Hyppää sisältöön

Blockfestiin pääsevät nyt vain täysi-ikäiset – nuorisotyöntekijät jalkautuvat "varjoblockeille"

Pohjoismaiden suurin hiphop-festivaali kokoaa viikonloppuna Tampereelle kymmeniätuhansia ihmisiä. Alaikäisten odotetaan kokoontuvan juhlimaan alueen ulkopuolelle, jossa myös nuorisotyö partioi.

Blockfest 2019 -festivaalin yleisöä ASAP Rocky keikan aikana.
Blockfestiä ei ole järjestetty kahteen vuoteen koronarajoitusten takia. Perjantaina käynnistyville hiphop-festivaaleille pääsevät nyt vain täysi-ikäiset. Video: toimittaja Elina Nieminen ja kuvaus Marjut Suomi / Yle.

Tänä viikonloppuna Tampereella järjestettävä Blockfest on ensimmäistä kertaa kielletty alle 18-vuotiailta. Nuorison suosima tapahtuma järjestettiin edellisen kerran vuonna 2019 ilman ikärajaa. Sen jälkeen se on ollut tauolla koronarajoitusten vuoksi.

Tapahtuman järjestäjät kertoivat loppuvuodesta 2019, että jatkossa Blockfestiin pääsevät vain täysi-ikäiset. Syyksi kerrottiin asiakaspalaute ja festivaalikokemuksen kehittäminen. Ikärajan vuoksi koko tapahtuma-alue on anniskelualuetta.

– Emme halua ottaa vastuuta alaikäisten juopotteluista sun muista. Vaikka kaikki alaikäiset eivät alkoholia joisikaan, haluamme muutoksella saada poistettua tämän lieveilmiön ainakin meidän festivaalilta, vaikka se ei koko maailmasta poistuisikaan, kertoi festivaalin järjestäjä Kalle Kallonen tuolloin Aamulehdessä (siirryt toiseen palveluun).

Nuorempia musiikin ystäviä ikäraja harmittaa. Addressit.com sivustolle perustettiin välittömästi ilmoituksen jälkeen addressi, jossa vaaditaan ikärajan poistoa (siirryt toiseen palveluun). Tähän mennessä sen on allekirjoittanut yli tuhat ihmistä.

Yleisö jonotti Sorin aukiolla Blockfestin rannekkeenvaihtopisteellä perjantaina puoliltapäivin. Kuva: Marjut Suomi / Yle

Jo aikaisempinakin vuosina Blockfestiä on tultu kuuntelemaan festivaalialueen ulkopuolelle, kuten Laukontorille ja Ratinan rannoille. Tänä vuonna Ratinan liepeillä odotetaan olevan erityisesti alaikäisiä, jotka pitävät omia varjobileitään festivaalin liepeillä. Myös Tampereen kaupungin nuorisopalvelut on näkyvästi mukana sekä festivaalialueella että sen ulkopuolella.

– Olemme läsnä nuorille, kyselemme kuulumisia ja autamme tarvittaessa, kertoo nuorisopalveluiden johtava koordinaattori Tiina-Liisa Vehkalahti.

Vielä iltapäivällä alaikäisiä ei ollut kerääntynyt alueen lähettyville. Vehkalahti arvioi, että eniten väkeä on klo 19–23 aikaan keskustassa.

– Monilla on sen jälkeen kotiintuloaika. Ja vielä heitä ei näy,kun ovat vielä koulussa,hän toteaa.

Festarien porttien aukeamista odotti Ratinassa Marianne Ylinen Honkajoelta. Hän on kerran aiemmin ollut juhlimassa Blockfesteillä alaikäisenä.

– Ei se silloin niin kivaa ollut. Varmaan se (ikäraja) on ihan hyvä juttu, Ylinen sanoo.

Samassa seurueessa oleva nokialainen Tomi on samaa mieltä.

– Mun mielestä se on hyvä juttu, että ei puoliteta aluetta. Enemmän aluetta nyt täysi-ikäisille.

Onko alaikäisten rajaaminen pois festivaaleilta hyvä ratkaisu? Voit keskustella aiheesta lauantaihin klo 23 asti.

Lue myös:

Blockfestin liput myytiin loppuun liki kuukausi ennen tapahtumaa – festari järjestetään ensi kertaa vain täysi-ikäisille