Hyppää sisältöön

Bristoliin tehtiin mallitalo Marsiin muuttaville – talon seinät ovat kullalla päällystettyä ilmatyynyä, joka täytetään sementillä

Suunnittelijoiden mukaan Marsissa asumisen edellytys on, että kaikki mikä menee rikki pitää pystyä korjaamaan itse.

Marsiin muuttaville valmistui malliasunto
Marsiin muuttaville valmistui malliasunto

Lounais-Englannissa sijaitsevaan Bristoliin on valmistettu rakennus, joka on esimerkki mahdollisista asuintaloista Mars-planeetalla.

Talon suunnittelijat ovat taitelijat Ella Good ja Nicki Kent, jotka ovat valmistelleet konseptia seitsemän vuoden ajan yhdessä avaruustutkijoiden, arkkitehtien, insinöörien, suunnittelijoiden ja jopa koululasten kanssa.

Talo avataan yleisölle elokuun lopussa.

Kaksikerroksinen talo on suuruudeltaan 53 neliömetriä. Ylempi kerros on olohuone, jonka seinät puhalletaan aluksi muotoonsa paineilman avulla. Myöhemmin seinät täytetään vedellä ja paikallisesta maa-aineksesta valmistetulla sementillä.

Vahva kullattu seinä pitää ulkona avaruussäteilyn ja Marsin myrkyllisen ilman.

Pohjakerros on maan alla. Rakentajat hyödyntäisivät Marsin maaperässä olevia laavaluolia. Alakertaan sijoittaisiin makuuhuoneet, pesutilat ja WC:t.

Talosta on tarkoitus tehdä mahdollisimman kodinomainen ja mukava asuttava. Hankkeessa mukana ollut avaruustutkija Bob Myhill uskoo, että Mars-talosta voidaan saada kodinomaisempi kuin Kuuhun suunnitelluista asumuksista, mutta se vaatii paljon työtä. Niukoista resursseista on saatava kaikki irti.

Mars-talossa on määrä hyödyntää esimerkiksi hydroponista viljelyä, eli kasveja kasvatetaan ilman multaa.

– Tämä [Bristolin talo] on paikka, jossa ihmiset voivat miettiä tulevaisuuden elämää, ja miten elämä Marsissa suhteutuisi elämään Maassa. Marsissa eläisit pienessä, resursseja tuottavassa yhteisössä. Sinun pitäisi pystyä korjaamaan kaikki, mikä menee rikki. Sinun pitäisi todella harkita jokaistaelämän yksityiskohtaa, sanoo taitelija Ella Good.