Hyppää sisältöön

Savon Voima ja P2X Solutions suunnittelevat vedyn tuotantolaitosta Joensuuhun

Suunnitelmissa on rakentaa Iiksenvaaralle teollisen mittakaavan vihreän vedyn ja sähköpolttoaineiden tuotantolaitos.

Toteutuessaan laitos tuottaisi Iiksenvaaralla vihreää vetyä uusiutuvalla energialla tuotetulla sähköllä 30–50 MW:n kapasiteetilla. Kuva: Savon Voima

Savon Voiman Joensuun voimalaitoksella selvitetään vedyn tuotannon aloittamista.

Suunnitelmissa on rakentaa Iiksenvaaralle teollisen mittakaavan vihreän vedyn ja sähköpolttoaineiden tuotantolaitos. Alueella sijaitsee energiayhtiön kaukolämpölaitos.

Vihreää vetyä tuotetaan uusiutuvaa sähköä käyttävässä elektrolyysissä, jossa vety erotetaan vedestä.

Sähköpolttoaineita, kuten metaania, metanolia ja ammoniakkia, puolestaan voidaan jalostaa vihreästä vedystä sekä teollisista prosesseista talteen otetusta hiilidioksidista tai ilmasta saatavasta typestä.

Investointia suunnittelevat yhteistyössä Savon Voima ja P2X Solutions. Yritykset ovat tehneet kesällä hankkeeseen liittyviä teknisiä selvityksiä, ja nyt on tarkoitus siirtyä lupaselvitysvaiheeseen.

Toteutuessaan laitos tuottaisi vihreää vetyä uusiutuvalla energialla tuotetulla sähköllä 30–50 MW:n kapasiteetilla. Laitos tuottaisi sivuvirtana jopa noin 20 prosenttia Joensuun kaukolämmön tarpeesta.

Savon Voiman toimitusjohtaja Arto Sutinen pitää hanketta merkittävänä.

– Kyllähän se on iso, jos Joensuun kaukolämmöstä tulisi tätä kautta viidennes ilmastoystävällisellä tavalla, Sutinen arvioi.

Tavoite on, että tuotantolaitoksen rakentamistyöt päästäisiin aloittamaan vuosien 2024–2025 aikana. Rakentaminen kestää 1,5–2 vuotta.

Laitoksen työllistävä vaikutus Joensuun seudulle olisi noin 50 henkilötyövuotta.

Juttuun lisätty 19.8.2022 klo 11.19 Savon Voiman toimitusjohtaja Arto Sutisen kommentit.