Hyppää sisältöön

Poliisi aloitti esitutkinnan Helsingin Sanomien Wille Rydman -uutisesta – lehteä epäillään törkeästä kunnianloukkauksesta

Kansanedustaja Wille Rydman (kok.) jätti heinäkuussa poliisille tutkintapyynnön Helsingin Sanomien artikkelista, jossa kerrottiin hänen käytöksestään nuoria naisia kohtaan.

Wille Rydmanin mukaan lehden väitteet eivät pitäneet paikkaansa ja ne leimasivat hänet syvästi. Kuva: Jari Kovalainen / Yle

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Helsingin poliisilaitos on aloittanut esitutkinnan kansanedustaja Wille Rydmanin (kok.) käytöstä käsitelleestä Helsingin Sanomien artikkelista. (siirryt toiseen palveluun) Jutussa kerrottiin Rydmanin käyttäytyneen ahdistavasti useita nuoria naisia kohtaan.

Helsingin poliisilaitos vastaanotti 11. heinäkuuta rikosilmoituksen artikkelista, joka julkaistiin Helsingin Sanomissa 19. kesäkuuta. Poliisi teki tapauksesta esiselvityksen ja päätti tutkinnan aloittamisesta.

– Tutkintapyynnössä nimikkeinä ovat törkeä kunnianloukkaus ja yksityiselämää loukkaava tiedon levittäminen. Nimikkeet voivat tarkentua tutkinnan edetessä, sanoo tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Juha-Matti Suominen.

Rydmanin mukaan lehti on julkaissut häntä "syvästi leimaavan" artikkelin, vaikka hänen mukaansa lehden "toimittajille oli lukuisin todistein osoitettu, ettei sen rakentama narratiivi ollut tosi".

Helsingin Sanomien päätoimittaja Antero Mukka on aiemmin kommentoinut, että HS:llä oli vahvat perusteet luottaa hankkimiinsa tietoihin ja lähteisiin.

Rydman joutui jättämään paikkansa kokoomuksen eduskuntaryhmässä ja valiokunnissa uutisen aiheuttaman keskustelun vuoksi. Hän erosi myös Helsingin kokoomuksen valtuustoryhmästä ja jätti luottamuspaikkansa kaupungissa.

Esitutkinnan kestoa ei ole toistaiseksi mahdollista arvioida.

Paavo Teittinen kirjoitti kollegoineen Helsingin Sanomiin jutun, jossa naiset kertovat kansanedustaja Wille Rydmanin epäasiallisesta käytöksestä. Uutispodcastissa Teittinen kertoo, miksi juttu piti hänen mielestään tehdä ja vastaa kritiikkiin.

Korjaus 19.8.2022 klo 22.25 aihetta käsitelleeseen TV-uutisten sähkeeseen klo 17 ja 20.30 lähetyksissä: Tutkintapyynnön toisena nimikkeenä on yksityiselämää loukkaava tiedon levittäminen, ei yksityiselämää loukkaavan tiedon levittäminen, kuten virheellisesti kerroimme.

Lisää aiheesta:

Wille Rydman jättää tutkintapyynnön kunnianloukkauksesta Helsingin Sanomia vastaan – lehden mukaan pyyntö on aiheeton

Analyysi: Kokoomuksen saunapalo sammutettiin nopeasti, mutta kipinä jäi kytemään – kannatus notkahti, kun Rydmanin tapausta käsiteltiin

Wille Rydman Ylelle: "Viime päivät ovat olleet elämäni hirveimpiä" – tutkintapyyntö Helsingin Sanomien jutusta jätettäneen ensi viikolla

Keskusrikospoliisi epäilee Wille Rydmania seksuaalirikoksesta – Rydman kiistää

Keskusrikospoliisi hylkäsi kokoomuksen pyynnön arvioida uudelleen Wille Rydmania koskevaa asiaa

Wille Rydman jätti tutkintapyynnön HS:n artikkelista