Hyppää sisältöön

Vihreiden puheenjohtaja Maria Ohisalo: Pääministerillä on vihreiden luottamus

Vihreiden ministeriryhmä kokoontui Mikkelissä perjantaina. Puolue kertoi keinojaan hintojen nousun vaikutusten hillitsemiseksi. Puheenjohtaja Ohisalo kommentoi myös pääministerin asemaa.

Pääministerillä on vihreiden luottamus
Pääministerillä on vihreiden luottamus

Pääministeri Sanna Marinilla (sd.) on vihreiden luottamus, sanoo vihreiden puheenjohtaja, ympäristö- ja ilmastoministeri Maria Ohisalo.

Ohisalo ei koe tarpeelliseksi kommentoida pääministerin videoita tarkemmin.

– Pääministeri on itse kommentoinut tätä asiaa, ja minulla ei sinänsä ole tähän enää mitään kommentoitavaa.

Myös Rkp:n puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson viestitti aikaisemmin perjantaina Ylelle, että Marin nauttii puolueen luottamusta. Keskusta ei halunnut kommentoida asiaa. Yle ei tavoittanut vasemmistoliiton edustajaa kommentoimaan Marinin asemaa.

Aiemmin tällä viikolla järjestetyssä SDP:n kesäkokouksessa suurimman huomion vei pääministeri Marinista julkaistut juhlintavideot. Marin piti aiheesta perjantaina tiedotustilaisuuden ja kertoi käyneensä oikeusturvansa vuoksi myös huumetestissä.

Lue myös: Huumetestissä käynyt pääministeri Marin: Jos vihollinen lähestyisi Suomen rajaa, tietäisin sen ennen juhlailtaa – ei maamme niin heikoissa kantimissa ole

Ohisalo ei hyväksy päästöoikeuksien lisäämistä

Vihreiden Ohisaloei hyväksy SDP:n ehdotusta lisätä päästöoikeuksien määrää päästömarkkinoilla.

SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman esitti eduskuntaryhmän kesäkokouksessa Kuopiossa keskiviikkona, että päästöoikeuksia tulisi lisätä, jotta sähkön hintaa saadaan laskettua.

Ohisalo sanoo, että kaikki mahdolliset vaihtoehdot sähkön hinnan kohtuullistamiseksi on syytä selvittää, myös sähkön hintakatto. Päästöoikeuksien lisäämistä Ohisalo ei kuitenkaan hyväksy.

– Päästöoikeus tarkoittaa oikeutta aiheuttaa enemmän ilmastopäästöjä. Pidän hyvin erikoisena sitä, että sosialidemokraatit pääministeripuolueena tällä tavalla haluavat joustaa näistä ilmastotavoitteista tässä hetkessä.

Ohisalo korostaa, että riippuvaisuutta fossiilisista polttoaineista tulee vähentää ja rakentaa Suomesta entistä omavaraisempaa energian suhteen.

Vihreät on esittänyt energian hintojen nousun ratkaisuksi energiarahaa. Sitä valmistellaan parhaillaan valtiovarainministeriössä. Keskeisintä on se, että toimet kohdistuvat niitä eniten tarvitseville, Ohisalo sanoo.

Vihreiden muita keinoja hintojen nousun vaikutuksen hillitsemiseksi ovat sosiaaliturvan ylimääräinen indeksikorotus ensi vuonna, toimeentulotuen ja työttömyysturvan lapsikorotuksen sekä opintorahan huoltajakorotuksen nosto.

Lisäksi puolue ehdottaa joukkoliikenteen arvonlisäveron alentamista neljään prosenttiin ja kouluruokailun laajentamista aamuihin, iltoihin ja viikonloppuihin.

Hoitajamitoitus puhuttaa

Pääministeri Sanna Marin totesi Kuopiossa puolueen kesäkokouksessa, että SDP ei ole valmis luopumaan hoitajamitoituksesta, mutta on valmis tarkastelemaan toimeenpanon aikataulua hoitoalan työvoimapulan takia uudelleen.

Ohisalo sanoo, että kaipaa tilanteesta lisätietoja. Lähtökohtana on, että hallituksen kesken sovituista pidetään kiinni, hän sanoo.

– Hoitajamitoitus on ollut yksi keino, jota hallitus on edistänyt. On selvää, että tarvitaan lisää osaajia, parempia työoloja, parempaa palkkaa näille aloille, jotta alat pysyvät houkuttelevina jatkossa.

Vihreiden ministeriryhmä suunnitteli linjauksiaan Mikkelissä perjantaina. Paikalla oli ministerien lisäksi puolueen muuta johtoa. Vihreiden eduskuntaryhmä kokoontuu Turussa viikon päästä.

Lue myös:

Vanhempainvapaalta ministeriksi palaava Maria Ohisalo vaatii pikaista irtautumista sotaisten hallintojen energiasta

Ympäristöministeriksi nimitetty Maria Ohisalo: "Meidän tulee sitoutua suojelemaan kaikki jäljellä olevat vanhat metsät"