Hyppää sisältöön

Hoitajajärjestöiltä jo toinen lakkovaroitus – tällä kertaa Varsinais-Suomeen

Hoitajajärjestöt haluavat pistää vauhtia jo keväästä asti jumiutuneisiin työehtosopimusneuvotteluihin. TYKSissä varaudutaan lakon takia siirtämään jopa potilaita.

Lakon on määrä alkaa 6. syyskuuta. Arkistokuva. Kuva: Arash Matin / Yle

Hoitajajärjestöt Tehy ja SuPer ovat antaneet lakkovaroituksen Turun yliopistolliseen keskussairaalaan. Tiistaina 6. syyskuuta alkava lakko kestää neljä päivää. Se päättyy perjantaina 9. syyskuuta.

Lakon kohteena ovat TYKSin toimenpide- teho ja kivunhoitopalveluiden teho-osasto, kertovat järjestöt tiedotteessaan.

Lakossa ovat työtaistelun aikana kaikki työsopimussuhteiset Tehyn ja SuPerin jäsenet.

Järjestöt julistavat samalla Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin kuntayhtymään hakukiellon ja tilapäisen siirron kiellon. Nämä astuvat voimaan heti ja jatkuvat työtaistelun loppuun saakka.

Torstaina hoitajajärjestöt antoivat samankaltaisen lakkovaroituksen Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirille. Kanta-Hämeessä lakko kestäisi teho-osastolla vuorokauden.

Hoitajajärjestöt totesivat jo torstaina, että lakkojen tarkoitus on kohdistaa painetta valtioon, jotta pitkään auki ollut hoitajien palkkaratkaisu saisi vauhtia.

Tehy ja SuPer jättivät eilen lakkovaroituksen koskien Kanta-Hämeen keskussairaalaa. Lakkovaroituksella halutaan valtiolta vastaus siihen, miten hoitoala rahoitetaan ensi vuoden alusta alkaen.

TYKSin sairaalajohtaja ennakoi isoja lakkovaikutuksia

Turun yliopistollisen keskussairaalan sairaalajohtaja Sirkku Jyrkkiö ennakoi, että teho-osastoa koskeva lakko siirtää ja peruu isoja suunniteltuja leikkauksia ja sairaala varautuu myös potilaiden siirtämiseen.

– Lakolla on merkittäviä vaikutuksia. Potilaat tarvitsevat isojen leikkauksien jälkeen tehohoitoa ja on selvää, että lakon ajan isoja leikkauksia ei voi tehdä. Tehohoidossa on potilaita ja joudumme heidän osaltaan miettimään varmaan siirtoja muihin sairaaloihin.

Hoitoalan järjestöjen Tehyn ja Superin sovittelu alkaa sunnuntaina. Asiasta kertoi Valtakunnansovittelijan toimisto perjantaina Twitterissä (siirryt toiseen palveluun).