Hyppää sisältöön

Putinia tukeva räppäri avasi Moskovaan Starbucksin korvaajan – tällainen on "Stars Coffee"

Starbucks hylkäsi Venäjän markkinat Ukrainan sodan myötä. Monet länsimaiset yhtiöt on sittemmin korvattu venäläisillä kopioilla.

Starbucksin tilalle avautui Moskovassa tutun oloinen kahviljaketju Stars Coffee. Kuva: Pavel Pavlov / AOP

Sen jälkeen kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan, useat länsimaiset yhtiöt ovat lähteneet Venäjältä. Tilalle on tullut venäläisiä kopioita esimerkiksi McDonaldsista ja Zarasta, jotka eivät juuri peittele esikuviaan.

Perjantaina Moskovassa avautui uuden kahvilaketjun Stars Coffeen ensimmäinen kahvila. Konsepti muistuttaa erehdyttävästi yhdysvaltalaista Starbucksia, jolla oli Venäjällä alkuvuodesta 130 kahvilaa, mutta nyt ei yhtäkään.

Stars Coffee on selvästi saanut inspiraatiota logonsa ulkoasuun Starbucksin tunnetusta merenneitologosta. Uudessa logossa merenneidon pyrstöt ovat kadonneet ja tähtikruunu on vaihtunut niin ikään tähdellä koristettuun perinteiseen venäläiseen kokošnik-päähineeseen.

Venäläistyneessä kahvilaketjussa kahvikuppeihin kirjoitetaan tussilla asiakkaan nimi, kuten Starbucksissakin on tapana. Sen sijaan Starbucksin tavaramerkkejä, Frappuccino-kahveja ei Stars Coffeessa myydä.

Tätä logoa ei Venäjällä enää näy. Yhdysvaltalainen Starbucks-kahvilaketju ilmoitti toukokuussa lopettavansa kaiken toimintansa Venäjällä. Kuva Moskovasta toukokuun lopulta. Kuva: EPA-EFE/All Over Press

Uuteen ja vanhaan nimeen viitaten Stars Coffeen mainoslause on: "Taalat häipyvät, tähdet säilyvät". Venäläisen ilmeen saaneen kahvilaketjun perustajina ovat suosittu räppäri Timati eli Timur Junusov sekä ravintolayrittäjä Anton Pinski.

Räppäri Timati tunnetaan myös Vladimir Putinin äänekkäänä kannattajana. Hän on muun muassa levyttänyt kappaleen nimeltä Presidentti Putin on paras ystäväni.

Omistajien mukaan kaikki Starbucksin entiset kahvilat avataan uudelleenbrändättyinä syyskuun loppuun mennessä. Heidän mukaansa valtaosa Starbucksin entisistä työntekijöistä jatkaa Stars Coffeen palkkalistoilla.

Starbucks ei ole antanut kommenttia venäläisestä manttelinperijästään.

Lue lisää:

McDonald'sista tuli Maukas ja Zara muuttui Zarinaksi – länsifirmat lähtivät Venäjältä, mutta tilalle tuli erehdyttävän tuttuja tuotteita

Starbucks ja McDonalds keskeyttävät toimintansa Venäjällä