Hyppää sisältöön

Punkkeja edelleen paljon – lämmin syksy voi pitää puutiaiset liikkeellä pitkään

Turun yliopiston ja lääkeyhtiö Pfizerin ylläpitämän verkkopalvelun mukaan puutiaisia havainnoidaan edelleen paljon etenkin Etelä-Suomessa.

Kuva: Yle / Sara Vertanen

Puutiaisia havainnoidaan edelleen paljon Etelä-Suomessa, kertoo Turun yliopisto. Lämpimät säät aiheuttavat sen, että puutiaiset liikkuvat vielä näin syksyllä.

Elokuussa Suomessa on ollut poikkeuksellisen lämmintä ja punkit ovat olleet kauemmin aktiivisia. Turun yliopiston tiedotteen mukaan esimerkiksi Turun seudulla on viimeisen kuukauden aikana kertynyt lähes 3 000 havaintoa Punkkilive.fi-sivustolle.

Turun yliopisto ylläpitää yhdessä lääkeyhtiö Pfizerin kanssa Punkkilive.fi-sivustoa, jonne kansalaiset voivat ilmoittaa puutiaishavaintojaan.

Tänä vuonna sivustolle on raportoitu jo yli 67 000 punkkihavaintoa. Alkukesällä tutkijat huomasivat sivustolla poikkeuksellisen ilmiön, kun Oulun seutu nousu puutiaishavainnoissa kärkeen.

– Oulussa tavataan lähinnä taigapunkkia, jonka aktiivisuus loppuu kesäkuun lopulla. Nyt Oulun havainnot ovat vähentyneet jo hyvin paljon. Alueilla, joilla taigapunkki on valtalaji, tavataan enää epäsäännöllisesti puutiaisia. Sen sijaan Turun seudulta on viimeisen kuukauden aikana kertynyt lähes 3000 havaintoa ja myös kokonaismäärässä Turku mennyt selkeästi ohi Oulusta, kertoo tiedotteessa tutkijatohtori Jani Sormunen.

Taigapunkit ovat tutkijan mukaan aktiivisia kesäkuun loppuun, joten alueilla, joissa taigapunkki on valtalaji, tavataan enää epäsäännöllisesti puutiaisia. Alueilla, joissa itse puutiainen on valtalaji, aktiivisuus jatkuu edelleen.

Tutkijat toivovat yhä Punkkiliveen havaintoja. Viime vuonna Punkkiliveen ilmoitettiin kaikkiaan lähes 80 000 punkkihavaintoa.

Lue lisää:

Punkkien aiheuttamia borrelioositartuntoja todetaan jo noin 7 000 vuosittain – myös puutiaisaivotulehdusten määrä on kasvussa

Oulussa ollut jopa eteläisempää Suomea enemmän punkkihavaintoja: pohjoisen taigapunkki on kömpinyt esiin puutiaista aiemmin

Runsaasta punkkikannasta ei tarvitse huolestua – säännöllinen syyni suojaa hyvin luontoretkellä

Punkkikausi on alkanut – havainnot lisääntyneet huomattavasti viimeisen kuukauden aikana