaisin Tampereella perjantaina aamulla. Video: Valtteri Kujansuu / Yle

Tampereen keskustassa on paha liikennesotku. Kuorma-auton lava pudotti ratikan ajolangat keskustassa. Liikenne on poikki Hämeensillalla ja Hatanpään valtatiellä. Bussitkin joutuvat ajamaan muita reittejä keskustan alueella.

Perjantaina aamupäivällä arvioitiin, että korjaamisen arvioidaan valmistuvan myöhään perjantai-iltana tai vasta aamuun mennessä.

Tampereella on suuret Blockfest-festarit ja paljon ihmisiä liikkeellä.

Sähköpylväs kaatui

Vaurio sattui perjantaiaamuna kello kuuden aikaan kuorma-auton kaadettua sähköpylvään Sorin aukiolla. Ajolangat putosivat maahan.

Ratikkavaunuja on Hämeenkadulla ja niitä pitää mahdollisesti hinata varikolle. Ratikkaliikennettä yritetään palauttaa asteittain.

– Emme osaa sanoa häiriön kestoa. Se kestää pitkään, Tampereen Raitiotie Oy:n toimitusjohtaja Pekka Sirviö sanoo.

  • Linjat 1 ja 3 eivät liikennöi tällä hetkellä Tampereen keskustassa.
  • Linja 3 liikennöi tällä hetkellä välillä Sammonaukio-Hervantajärvi. Korvaava bussi 7R ajaa reitillä Pyynikintori - Pirkankatu - Satakunnankatu - Itsenäisyydenkatu - Sammonkatu - Hakametsä.
  • Linja 1 liikennöi välillä Kalevan kirkko-TAYS. Bussi 18 korvaa Ratikan palvelua Ratikan rinnalla reitillä Atala - Kaupin kampus - Sorin aukio. Bussin vuoroväli on 15 minuuttia.
Ratikan ajolangat putosivat Tampereella perjantaina aamulla. Kuva: Aki Karjalainen / Yle

Pelastuslaitos, poliisi ja raitioliikenteen huoltoryhmä ovat paikalla.

Kestää kauan

Yleensä vastaavassa ajolankojen korjauksessa on mennyt lukuisia tunteja.

Vastaavia tapauksia on nähty ennenkin ratikkareitin varrella. Viimeksi heinäkuun alussa Koskipuiston kohdalla eli samoilla seuduilla kuorma-auton kuljettaja ajoi kippilava ylhäällä johtoihin.

– Toivoisin, ettei kukaan aja näin. Me olemme tehneet viestintää ja informaatiotyötä ammattikuljettajille, mutta sitä pitää jatkaa, Sirviö sanoo.

Tampereen keskustan liikenne on poikki. Kuva: Aki Karjalainen / Yle

Tämä on kolmas tai neljäs kerta vuoden aikana, kun ratikkaliikenne pysähtyy ulkopuolisen ajettua ajolankoihin. Kesällä oli lisäksi pari kertaa ongelmia lämpölaajenemisen kanssa, minkä takia liikenne pysähtyi.

Sirviö toivoo, että näitä tulisi mahdollisimman vähän.

– Sillä on katastrofaaliset vaikutukset, kun pyyhkäisee tuohon ajolankaan.

Jos ulkopuolinen aiheuttaa ajolankojen putoamisen, kustannuksia voidaan pyrkiä hakemaan ulkopuolelta.

Tampereen ratikan matkustajaliikenne on ollut noin vuoden liikenteessä eli ihan uudesta asiasta ei Tampereella ole kyse.

Bussit poikkeusreiteillä

Lisätietoa poikkeusjärjestelyistä löytyy täältä (siirryt toiseen palveluun). Bussit 2, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 19, 33, 35, 40, 42, 50, 52, 80 ja 90 ovat poikkeusreitillä.

Seuraamme tilannetta.

Bussitkin joutuvat ajamaan poikkeusreittejä. Kuva: Aki Karjalainen / Yle