Hyppää sisältöön

Analyysi: Lakkoilmoitukset teho-osastoille budjettiriihen kynnyksellä kertovat, miten kovaa peliä hoitajapalkoista syksyllä käydään

Tehy ja Super aloittivat syksyn muistuttamalla, että heidän palkkavaatimuksensa kohdistuvat Sanna Marinin hallitukseen, kirjoittaa politiikan toimittaja Jyrki Hara.

Hoitajat lakkoilivat laajasti viime huhtikuussa. Kesätauon jälkeen uudet lakonuhat kohdistuvat teho-osastoihin. Kuva: Matti Myller / Yle

Hoitajajärjestöt Tehy ja Super jatkoivat kesätauon jälkeen palkkaneuvotteluaan työnantajajärjestö KT:n kanssa – vain kuullakseen neuvottelukumppaniltaan vanhan viestin. Rahaa vaadittuihin palkankorotuksiin ei ole eikä tule.

Hoitajat eivät jääneet vääntämään asiasta vain KT:n kanssa, koska sillä ei näytä olevan ratkaisun avaimia hallussaan.

Tehy ja Super ilmoittivat sen sijaan uusista työtaisteluista. Ensin luvassa on vuorokauden lakko Kanta-Hämeen keskussairaalan teho-osastolla 2. syyskuuta, päivä hallituksen budjettiriihen jälkeen.

Vaikka työministeri voi siirtää lakkoa parilla viikolla, ajoituksen viesti tulee kyllä selväksi: Vain istuvalla hallituksella on mahdollisuus maksaa hoitajien vaatimat palkankorotukset.

Muu kunta-ala teki kesällä sopimuksen, jossa palkat kohoavat viiden vuoden ajan prosenttiyksikön enemmän kuin vientiteollisuudessa.

Tämän lisärahan saavat myös hoitajat, mutta he vaativat paljon enemmän: kuoppakorotuksen on oltava vuosittain 3,6 prosenttiyksikköä yli vientialojen.

Toisena lakkovuorossa on perhe- ja peruspalveluministeri Aki Lindénin (sd.) kotimaakunta Varsinais-Suomi, jossa kohteena on Turun yliopistollisen keskussairaan teho-osasto neljän vuorokauden ajan 6.–9.9.

Lisää voi olla tulossa ja kaiken taustalla väijyy uhka hoitajien joukkoirtisanoutumisista. Ne alkavat Tehyn ja Superin mukaan viimeistään hyvinvointialueiden aloitettua vuodenvaihteen jälkeen, kun palkkavarat joka tapauksessa löytyvät kuntien sijaan valtiolta.

Sijaissotaa sairaanhoitopiireissä

On kiinnostavaa, että ensimmäinen lakko kohdistuu Kanta-Hämeeseen. Juuri tuo sairaanhoitopiiri pyrki keväällä ohittamaan valtakunnallisen TES-pöydän umpisolmut ja tekemään suoran sopimuksen palkankorotuksista hoitajiensa kanssa.

Hanke kaadettiin sekä työnantajajärjestö KT:n että muiden kunta-alan palkansaajajärjestöjen voimin.

Tehy ja Super kiittelivät tuolloin Kanta-Hämettä rohkeasta yrityksestä nostaa hoitajien palkkoja. Nyt sama sairaanhoitopiiri on uusien lakkojen ensikohde.

Valinta on tehty ilmeisen sattumanvaraisesti. Superin Silja Paavola totesi torstaina Ylelle, ettei Kanta-Häme ole tehnyt mitään väärin, mutta "ainahan joku on ensin".

Työnantajat luonnehtivat teho-osastoihin kohdistuvia lakkoja hengenvaaralliseksi. Sitä ne tuskin lopulta ovat. Potilaat hoidetaan lakonkin aikana suojelutyön ja muiden poikkeusjärjestelyjen turvin. Myös keskustelu lain voimalla töihin pakottamisesta alkanee uudestaan.

Hoitajien työtaistelut kohteineen kertovat pelin kovasta hengestä.

Sairaanhoitopiirit ja niiden potilaat kärsivät lakkojen seurauksista, mutta taistelun todellinen kohde löytyy budjettiriihen aikaan Säätytalolta.

Hoitajien viesti on, että potilaiden henki on vaarassa joka päivä, koska alhaiset palkat ovat johtaneet krooniseen ja pahenevaan pulaan työntekijöistä. Palkkoja on heidän mukaansa pakko korottaa, hyvällä tai pahalla.

Uusi valtakunnansovittelija heti kiirastuleen

Lakkovaroitukset tarkoittavat myös sitä, että hoitajien palkkakiista siirtyy valtakunnansovittelijan pöydälle.

Alle kaksi viikkoa tehtävässä toiminut Anu Sajavaara pääsee välittömästi sukeltamaan syvään päähän.

Työnantajaleiristä sovittelijaksi valittu Sajavaara ilmoitti ensi töikseen, että Bulevardilta ylimääräisiä palkankorotuksia hakevat tulevat pettymään. Työriidat pitäisi ratkoa palkansaajien ja työnantajan välisissä neuvotteluissa.

Mutta hoitajat eivät liiku palkkavaatimuksestaan, eikä työnantajilla ei ole sen maksamiseen halua eikä varaa.

Hoitajapula on tosiasia ja lakot lähestyvät. Inflaation juostessa palkkamalttia peräävä hallitus yrittää kaikin keinoin pysyä asiasta erossa.

Hallitusta hirvittää muun muassa siksi, että muiden kunta-alan palkansaajien sopimukseen liitettiin alkukesällä kytkös paitsi vientisektoriin, myös Tehyn ja Superin tulevaan sopimukseen.

Jos Tehy ja Super lopulta onnistuisivat saamaan jäsenilleen korkeamman palkankorotuksen, se maksettaisiin myös muille sote-alan työntekijöille sekä varhaiskasvattajille.

Lisäksi koko muun kunta-alan sopimus avattaisiin uudelleen neuvoteltavaksi.

Valtakunnansovittelija Sajavaara alkaa sunnuntaina ratkaista riitaa, joka näyttää ratkaisemattomalta.

Tehy ja SuPer jättivät eilen lakkovaroituksen koskien Kanta-Hämeen keskussairaalaa. Lakkovaroituksella halutaan valtiolta vastaus siihen, miten hoitoala rahoitetaan ensi vuoden alusta alkaen.

Lue Lisäksi:

Hoitajajärjestöiltä jo toinen lakkovaroitus – tällä kertaa Varsinais-Suomeen

Tehy ja SuPer haluavat lakkovaroituksella saada valtiovallan keskustelemaan hoitajien palkkauksesta – työnantajapuoli: "hengenvaarallista"

Uusi valtakunnansovittelija Anu Sajavaara aikoo jatkaa niukalla linjalla: "Pettymysten bulevardille" ei kannata tulla testaamaan palkankorotusvaatimuksia