Hyppää sisältöön

Forssan työväentalo on ehdokkaana Unescon maailmanperintölistalle nimeämiseen

Kansainvälinen hanke työväentalojen nimeämiseksi Unescon maailmanperintölistalle on parhaillaan käynnissä eri puolilla maailmaa.

Forssan työväentalo on säilynyt paljolti alkuperäisessä kunnossa. Kuva: Työväenmuseo Werstas

Forssan työväentalo on mukana, kun Suomesta valitaan ehdokasta Unescon maailmanperintölistalle. Parhaillaan on käynnissä kansainvälinen hanke työväentalojen nimeämiseksi Unescon listalle. Kansainvälistä kartoitusta, jonka tuloksena valmistuu sarjanimeämisesitys Unescolle, johtaa Tanskan työväenmuseo.

Suomessa hankkeen vastuumuseona toimiva Työväenmuseo Werstas kertoo tiedotteessaan, että Suomessa tehdyssä ensimmäisen vaiheen kartoituksessa löytyi 12 työväentaloa, joilla voisi olla mahdollisuudet päästä listalle. Forssan vuonna 1930 valmistunut työväentalo on mukana tässä joukossa.

Työväenmuseo Werstaan projektitutkija Marja Lähteenmäki kertoo, että kaupunkien kivitalot ovat vähemmistönä työväentalojen joukossa Suomessa.

– Mutta toisaalta niissä on usein aika korkeat arkkitehtoniset arvot. Ja Forssan työväentalo erityisesti on tosi alkuperäisenä säilynyt, hyvässä kunnossa ja ollut aktiivisessa käytössä.

Forssaan liittyy myös merkittävää työväenliikkeen historiaa. Siellä pidettiin työväenliikkeen suuntaan merkittävästi vaikuttanut Forssan kokous.

Maailmanperintölistalla ei ole tällä hetkellä ainuttakaan työväenliikkeen rakennusta ja työväentalojen huomioiminen tasapainottaisi luetteloa.

Työväenmuseo Werstas julkistaa suosituksensa Suomen ehdokkaasta maailmanperintölistalle sopivasta työväentalosta jouluun mennessä. Raportti luovutetaan Tanskan työväenmuseon lisäksi opetus- ja kulttuuriministeriölle sekä Museovirastolle, jotka vastaavat maailmanperintöasioista Suomessa.

Lisää Kanta-Hämeen uutisia Yle Areenassa: kuuntele, katsele ja lue mitä lähelläsi tapahtuu.