Hyppää sisältöön

Sveitsistä katosi kokonainen järvi, mutta kuivuuden rinnalle tulivat myös tulvat – Euroopan äärimmäiset sääilmiöt jatkuvat

Eurooppaa on koetellut tänä kesänä poikkeuksellinen kuivuus. Viime päivien rankkasateet eivät tuo niihin helpotusta, koska vesi ei ehdi imeytyä kuivaan maaperään ja huuhtoutuu pois.

Kokonainen järvi katosi Sveitsissä
Kokonainen järvi katosi Sveitsissä

Euroopassa poikkeuksellinen kuivuus on aiheuttanut laajaa taloudellista vahinkoa tänä kesänä.

Italiassa peräti 30 prosenttia maan maataloustuotannosta on uhattuna. Turistien suosiman Garda-järven pinta on laskenut niin alas, että sen pohja näkyy.

Saksan, Sveitsin ja Hollannin läpi virtaavan Rein-joen pinta on niin ikään poikkeuksellisen alhaalla. Jokilaivaliikenne ei pääse enää kulkemaan normaalisti. Se haittaa alueen teollisuutta, joka on riippuvainen laivaliikenteen raaka-ainekuljetuksista.

Rein-joen sivupenkka oli kuivunut Düsseldorfissa Saksassa. Kuva: Sascha Steinbach / EPA

Sveitsissä kokonainen järvi on kadonnut. Sveitsin ja Ranskan rajan läheisyydessä sijaitseva Lac des Brenets -järven pinta laski jo heinäkuussa niin alas, että laivaliikennöinti jouduttiin lopettamaan sillä.

Nyt paikoin jopa 26 metriä syvä järvi ja osa Ranskan puolelle virtaavasta Doubs-joesta on kuihtunut näkymättömiin.

Ranskassa on ollut niin kuivaa, että veden käyttöä on jouduttu säännöstelemään useilla paikkakunnilla koko kesän. Esimerkiksi perinteisten juustojen valmistus on paikoin keskeytetty, koska tuoretta nurmea ei riitä.

Hirmumyrskyt koettelevat Eurooppaa

Tällä viikolla saapui kauan odotettuja sateita, mutta ne toivat helpotuksen sijasta mukanaan tuhoa.

Kuivuuden vuoksi maaperä ei kykene imemään sadevettä normaalisti, mikä pahentaa veden tulvimista. Tulvia on nähty viime päivinä muun muassa Ranskassa ja Englannissa.

Katu tulvii Korsikassa.
Kuivuuden jälkeen rajuilmat ovat aiheuttaneet tuhotulvia Euroopassa.

Pahempaa jälkeä aiheuttivat kuitenkin voimakkaat myrsykytuulet Italiassa, Ranskassa ja Itävallassa. Niiden seurauksena ainakin 12 ihmistä on kuollut, kertoo (siirryt toiseen palveluun) Britannian yleiradioyhtiö BBC. Heistä ainakin kolme on lapsia.

Tuulenpuuskat ovat kaataneet puita rakennusten ja ihmisten päälle.

Ranskalle kuuluvalla Korsikan saarella tuuli puhalsi kovimmillaan yli 60 metriä sekunnissa. Se on lähes kaksi kertaa voimakkaampi tuulennopeus kuin hirmumyrskylle määritelty tuulennopeuden alaraja.

Korsikalla ainakin kaksi ihmistä kuoli ja kymmeniä loukkaantui. Ranskan sisäministeri Gérald Darmanin kertoi, että Ranskaan julistetaan mahdollisesti hätätila.

– Emme ole koskaan nähneet tällaista myrskyä, se tuntui ihan trooppiselta myrskyltä, paikallinen ravintolan pitäjä Cedric Boell kertoi uutistoimisto Reutersille.

Myös Italiassa puhurit olivat hurjia. Toscanan alueen paikallisjohtaja Eugenio Giani jakoi viestipalvelu Twitterissä videon, jossa näkyy villisti tuulen mukana pyörivä maailmanpyörä.

Giani kertoi tviitissä, että Toscanan alueella keltaista myrskyvaroitusta jatkettiin.

Toscanassa ainakin kahden ihmisen kerrotaan kuolleen myrskyn seurauksena.

Kuivuus jatkuu

Voimakkaat sateet eivät tuo juurikaan helpotusta kuivuuteen.

– Olemme odottaneet sadetta, mutta emme tällaisella voimakkuudella, hydrologi Eric Sauquet Ranskan maatalous-, ruoka-, ja ympäristöinstituutista sanoo Reutersille.

Sade on Sauquet’n mukaan niin voimakasta, että se huuhtoutuu vesiväylien kautta nopeasti pois. Siksi vesivarannot kasvavat vain hetkellisesti, ja palaavat samoihin kuiviin lukemiin kuin ennen rankkasateita.

– Tämä on vain pieni helpotuksen ikkuna, ja erittäin julma sellainen, joka on aiheuttanut tulvia. Niitä ei voida sivuuttaa etenkään suurissa kaupungeissa, kuten Pariisissa ja Montpellierissä, joissa tulvat ovat aiheuttaneet jonkin verran tuhoa ja epäjärjestystä.

Ilmastonmuutoksen seurauksena kuivuus, äärimmäiset rankkasateet sekä hirmumyrskyt yleistyvät monilla alueilla.

Ilmaston lämpeneminen aiheuttaa pidempiä ja kuumempia hellejaksoja sekä ankarampaa kuivuutta Euroopassa.

Elokuussa kuvattuja maastopalojen aiheuttamia tuhoja Galiciassa Espanjassa. Kuva: EPA-EFE/All Over Press

Korkean lämpötilan vuoksi vettä höyrystyy enemmän. Se aiheuttaa voimakkaampia ja äkillisempiä rankkasateita, mikä lisää myös tulvien riskiä.

Tästä on saatu esimakua esimerkiksi Espanjassa Valenciassa, missä todistettiin toukokuussa ennätyksellisiä rankkasateita ja niiden aiheuttamia rajuja tulvia.

Nyt Valenciassa sammutetaan kuumuudesta ja kuivuudesta johtuvia metsäpaloja, jotka ovat koko kesän pahimpia Espanjassa.

Lue myös:

Kuivuus sekoittaa koko Euroopan taloutta – myös osa Suomesta on varoitustilassa: Katso, miltä näyttää Lohjan kuivalla pellolla

Etelä-Eurooppassa jopa 44 asteen helteitä – Turkissa, Italiassa ja Kreikassa maastopalojen sammutustyöt eivät lopu

Ilmastonmuutos lisää kovien helteiden todennäköisyyttä

Maailmalla tulvi voimakkaasti – video näyttää tuhoisten tulvien seurauksia neljässä eri maassa