Hyppää sisältöön

Venäjä käyttää jo Marinin juhlimisvideoita propagandassaan, sanoo asiantuntija

Videolla voidaan heikentää Suomen julkisuuskuvaa, sanoo tietoturva-asiantuntija Benjamin Särkkä. Hybridiosaamiskeskuksen Hanna Smith ei usko juhlinnan tai videoiden vaarantaneen kansallista turvallisuutta.

Pääministeri Sanna Marin vastasi perjantaina toimittajien kysymyksiin virka-asunnollaan Kesärannassa. Kuva: Roni Rekomaa / Lehtikuva

Hybridiosaamiskeskuksen tutkimusjohtajan Hanna Smithin mielestä kansallinen turvallisuus ei ole vaaraantunut, vaikka pääministeri Sanna Marinin (sd.) villi bilevideo herättää kysymyksiä myös tästä.

– Minusta on aika pitkälle vietyä, jos tätä videota mietitään kansallisen turvallisuuden vaarantamisena. En ole ihan vakuuttunut, että tässä on vaarannettu kansallista turvallisuutta. Somemaailma on toki erilaista kuin aiemmin oli ja monet asiat ovat tulleet lähemmäksi ihmisiä ja johtajat nähdään eri tavalla kuin vaikka 1970- ja 80-luvuilla.

Smith muistuttaa, että maailmanhistoriasta löytyy johtajilta kaikenlaista ikävää käytöstä ja juhlintaa. Aiemmat tarinat valtionpäämiesten alkoholinkäytöstä eivät vain ole tulleet kansalaisten olohuoneisiin samalla tavoin kuin kännykällä kuvattu video.

– Nykyaika on muuttanut asetelmaa siten, että kaikki voivat olla varmoja siitä, että jonkinlainen vuoto näistä tulee. Me elämme sellaista aikaa, että ihan kaikkeen voi tarttua, eikä tiedetä millaisen keiton joku siitä keittää ja mitä siihen laitetaan lisää.

– Toinen puoli voi olla totta, mutta siihen laitetaan negatiivisempi spinni päälle. Sitten keskustellaan jo siitä, käytetäänkö huumeita vai ei.

Smithin haastattelun jälkeen perjantaina netissä levisi uusia videoita ja kuvia samasta Marinin juhlaillasta, josta aiemmin vuodettiin yksityisellä Instagram-tilillä julkaistu juhlintavideo.

Venäjä hyödyntää videoita propagandassaan

Smithin mukaan Venäjä voi hyödyntää ja onkin hyödyntänyt Marinin bilevideoita propagandassaan. Hän kommentoi jo aiemmin teemaa Iltasanomille (siirryt toiseen palveluun), joka uutisoi venäläismedian reaktioista videoihin.

– On eri asia, miten tällaista materiaalia käytetään hyväksi Venäjän toimesta ja mitä Suomi joutuu sen pohjalta tekemään valtiotasolla. Pääministerin vapaa-ajan vietosta tuli video, jota Venäjä käyttää nyt häikäilemättä hyväkseen ja lisää siihen oman tulkintansa. Miten Suomen pitäisi vastata tähän valtiona vai jättää vastaamatta?

Hanna Smith sanoo, että kansalaisilla on tiettyjä odotuksia johtajiensa päätöksentekokyvylle.

– Valta-asemassa, erityisesti vastuuasemassa olevalta ihmiseltä odotetaan ja oletetaan, että he olisivat koko ajan johtajia. Ei niin, että pääministeri olisi hetken joku Sanna vain. Tämä on se ongelman ydin. Urho Kekkonen ei ollut koskaan kenelläkään Urho vain. Meillä ei ole ollut Marinin tyylistä poliitikkoa, joka on myös julkkis tai ilmiö, jopa maailmalla.

Smith kuitenkin penää jonkinlaista inhimillisyyttä koville vaatimuksille.

– Aika moni valtionjohtaja on ollut alkoholin vaikutuksen alaisena ja tulee olemaan. Saako kukaan johtavassa asemassa oleva, presidentti, pääministeri, ministeri tai firmojen johtajat, koskaan juoda alkoholia? Jos sanottaisiin, että yhdessä tapauksessa ei saisi juhlia ja olla alkoholin vaikutuksen alaisena, ei se minusta niin voi mennä.

Myös Loihde Trustin johtavan tietoturva-asiantuntija Benjamin Särkän mukaan Marinin biletysvideoita voidaan käyttää informaatiosodankäyntiin levittämään kuvaa länsimaiden rappiosta.

– Esimerkiksi tarina voidaan kertoa siinä kontekstissa, että maailma palaa ja Suomessa vain juhlitaan. Tämä voisi toimia hyvin mustamaalaamisena. Sillä annettaisiin kuvaa vastuuttomuudesta tai oman aseman ymmärtämättömyydestä. Tällä saadaan heikennettyä joko Sanna Marinin henkilökohtaista ja ammatillista tilannetta tai Suomen julkisuuskuvaa maailmalla.

Särkän mukaan Venäjä tunnetusti hyödyntää erilaisia informaatiosodankäynnin kampanjoita aktiivisesti ja Marinin bilevideoita voidaan käyttää tässä tarkoituksessa pitkään.

– He ovat siinä todella hyviä. Eivät ole suoraan tämän takana, mutta tulevat varmasti ottamaan siitä kaiken hyödyn irti, sanoo Radio Suomen Päivässä haastateltu Särkkä.

Ylen perjantai-iltana tavoittama valtioneuvoston turvallisuusjohtaja Ahti Kurvinen ei halunnut enää kommentoida tapaukseen liittyviä kysymyksiä.

Lue lisää:

Huumetestissä käynyt pääministeri Marin: Jos vihollinen lähestyisi Suomen rajaa, tietäisin sen ennen juhlailtaa – ei maamme niin heikoissa kantimissa ole

Pääministeri Marin ei ollut lomalla bilevideon kuvaushetkellä – sijaista ei ollut nimetty

Pääministeri Sanna Marin sanoo olevansa valmis huumetestiin, videoilla puhutaan hänen mukaansa muusta kuin "jauhojengistä"

Marinin bilevideo voi lisätä kiinnostusta politiikkaan, arvioi tutkija – "Hänen nuorille seuraajilleen tämä ei välttämättä ole kovin kauheaa"

Pääministeri Marin ei ollut lomalla bilevideon kuvaushetkellä – sijaista ei ollut nimetty

Toimittajalta: Marin biletti taas – superjulkkiksen ja poliitikon juhlat ovat uutinen, ja siksi niistä kerrotaan

Kansanedustajat kertovat, miltä tuntuu jatkuva vaara salakuvatuksi joutumisesta – "Pitää olla oikeus juhlia, olla välillä riehakkaampi ja jopa rakastella"

Ministeri "väsähti" kiekkojuhlissa, pääjohtaja palasi lomalta umpihumalassa – näin päättäjien alkoholinkäyttö on noussut otsikoihin Suomessa