Hyppää sisältöön

Korona ei enää huoleta suomalaisia samaan malliin kuin ennen – maskit on nakattu roskiin, mutta turvaväleistä Suomessa ei hevillä luovuta

Tilastokeskuksen kyselyn mukaan suomalaisten kasvomaskin käyttö lopahti kesän aikana. THL korostaa omaa harkintaa koronan varotoimissa.

Korona ei juuri huolettanut Helsingissä, mutta suhtautuminen koronaan ja sen torjumiskeinoihin vaihtelee. Klaukkalalainen Jere Montonen on huolissaan lähisukulaistensa mahdollisista koronatartunnoista, mutta ei koronasta muuten.
Korona ei juuri huolettanut Helsingissä, mutta suhtautuminen koronaan ja sen torjumiskeinoihin vaihtelee. Klaukkalalainen Jere Montonen on huolissaan lähisukulaistensa mahdollisista koronatartunnoista, mutta ei koronasta muuten.

Koronaepidemia alkaa painumaan suomalaisten mielissä taka-alalle.

Huoli koronasta ei enää paina niin paljon kuin aiemmin, selviää Tilastokeskuksen Kansalaispulssi-kyselystä.

Maskit lähtivät, turvavälit jäivät

Maskeista on pääosin luovuttu, mutta turvavälit pitävät pintansa.

Kansalaispulssi-kyselyn vastaajista aiempaa harvempi, runsaat 20 prosenttia kertoo käyttävänsä maskia silloin, kun ei voi pitää turvaväliä.

Vielä toukokuussa maskia sanoi käyttävänsä noin puolet suomalaisista. Parissa kuukaudessa maskin käyttö on vähentynyt merkittävästi.

THL:n yleinen maskisuositus poistui loppukeväällä.

Yli kahden metrin turvaväliä puolestaan kertoo noudattavansa vielä yli 40 prosenttia vastaajista.

Turvavälien pitämisessä ei ole tapahtunut kesän aikana läheskään yhtä suurta muutosta kuin maskien käytössä. Toukokuussa noin puolet suomalaisista sanoi pitävänsä turvavälejä.

Kyselyyn vastasi elokuun puolivälissä runsaat 1100 alle 75-vuotiasta suomalaista. Virhemarginaali on noin yhdestä kolmeen prosenttiyksikköä molempiin suuntiin.

Koronatartuntoja runsaasti, THL korostaa jokaisen omaa harkintaa

Koronatartuntoja on THL:n mukaan tälläkin hetkellä runsaasti – tarkkaa määrää ei ole tiedossa, sillä suuri osa sairastaa käymättä laboratoriotestissä. Virus kiertää THL:n ylilääkärin Otto Helveen mukaan syksynkin aikana väestössä.

– Kyllä tässä on edessä vielä vähän vaihtelevia aikoja, mutta se ei välttämättä näy lainkaan samalla tavalla vakavien tautitapausten määrässä, kun meillä on hyvä rokotuskattavuus. Rokotukset hyvin suojaavat vakavalta taudilta, Helve sanoo.

THL:n suosituksissa korostuu tällä hetkellä jokaisen oma harkinta sen suhteen, milloin itse tarvitsee varotoimia koronan leviämisen estämiseksi.

– Sellaisissa tilanteissa, joissa ollaan lähellä hauraita ihmisiä, on hyvä muistaa, että oman harkinnan käyttö saattaa ulottua oman itsen ulkopuolellekin, Helve sanoo.

Otto Helveen mukaan koronavirus on tullut meille jäädäkseen. Siinä esiintyy vuodenaikaisvaihtelua, joten talvella riski saada korona on suurempi kuin kesällä. Kuva: Mårten Lampén / Yle

Suositeltujen koronarokotusten ottaminen on THL:n mukaan edelleen erittäin tärkeää, ja flunssaisena on syytä jäädä kotiin.

Tilastokeskuksen Kansalaispulssi-kyselyn avulla selvitetään kansalaisten mielipiteitä ajankohtaisista aiheista, viranomaisten toiminnasta sekä vastaajien omasta mielialasta ja tulevaisuuden odotuksista.

Lue myös:

Koronatilanne voi vaikeutua syksyllä, mutta uusia rajoituksia ei ainakaan nyt ole näköpiirissä – ylilääkäri: "Luotamme ihmisten harkintakykyyn"

Onko hoitohenkilökunnan "pakkorokotuslaille" yhä perusteet? Entä tartuttaako rokotettu varmasti vähemmän? Nyt vastaa THL:n ylilääkäri

Koronanyrkki: tartunnat kääntyneet laskuun, vielä ei voi sanoa koronan hellittäneen

Herkemmin tarttuvat omikronmuunnokset ovat nyt koronaviruksen valtamuunnos Suomessa

Koronapelko kaikkosi suomalaisten lomasuunnitelmista – nyt uskalletaan varata talven etelänmatkoja pitkälle ensi kevääseen